Klasszikus

"Jubilate Visegrád"

2013.04.02. 13:30
Ajánlom
A visegrádi csoport országaiból érkezett művészek részvételével rendeznek ünnepi gálakoncertet április 7-én, vasárnap délután a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében. A hangersenyre a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében kerül sor, az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alaptívány azonban később sem marad tétlen.

A J. Chr. Bach, F. Benda, J. A. Benda, Subissati, Vaňhal, Haydn és Stamitz kompozícióiból álló műsor a Magyar Nemzeti Múzeum Visegrádi Mátyás Király Múzeuma és az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány kezdeményezésére, Csehország, Lengyelország és Szlovákia, valamint Magyarország támogatásával, 2004 és 2011 között évente megrendezett közös koncertek hagyományát folytatja - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Klenjánszky Tamás.

 A hangversenyen fellép Barbara Maria Willi cseh csembaló-, Martina Bernášková szlovák fuvola-, Agata Sapiecha lengyel hegedű- és Papp Rita magyar csembalóművész. Az idei hangversenyhez Visegrád - Képek egy közép-európai együttműködés történetéből címmel dokumentumkiállítás kapcsolódik. A kiállítás kurátora Gróf Péter, a Mátyás Király Múzeum régész-muzeológusa.

Az Ars Danubiana Visegrád 2009 Alapítvány célja, hogy a művészetek és a tudományok területén kezdeményező szerepet vállaljon a Duna-medence kulturális intézményeinek és civil szervezeteinek együttműködésében - közölte Klenjánszky Tamás. Az alapítvány létrehozói között van Hauser Adrienne zongoraművész, Jeney Zoltán és Victor Máté zeneszerző, Csontos Elek üvegművész és Gróh Dániel régész.

Az Ars Danubiana nemzetközi fesztiválok, konferenciák és kurzusok rendezésében is részt vállal. Május 4-én például a visegrádi református templomban emlékeznek meg Kodály egyik tanítványa, Dávid Gyula zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. Júniusban In memoriam Zoller Attila címmel nemzetközi jazztalálkozót rendeznek. Júliustól augusztus közepéig a régió zenetörténeti repertoárjából válogatnak a templomi koncerteken. Wagner és Liszt szellemi szövetsége címmel Csordás Klára és Mocsári Károly zongoraművész ad koncertet, míg az Itália és Lengyelország című műsort a Jarosławi Régizenei Fesztivál viszi Visegrádra.

Ugyancsak az alapítvány szervezi, de a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola ad helyet egy nemzetközi kurzusnak szeptember első hetében. Témája: Carl Philipp Emanuel Bach, Joseph Haydn és kortársaik, többek között Jiři Antonín Benda, Anton Zimmermann, Rigler Ferenc Pál, valamint Johann Nepomuk Hummel billentyűs művei. A kurzus mestereinek Spányi Miklóst, számos billentyűs hangszer (orgona, tangens zongora, csembaló, klavikord, fortepiano) nemzetközi hírű szakértőjét és előadóművészét, Kemenes András és Marian Lapsansky zongoraművészt, valamint Dobay Linda csembaló- és fortepiano művészt javasolta a program főszerkesztője, Zászkaliczky Tamás orgonaművész.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Plusz

A magyar feltaláló, akit Amerikában sztárként ünnepelnek

Galériánkban megmutatjuk, hogy készült a nyolcvanas években az eredetileg a tanítványainak szánt, de végül játékká vált Rubik-kocka. Július 13-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Rubik Ernő Kossuth- és állami díjas építészmérnök, tárgytervező. 
Jazz/World

Budapesten is bemutatják a Miles Davisről szóló friss dokumentumfilmet

Fantasztikus hír, nem csak jazzrajongóknak: augusztus 30-tól műsorára tűzi az Uránia az idén debütált, Birth of the Cool című dokumentumfilmet, amely angol nyelven, magyar felirattal lesz látható a Pannonia Entertainment forgalmazásában.
Vizuál

Colostokból és kalászból készült ruhák

Király Tamás (1952-2013) alkotásaihoz a legolcsóbb anyagokat használta fel, a ruhákat, illetve ezek elemeit is gyakran újrahasznosította. A divattervező több mint három évtizedes pályafutását mutatja be az a retrospektív kiállítás, amely Out of the box címmel látható a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Számos hangverseny, kiállítás, filmvetítés, táncszínházi előadás, bábopera és térzene is várja az érdeklődőket a hétfőn kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.
Klasszikus ajánló

A nyár második felében is remek programokkal vár az Óbudai Társaskör kertje

Tovább folytatódik a színes programsorozat az Óbudai Társaskör hangulatos kertjében, ezekben a napokban jazz, kamarazene, opera és akusztikus koncert is várja a vendégeket.
Klasszikus interjú

Családi vonósok – Kokas Dóra-interjú

Májusban a bécsi Vienna Classic Strings különdíját nyerte el Kokas Dóra, akit a Fesztivál Akadémia több koncertjén is hallhatunk a nyáron. A fiatal csellóművész mindig is a színpadon létezett igazán, és hálás, amiért a családjában mindig jelen volt a zene.
Klasszikus ajánló

Fesztiválok hegyen-völgyben - Fidelio Klasszik

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 13-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Kokas Katalinnal, Oszkó-Jakab Natáliával és Vasvári Csabával.
Klasszikus hír

Eötvös Pétert az „év zeneszerzője” díjra jelölték Németországban

Nyilvánosságra hozták az egyik legrangosabb német klasszikus zenei díj, az OPUS KLASSIK jelöléseit. Az év zeneszerzője kategóriában Eötvös Pétert is jelölték a díjra a BMC Records-nál megjelent Atlantis című művéért.