Klasszikus

"Jubilate Visegrád"

2013.04.02. 13:30
Ajánlom
A visegrádi csoport országaiból érkezett művészek részvételével rendeznek ünnepi gálakoncertet április 7-én, vasárnap délután a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A hangersenyre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor, az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alaptívány azonban később sem marad tétlen.

A J. Chr. Bach, F. Benda, J. A. Benda, Subissati, Vaňhal, Haydn és Stamitz kompozícióiból álló műsor a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma és az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány kezdeményezésére, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Magyarország támogatásával, 2004 és 2011 között évente megrendezett közös koncertek hagyományát folytatja - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Klenjánszky Tamás.

 A hangversenyen fellép Barbara Maria Willi cseh csembaló-, Martina Bernášková szlovák fuvola-, Agata Sapiecha lengyel hegedű- és Papp Rita magyar csembalóművész. Az idei hangversenyhez Visegrád - Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel dokumentumkiállítás kapcsolódik. A kiállítás kurátora Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-muzeológusa.

Az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány célja, hogy a művészetek és a tudományok területén kezdeményező szerepet vállaljon a Duna-medence kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésében - közölte Klenjánszky Tamás. Az alapítvány létrehozói között van Hauser Adrienne zongoraművész, Jeney Zoltán és Victor Máté zeneszerző, Csontos Elek üvegművész és Gróh Dániel régész.

Az Ars Danubiana nemzetközi fesztiválok, konferenciák és kurzusok rendezésében is részt vállal. Május 4-én például a visegrádi református templomban emlékeznek meg Kodály egyik tanítványa, Dávid Gyula zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. Júniusban In memoriam Zoller Attila címmel nemzetközi jazztalálkozót rendeznek. Júliustól augusztus közepéig a régió zenetörténeti repertoárjából válogatnak a templomi koncerteken. Wagner és Liszt szellemi szövetsége címmel Csordás Klára és Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet, míg az Itália és Lengyelország című műsort a Jarosławi Régizenei Fesztivál viszi Visegrádra.

Ugyancsak az alapítvány szervezi, de a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola ad helyet egy nemzetközi kurzusnak szeptember első hetében. Témája: Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn és kortársaik, többek között Jiři Antonín Benda, Anton Zimmermann, Rigler Ferenc Pál, valamint Johann Nepomuk Hummel billentyűs művei. A kurzus mestereinek Spányi Miklóst, számos billentyűs hangszer (orgona, tangens zongora, csembaló, klavikord, fortepiano) nemzetközi hírű szakértőjét és előadóművészét, Kemenes András és Marian Lapsansky zongoraművészt, valamint Dobay Linda csembaló- és fortepiano művészt javasolta a program főszerkesztője, Zászkaliczky Tamás orgonaművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!
Klasszikus interjú

Ajtony Csaba: Ezt az „időn kívüliséget” meg kellett tanulni

Az évek óta többnyire külföldön dolgozó karmester és zeneszerző, Ajtony Csaba szerint a digitális tér új kihívás elé állítja az előadó-művészetet. Kérdéseinkre írásban válaszolt: „Mint ahogy a csigalépcső csavarodása sem jó vagy rossz, a vírus törésvonala mentén történő változást is lehet nagyon sok jóra használni.”
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.