Klasszikus

Jubilálnak a miskolci szimfonikusok

2003.12.18. 00:00
Ajánlom
Sír Lászlót, a Miskolci Szimfonikus Zenekar igazgatóját látta vendégül beszélgetéssorozata legutóbbi alkalmán a Hassler Énekegyüttes a Miskolci Galériában. A zenekar ebben az évadban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Az 1973. november 1-jén alakult együttest pedig immár 19 éve vezeti Sír László.

Sír László nem zenészként került a zenekarhoz: ő volt a zenekar első menedzser-igazgatója, és neki köszönhető az is, hogy az együttes anyagilag önálló lett és új bérletsorozatok indított. A miskolci születésű Sír László Debrecenben végzett magyar-német szakos bölcsészként. Egy ideig gimnáziumi tanárként dolgozott, majd 1975-től 1981-ig a városi tanács művelődési osztályához került.

A szimfonikus zenekarnál 1984-ben kezdett dolgozni, mely kezdetben kis létszámmal, megfelelő és állandó próbahely nélkül, kevés pénzből, korlátozott mozgási lehetőségekkel működött. Az igazgató idővel állandó otthont teremtett a "Malomban", igaz, kezdetben megosztoztak termeken a Csodamalom Bábszínházzal. Együttműködtek a Filharmóniával, ám anyagi hátterük biztosítása érdekében saját koncertsorozatot is indítottak, így többek között Budapesten, Debrecenben és Nyíregyházán is felléptek.

Legfőbb céljuk napjainkban az, hogy néhány év múlva – mire Sír László nyugdíjba megy – egy olyan új struktúra álljon biztos lábakon, amely lehetővé teszi a két szervezet (a Filharmónia és a zenekar) szétválását. A Sándor Zoltán vezette beszélgetésen elhangzott, hogy nehézséget és egyben kihívást is jelent az érdeklődés felkeltése, a népszerűség kivívása vagy a nézőtér megtöltése estéről estére. Mindez makacs utánajárást, sok töprengést igényel, és természetesen megalkuvásokkal is együtt jár.

Sír László hangsúlyozta: nehezebb helyzetben vannak a vidéki együttesek, mert a pestiek jobban érvényesülnek az ország többi megyéjében is. Ám a Miskolci Operafesztiválon, amely világszínvonalú rendezvénnyé vált, a budapesti zenekarokon kívül a Miskolci Szimfonikus Zenekar is gyakran kap szerepet. És hogyan kapcsolódnak Sír Lászlóék a Hassler Énekegyütteshez? A zenekar modern feladatokkal látja el az énekegyüttest, olyanokkal, amelyeket mások nem szívesen vállalnak el, ám ők mégis sikeresen teljesítik ezeket a kihívásokat. A rendezvényt a Hassler Énekegyüttes tolmácsolásában különböző dalok tették még színesebbé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.