Klasszikus

Jubileumi Budafest ünnepi kínálattal

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
Idén tizenötödik születésnapját ünnepli a nyári opera- és balettfesztivál, a Budafest. A július 4-én induló sorozat ebben az esztendőben is számos érdekes és izgalmas programot kínál.

A Bazilika előtt öt szimfonikus hangversenyt hallgathatnak meg az érdeklődők, a Hilton Dominikánus Udvarán lesz többek között balett- és flamenco-est, operagála, klezmer- és jazzkoncert. Az Operaházban pedig a Toscának, az Otellónak és A makrancos Katának is tapsolhatnak az érdeklődők.

A Budafest már másfél évtizedes történetre tekinthet vissza, s a programsorozat négy évvel ezelőtt két új helyszínnel, a Bazilika előtti Szent István térrel és a Dominikánus Udvarral bővült. Ebben az esztendőben elsőként, július 4-én a Budavári Nyáresték sorozata kezdődik el, s a Hilton udvarán idén is az operától a jazzig terjed a kínálat. A Magyar Állami Operaház balettszólistái nyitják a sorozatot, majd másnap, július 5-én is pódiumra lépnek; őket a Magyar Virtuózok Kamarazenekara követi július 7-én. Ismét lesz flamenco-est Lippai Andreával július 9-én, s a Dominikánus Udvaron először énekel a Bolyki Brothers július 11-én. Két nappal később a Budapest Klezmer Band várja az érdeklődőket, és aki kíváncsi különleges hangulatú koncertjükre, az még július 20-án is meghallgathatja az együttest. A Patricio Baeza Band latin estje július 16-án hangzik fel, a jazzkedvelőket pedig a Hot Jazz Band várja július 18-án a Várban. Egyetlen este két operaprodukciót is meghallgat a publikum, hiszen Donizetti Rita című műve és Tom Johnson Négyhangú operája július 26-án szerepel a programban. A Budavári Nyárestéket operagála zárja július 27-én, amelyen a Magyar Állami Operaház művészei énekelnek.

A IV. Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek a Szent István Bazilikánál sorozatát szintén gála nyitja július 9-én, s az est műsorában – a jubileumi év alkalmából – Mozart- és Bartók-művek szerepelnek. A MÁV Szimfonikus Zenekar Medveczky Ádám vezényletével muzsikál, a hangversenyen Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fokanov Anatolij és Fekete Attila énekel. A következő koncerten, július 14-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est dirigense Mladen Tarbuk, aki nemcsak karmesterként, hanem zeneszerzőként is ismert, és három éven keresztül volt a zágrábi Horvát Nemzeti Színház igazgatója. A programban Glinka-, Dvorák- és Csajkovszkij-művek szerepelnek, a hangverseny szólistája a nagyszerű fiatal gordonkaművész, Fenyő László lesz. A sorozat következő, július 16-i koncertjén egy újonnan alakult együttes, a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar mutatkozik be a fővárosi közönségnek, egy olyan társulat, amelyben húsz ország ifjú tehetségei játszanak. Estjük karmestere Vásáry Tamás, szólistája pedig a számos versenygyőzelemmel rendelkező fiatal zongoraművész, Farkas Gábor lesz. Műsorukban Mozart A-dúr zongoraversenye, Bartók Magyar képek című kompozíciója, Kodály Háry-szvitje, valamint Liszt Les Préludes-je szerepel. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar július 19-én ad koncertet Ligeti András vezényletével, Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. A hangversenyen Mozart-, Mendelssohn-, Brahms- és Dvorák-kompozíciók hangzanak fel. A Bazilika előtti koncertek sorát a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar estje zárja:Rimszkij-Korszakov Seherezadé-szvitjét, Mozart Haffner-szimfóniáját és Pánczél Tamás Klezmer-szvitjét adják elő július 25-én Hollerung Gábor vezényletével.

Az Ybl-palotában rendezett Nyári Jubileumi Opera és Balettfesztivál operagálával kezdődik augusztus 2-án. Az augusztus 18-ig tartó sorozatban a közönség háromszor hallgathatja meg Puccini Toscáját és Verdi Otellóját, a balettrajongók pedig kétszer tapsolhatnak A makrancos Katának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.