Klasszikus

"Jubilate Visegrád"

2013.04.02. 13:30
Ajánlom
A visegrádi csoport országaiból érkezett művészek részvételével rendeznek ünnepi gálakoncertet április 7-én, vasárnap délután a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A hangersenyre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor, az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alaptívány azonban később sem marad tétlen.

A J. Chr. Bach, F. Benda, J. A. Benda, Subissati, Vaňhal, Haydn és Stamitz kompozícióiból álló műsor a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma és az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány kezdeményezésére, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Magyarország támogatásával, 2004 és 2011 között évente megrendezett közös koncertek hagyományát folytatja - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Klenjánszky Tamás.

 A hangversenyen fellép Barbara Maria Willi cseh csembaló-, Martina Bernášková szlovák fuvola-, Agata Sapiecha lengyel hegedű- és Papp Rita magyar csembalóművész. Az idei hangversenyhez Visegrád - Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel dokumentumkiállítás kapcsolódik. A kiállítás kurátora Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-muzeológusa.

Az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány célja, hogy a művészetek és a tudományok területén kezdeményező szerepet vállaljon a Duna-medence kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésében - közölte Klenjánszky Tamás. Az alapítvány létrehozói között van Hauser Adrienne zongoraművész, Jeney Zoltán és Victor Máté zeneszerző, Csontos Elek üvegművész és Gróh Dániel régész.

Az Ars Danubiana nemzetközi fesztiválok, konferenciák és kurzusok rendezésében is részt vállal. Május 4-én például a visegrádi református templomban emlékeznek meg Kodály egyik tanítványa, Dávid Gyula zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. Júniusban In memoriam Zoller Attila címmel nemzetközi jazztalálkozót rendeznek. Júliustól augusztus közepéig a régió zenetörténeti repertoárjából válogatnak a templomi koncerteken. Wagner és Liszt szellemi szövetsége címmel Csordás Klára és Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet, míg az Itália és Lengyelország című műsort a Jarosławi Régizenei Fesztivál viszi Visegrádra.

Ugyancsak az alapítvány szervezi, de a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola ad helyet egy nemzetközi kurzusnak szeptember első hetében. Témája: Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn és kortársaik, többek között Jiři Antonín Benda, Anton Zimmermann, Rigler Ferenc Pál, valamint Johann Nepomuk Hummel billentyűs művei. A kurzus mestereinek Spányi Miklóst, számos billentyűs hangszer (orgona, tangens zongora, csembaló, klavikord, fortepiano) nemzetközi hírű szakértőjét és előadóművészét, Kemenes András és Marian Lapsansky zongoraművészt, valamint Dobay Linda csembaló- és fortepiano művészt javasolta a program főszerkesztője, Zászkaliczky Tamás orgonaművész.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.