Klasszikus

Jubileumi Hárfafesztivál Gödöllőn

2008.09.22. 00:00
Ajánlom
2008. október 3. és 12. között immár tizedik alkalommal látogatnak Magyarországra a világ kiemelkedő hárfaművészei. A gödöllői kastély festői szépségű dísztermében és a Zeneakadémián rendezett fesztivál közreműködői különleges zenei élményt nyújthatnak idén is a közönségnek.

A nyitóhangversenyen, október 3-án este hét órakor, Vigh Andrea, a fesztivál művészeti vezetőjének koncertjét hallhatja a közönség. Október 5-én Varvara Ivanova, a virtuozitásáról ismert orosz hárfaművész, 6-án magyar hárfaművészek gálakoncertje, majd 7-én a francia Constance Luzzati, a szegedi nemzetközi hárfaverseny győztesének hangversenye következik. Szerdán, 8-án, Budapesten, a régi Zeneakadémián jazz hárfaestet hallhatnak: Jakez Francois és triója lesznek a különleges hangverseny főszereplői. A következő napokban 9-én, 10-én és 11-én világsztárok sora ad hangversenyt Gödöllőn: Isabelle Moretti, Marielle Nordmann és Jana Bousková. 12-én ismét Budapestre költözik a fesztivál: a Zeneakadémia Nagytermében délelőtt 11 órakor gyerekeknek lesz nagyszabású, látványos hárfabemutató, Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora és Vigh Andrea műsorvezetése mellett, este fél nyolckor pedig gálakoncert zárja a fesztivált a Budapesti Vonósok és a fesztivál sztárvendégeinek közreműködésével.

Október 10-én és 11-én a Zeneakadémián délelőtt tíz órától Isabelle Moretti és Marielle Nordmann tart mesterkurzust. A fesztivál elmaradhatatlan része a hangszerkiállítás, melyet Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi és a Camac hárfagyárak segítségével rendeznek meg Gödöllőn és a Zeneakadémián, így a közönség testközelben is találkozhat a csodálatos hárfákkal, megérintheti a különleges hangszereket.

Az előző kilenc éven végigtekintve elmondhatjuk, hogy Gödöllőn a világ legkiválóbb hárfásai adtak randevút évről évre: Marielle Nordmann, Jana Boušková, Maria Graf, David Watkins, Suzanne Mildonian, Isabelle Moretti, Marie-Pierre Langlamet, Ion Ivan Roncea, Xavier de Mestre, Anna Verkholantseva, Frederique Combralain, Anna Sikorzak-Olek, Aneleen Lenaerts, Monika Stadler, Aine Ni Dhubhghaill és Paul Dooley a világ közvetlen élmezőnyébe tartoznak, de nagy sikert arattak hazánk kiválóságai is: Maros Éva, Sipkay Deborah, Kocsis Andrea, Szilvásy Júlia, Bajtala Emese, Felletár Melinda, Polónyi Ágnes, Gulyás Csilla, Lévai Mária, a Trió Hárfisszimó és a Magyar Hárfaduó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.