Klasszikus

Jubileumi Zempléni Fesztivál

2011.06.28. 14:29
Ajánlom
Huszadik alkalommal kerül sor a rendezvényre, idén augusztus 12. és 20. között.

"Változatos, egyedi, máshol nem hallható produkciók különleges környezetben szólalnak meg és teszik egyedivé a Zempléni Fesztivált" - fogalmazott Turjányi Miklós fesztiváligazgató a kedden tartott sajtótájékoztatón. Az 1992-ben Merényi Judit és Rolla János ötletéből kibontakozó rendezvény mindössze négy településen kezdete meg működését, mára azonban a programok behálózzák a régiót, többek között Sárospatakot, Tokajt, Sátoraljaújhelyt, Szerencset és több más települést. A kínálatot komolyzenei- és jazz koncertek, irodalmi-, színházi- és táncos estek, kiránduló koncertek, magyar és külföldi előadóművészek sokasága színesítik.

A komolyzenei programok közül kiemelkedik Miklósa Erika és a Budafoki Dohnányi Zenekar nyitókoncertje Hollerung Gábor vezényletével 12-én, valamint Rost Andrea megújult Pannon Dalok produkciója 18-án. 19-én különleges Bach-estet vezényel Vashegyi György az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus részvételével. A Liszt-évhez számos eseménnyel kapcsolódnak: 13-án a Megérthető zene, gyerekeknek szóló "különkiadása" jelentkezik, ahol a Mazeppa lesz a téma. 16-án Fülei Balázs Liszt-estet ad, de a koncert elején a tavalyi Zempléni Talentum Tehetségkutató felfedezettje, Mészáros Béla zongorázik. 17-én a többek között Bartók Béla szerkesztette Liszt a miénk című könyvből olvas fel szemelvényeket Oberfrank Pál, Megyesi Schwartz Lúcia és Simon Izabella közreműködésével. 18-án a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar énekel, míg a fesztivált a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf koncertje zárja.

A jazz kedvelői 14-én a Benkó Dixieland Band a 110 éve született és 40 éve elhunyt trombitás emlékére adott In memoriam Louis Armstrong című estjét hallgathatják meg. 17-én fellép a Magyar Jazz Quartet, 18-án a Kéknyúl Hammond Band muzsikál, 20-án este pedig az ifjú tehetségé, Hodek Dávidé és triójáé a színpad.

Folyatódik a Crescendo Nyári Akadémiával való együttműködés is, lesznek kiránduló koncertek és borkóstolóval egybekötött programok. "Az idei jubileumi fesztivál költségvetésének 60%-át veszítette el: a főtámogató, az Antenna Hungária Zrt. hosszan folytatott tárgyalások után a különadóra hivatkozva nehéz döntést hozva visszalépett, továbbá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatását elnyerve sajnos az NKA sem tudta biztosítani azt az összeget, ami az előző években rendelkezésünkre állt. Ugyan az előző évek gyakorlatához képest tizennégy napról kilenc napra csökkent a fesztiválnapok száma és az eredeti 70-75 esemény helyett idén csak 40-45 programot szerveztünk, ennek ellenére a minőségből nem adtunk alább és olyan előadóművészeket sikerült meghívni, akik korábban is vendégeink voltak és idén is különleges produkciókkal várják az idelátogató zene- és kultúrakedvelőket" - mondta Turjányi Miklós.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.