Klasszikus

Jubilálnak a miskolci szimfonikusok

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Sír Lászlót, a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatóját látta vendégül beszélgetéssorozata legutóbbi alkalmán a Hassler Énekegyüttes a Miskolci Galériában. A zenekar ebben az évadban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az 1973. november 1-jén alakult együttest pedig immár 19 éve vezeti Sír László.

Sír László nem zenészként került a zenekarhoz: ő volt a zenekar első menedzser-igazgatója, és neki köszönhető az is, hogy az együttes anyagilag önálló lett és új bérletsorozatok indított. A miskolci születésű Sír László Debrecenben végzett magyar-német szakos bölcsészként. Egy ideig gimnáziumi tanárként dolgozott, majd 1975-től 1981-ig a városi tanács művelődési osztályához került.

A szimfonikus zenekarnál 1984-ben kezdett dolgozni, mely kezdetben kis létszámmal, megfelelő és állandó próbahely nélkül, kevés pénzből, korlátozott mozgási lehetőségekkel működött. Az igazgató idővel állandó otthont teremtett a "Malomban", igaz, kezdetben megosztoztak termeken a Csodamalom Bábszínházzal. Együttműködtek a Filharmóniával, ám anyagi hátterük biztosítása érdekében saját koncertsorozatot is indítottak, így többek között Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán is felléptek.

Legfőbb céljuk napjainkban az, hogy néhány év múlva – mire Sír László nyugdíjba megy – egy olyan új struktúra álljon biztos lábakon, amely lehetővé teszi a két szervezet (a Filharmónia és a zenekar) szétválását. A Sándor Zoltán vezette beszélgetésen elhangzott, hogy nehézséget és egyben kihívást is jelent az érdeklődés felkeltése, a népszerűség kivívása vagy a nézőtér megtöltése estéről estére. Mindez makacs utánajárást, sok töprengést igényel, és természetesen megalkuvásokkal is együtt jár.

Sír László hangsúlyozta: nehezebb helyzetben vannak a vidéki együttesek, mert a pestiek jobban érvényesülnek az ország többi megyéjében is. Ám a Miskolci Operafesztiválon, amely világszínvonalú rendezvénnyé vált, a budapesti zenekarokon kívül a Miskolci Szimfonikus Zenekar is gyakran kap szerepet. És hogyan kapcsolódnak Sír Lászlóék a Hassler Énekegyütteshez? A zenekar modern feladatokkal látja el az énekegyüttest, olyanokkal, amelyeket mások nem szívesen vállalnak el, ám ők mégis sikeresen teljesítik ezeket a kihívásokat. A rendezvényt a Hassler Énekegyüttes tolmácsolásában különböző dalok tették még színesebbé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.