Klasszikus

Jubileumi Zempléni Fesztivál

2011.06.28. 14:29
Ajánlom
Huszadik alkalommal kerül sor a rendezvényre, idén augusztus 12. és 20. között.

"Változatos, egyedi, máshol nem hallható produkciók különleges környezetben szólalnak meg és teszik egyedivé a Zempléni Fesztivált" - fogalmazott Turjányi Miklós fesztiváligazgató a kedden tartott sajtótájékoztatón. Az 1992-ben Merényi Judit és Rolla János ötletéből kibontakozó rendezvény mindössze négy településen kezdete meg működését, mára azonban a programok behálózzák a régiót, többek között Sárospatakot, Tokajt, Sátoraljaújhelyt, Szerencset és több más települést. A kínálatot komolyzenei- és jazz koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, kiránduló koncertek, magyar és külföldi előadóművészek sokasága színesítik.

A komolyzenei programok közül kiemelkedik Miklósa Erika és a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitókoncertje Hollerung Gábor vezényletével 12-én, valamint Rost Andrea megújult Pannon Dalok produkciója 18-án. 19-én különleges Bach-estet vezényel Vashegyi György az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus részvételével. A Liszt-évhez számos eseménnyel kapcsolódnak: 13-án a Megérthető zene, gyerekeknek szóló "különkiadása" jelentkezik, ahol a Mazeppa lesz a téma. 16-án Fülei Balázs Liszt-estet ad, de a koncert elején a tavalyi Zempléni Talentum Tehetségkutató felfedezettje, Mészáros Béla zongorázik. 17-én a többek között Bartók Béla szerkesztette Liszt a miénk című könyvből olvas fel szemelvényeket Oberfrank Pál, Megyesi Schwartz Lúcia és Simon Izabella közreműködésével. 18-án a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar énekel, míg a fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf koncertje zárja.

A jazz kedvelői 14-én a Benkó Dixieland Band a 110 éve született és 40 éve elhunyt trombitás emlékére adott In memoriam Louis Armstrong című estjét hallgathatják meg. 17-én fellép a Magyar Jazz Quartet, 18-án a Kéknyúl Hammond Band muzsikál, 20-án este pedig az ifjú tehetségé, Hodek Dávidé és triójáé a színpad.

Folyatódik a Crescendo Nyári Akadémiával való együttműködés is, lesznek kiránduló koncertek és borkóstolóval egybekötött programok. "Az idei jubileumi fesztivál költségvetésének 60%-át veszítette el: a főtámogató, az Antenna Hungária Zrt. hosszan folytatott tárgyalások után a különadóra hivatkozva nehéz döntést hozva visszalépett, továbbá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását elnyerve sajnos az NKA sem tudta biztosítani azt az összeget, ami az előző években rendelkezésünkre állt. Ugyan az előző évek gyakorlatához képest tizennégy napról kilenc napra csökkent a fesztiválnapok száma és az eredeti 70-75 esemény helyett idén csak 40-45 programot szerveztünk, ennek ellenére a minőségből nem adtunk alább és olyan előadóművészeket sikerült meghívni, akik korábban is vendégeink voltak és idén is különleges produkciókkal várják az idelátogató zene- és kultúrakedvelőket" - mondta Turjányi Miklós.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.