Klasszikus

Jubileum Martonvásáron

2008.07.02. 00:00
Ajánlom
50. alkalommal csendül fel Beethoven zenéje a Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézet festői szépségű parkjában a Nemzeti Filharmonikusok jóvoltából. A kerek évforduló alkalmából a három esti hangverseny előtt ingyenes kamarakoncertekkel kedveskednek a látogatóknak.

Az első koncertre július 12-én kerül sor, ahol az NFZ-t és a Nemzeti Énekkart Ariel Zuckermann vezénylietével. Közreműködik Fodor Beatrix, Kovács Annamária, Gulyás Dénes és Fried Péter énekművészek. A hangverseny előtt Papp Dániel és Dúlfalvy Éva (hegedű), Szabó Réka (brácsa) és Deák György (gordonka) játszik Mozart és Haydn műveiből.

A második alkalommal, július 19-én megszokott kezek dirigálják az együttest: a Kocsis Zoltán vezényelte zenekar Báll Dávid zongoraművészt is kíséri az István király-nyitány és a VIII.(F-dúr) szimfóna előadása mellett. Aznap Skultéty Zsolt (trombita), Spitzer Zsolt (trombita), Koppányi Béla (harsona), Andó Rajmund (kürt) és Rózsa István (tuba) lesz a délutáni koncert közreműködője, ahol Gabrieli, Pezel, Scheidt, Susato, Farnati és Nino Rota művei hangzanak el.

Július 26-án Vásáry Tamás dirigálja az NFZ-t, és színpadra lép Tokody Ilona, Németh Judit, Brickner Szabolcs, Szvétek László énekművész is. A hangversenyestet megelőző kamarakoncerten Szabó Zsolt (fagott), a Nagyváry vonósnégyes, Szabó Anita (fuvola), Papp Dániel (hegedű) és Szabó Réka (brácsa) játszik Stamitz- és Beethoven-műveket.

(2008. július 12. 17:45 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nagyváry vonósnégyes koncertje; Mozart: B-dúr divertimento, K 137; F-dúr divertimento, K 138; Haydn: B-dúr vonósnégyes, op. 1 no. 1; tagjai: Papp Dániel, Dúlfalvy Éva (hegedű), Szabó Réka (brácsa), Deák György (gordonka); esőnap: július 13.

19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethonven-estje; Beethoven: Házavatás - nyitány, op. 124; IX. szimfónia, op. 21; km.: Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Fodor Beatrix (szoprán), Kovács Annamária (alt), Gulyás Dénes (tenor), Sólyom-Nagy Sándor (bariton)
Vez.: Ariel Zuckermann; esőnap: július 13.

2008. július 19. 17:45 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Millenniumi Rézfúvós Kvintett koncertje; Gabrieli, Pezel, Scheidt, Susato, Farnati és Nino Rota művei; tagjai: Skultéty Zsolt, Spitzer Zsolt (trombita), Koppányi Béla (harsona), Andó Rajmund (kürt), Rózsa István (tuba); esőnap: július 20.

19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethonven-estje; Beethonven: István király - nyitány, op. 117; Esz-dúr zongoraverseny, op. 73; VIII. szimfónia, op. 93; km.: Báll Dávid (zongora); vez.: Kocsis Zoltán; esőnap: július 20.

2008. július 26. 17:45 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - Kamarakoncert; Stamitz: F-dúr kvartett; Beethoven: D-dúr szerenád, op. 25; km.: Nagyváry vonósnégyes (tagjai: Papp Dániel, Dúlfalvy Éva/hegedű, Szabó Réka/brácsa, Deák György/gordonka), Szabó Zsolt (fagott), Szabó Anita (fuvola); esőnap: július 27.

19:00 MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet Parkja (Martonvásár) - A Nemzeti Filharmonikusok Beethonven-estje; Beethoven: Egmont - nyitány, op. 84; V., "Sors" szimfónia, op. 67; C-dúr mise, op. 86; km.: Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás), Tokody Ilona (szoprán), Németh Judit (alt), Brickner Szabolcs (tenor), Szvétek László (bariton); vez.: Vásáry Tamás; esőnap: július 27.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Az intuíció vezet” – Beszélgetés Tabajdi Ádám orgonaművésszel

Tabajdi Ádám az orgonistavilág sokoldalú alakja. Kívül-belül ismeri a hangszert és irodalmát, gyakornok volt a párizsi Notre-Dame-ban, számos rangos, nemzetközi versenyen szerepelt már sikerrel és előkészületben van egy átiratának kottás kiadása. Az MVM Zrt. jóvoltából Junior Prima Díjjal kitüntetett művész azt is elárulta, mit gondol a versenyekről, és milyen orgonát választana magának.
Klasszikus videó

Három nyelven csendül fel a Csendes éj a Danubia Zenekar és a Máltai Szimfónia videójában

Hátrányos helyzetű gyerekekkel rögzítették a Csendes éj című klasszikus karácsonyi dalt, amely lovári, angol és magyar nyelven csendül fel Lakatos Mónika, Nótár Mary és Takács Nikolas, valamint a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.
Klasszikus hír

Elmarad Nina Stemme áriaestje a Müpában

Az intézmény tájékoztatása alapján a világhírű svéd szoprán lemondta december 7-re tervezett Wagner-estjét, így a koncertre szóló jegyeket az intézmény visszaváltja.
Klasszikus ajánló

Kállai Ernő lesz az Anima Musicae vendége

December 9-én egy újabb zseniális művész, Kállai Ernő foglalja el az Anima Musicae kamarazenekar koncertmesteri székét a Nádor Teremben, ahol szólójátékával is megajándékozza a közönséget.
Klasszikus magazin

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.