Klasszikus

Jubileumi Budafest ünnepi kínálattal

2006.05.25. 00:00
Ajánlom
Idén tizenötödik születésnapját ünnepli a nyári opera- és balettfesztivál, a Budafest. A július 4-én induló sorozat ebben az esztendőben is számos érdekes és izgalmas programot kínál.

A Bazilika előtt öt szimfonikus hangversenyt hallgathatnak meg az érdeklődők, a Hilton Dominikánus Udvarán lesz többek között balett- és flamenco-est, operagála, klezmer- és jazzkoncert. Az Operaházban pedig a Toscának, az Otellónak és A makrancos Katának is tapsolhatnak az érdeklődők.

A Budafest már másfél évtizedes történetre tekinthet vissza, s a programsorozat négy évvel ezelőtt két új helyszínnel, a Bazilika előtti Szent István térrel és a Dominikánus Udvarral bővült. Ebben az esztendőben elsőként, július 4-én a Budavári Nyáresték sorozata kezdődik el, s a Hilton udvarán idén is az operától a jazzig terjed a kínálat. A Magyar Állami Operaház balettszólistái nyitják a sorozatot, majd másnap, július 5-én is pódiumra lépnek; őket a Magyar Virtuózok Kamarazenekara követi július 7-én. Ismét lesz flamenco-est Lippai Andreával július 9-én, s a Dominikánus Udvaron először énekel a Bolyki Brothers július 11-én. Két nappal később a Budapest Klezmer Band várja az érdeklődőket, és aki kíváncsi különleges hangulatú koncertjükre, az még július 20-án is meghallgathatja az együttest. A Patricio Baeza Band latin estje július 16-án hangzik fel, a jazzkedvelőket pedig a Hot Jazz Band várja július 18-án a Várban. Egyetlen este két operaprodukciót is meghallgat a publikum, hiszen Donizetti Rita című műve és Tom Johnson Négyhangú operája július 26-án szerepel a programban. A Budavári Nyárestéket operagála zárja július 27-én, amelyen a Magyar Állami Operaház művészei énekelnek.

A IV. Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek a Szent István Bazilikánál sorozatát szintén gála nyitja július 9-én, s az est műsorában – a jubileumi év alkalmából – Mozart- és Bartók-művek szerepelnek. A MÁV Szimfonikus Zenekar Medveczky Ádám vezényletével muzsikál, a hangversenyen Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fokanov Anatolij és Fekete Attila énekel. A következő koncerten, július 14-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, az est dirigense Mladen Tarbuk, aki nemcsak karmesterként, hanem zeneszerzőként is ismert, és három éven keresztül volt a zágrábi Horvát Nemzeti Színház igazgatója. A programban Glinka-, Dvorák- és Csajkovszkij-művek szerepelnek, a hangverseny szólistája a nagyszerű fiatal gordonkaművész, Fenyő László lesz. A sorozat következő, július 16-i koncertjén egy újonnan alakult együttes, a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar mutatkozik be a fővárosi közönségnek, egy olyan társulat, amelyben húsz ország ifjú tehetségei játszanak. Estjük karmestere Vásáry Tamás, szólistája pedig a számos versenygyőzelemmel rendelkező fiatal zongoraművész, Farkas Gábor lesz. Műsorukban Mozart A-dúr zongoraversenye, Bartók Magyar képek című kompozíciója, Kodály Háry-szvitje, valamint Liszt Les Préludes-je szerepel. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar július 19-én ad koncertet Ligeti András vezényletével, Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. A hangversenyen Mozart-, Mendelssohn-, Brahms- és Dvorák-kompozíciók hangzanak fel. A Bazilika előtti koncertek sorát a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar estje zárja:Rimszkij-Korszakov Seherezadé-szvitjét, Mozart Haffner-szimfóniáját és Pánczél Tamás Klezmer-szvitjét adják elő július 25-én Hollerung Gábor vezényletével.

Az Ybl-palotában rendezett Nyári Jubileumi Opera és Balettfesztivál operagálával kezdődik augusztus 2-án. Az augusztus 18-ig tartó sorozatban a közönség háromszor hallgathatja meg Puccini Toscáját és Verdi Otellóját, a balettrajongók pedig kétszer tapsolhatnak A makrancos Katának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.