Klasszikus

Juhász Gábor – Palle Mikkelborg: 60/40

2004.05.28. 00:00
Ajánlom
„A létezésnek talán van egy mozdulatlan aspektusa. Ha lélegzetünket visszafogva, pislogás nélkül, egyedül állunk az erdőben, legalábbis úgy tűnik. Viszont a ritmikus aspektus annyira nyilvánvaló; lélegzet, szívdobbanás, nap, év, szerelem, élet... zene. Mondják, az indiai zene bonyolult ritmikai ciklusai a csillagok járását utánozzák, a rubátó leírhatatlanul bonyolult ritmusa olyan, mint a létezés legtöbb ciklusa. Kiszámíthatatlan. A dzsessz szívből jön. Úgy is pulzál.” (Juhász Gábor)

Elkészült és hamarosan a hazai terjesztőkhöz kerül a Budapest Music Center Records legfrissebb jazzkiadványa, Juhász Gábor és Palle Mikelborg 60/40 című lemeze (BMC CD 098).

Juhász Gábor a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszgitár szakán Babos Gyula tanítványaként végzett, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz fakultásának hallgatója lett. Korai tanulóévei után részt vett a Pangea, majd a Tin-Tin Quartet alapításában. Ezek az együttesek kreatív alkotóműhelyként működtek, szintézist teremtve a keleti népzenék, a kortárszene és a dzsessz között. A Tin-Tin Quartetnek majdnem egy évtizedig tagja volt.
1999-ben régi barátaival újraélesztette az Off Course együttest, melynek első lemeze, a Street of secrets (BMC CD 024) a dzsessz magyarországi főáramába sodorta. Ennek hatására hívták meg 2000-ben a Balázs Elemér Quintetbe és 2001-ben a Trio Yengibarjanba. Az együtt készített lemezek, az Always that moment (BMC CD 037) és a Tango passion (BMC CD 051) a korszak legnépszerűbb magyar dzsesszalbumai közé tartoztak.

Palle Mikkelborg 15 évesen, 1956-ban kezdett trombitálni, professzionális zenei pályája 1960-ban indult. Zenekari muzsikusként akkor vált ismertté, amikor a hatvanas években a Dán Rádió Dzsessz Zenekarának és Big Bandjének tagjaként dolgozott. A következő évtizedben – e zenekarok vezetőjeként – kiteljesedett zeneszerzői és hangszerelői tehetsége, miközben más szerzők kompozícióinak avatott előadójává vált. Ugyanakkor kisebb együttesekkel is játszott, így hangszeres tudását és szerzői képességeit is folyamatosan tökéletesíthette. A muzsikustársak körében egyre növekvő elismertségének köszönhetően Mikkelborg az 1980-as évek során Európában és Japánban turnézott, illetve lemezfelvételeket készített olyan kiválóságokkal, mint Gil Evans, George Russell, Gary Peacock, Dino Saluzzi, Jan Gabarek, Trilok Gurtu és Abdullah Ibrahim. Közben saját, nagysikerű együttesét, az Entrance-t vezette, s tagja volt Kenneth Knudsen és Niels Henning Ørsted Pedersen oldalán a Heart to Heart Triónak. 1984-ben egy nagyszabású mű, az Aura megalkotására kérték fel, mely Miles Davis számára íródott abból az alkalomból, hogy a legendás trombitás megkapta a dán Léonie Sonning zenei díjat. A különleges zenei anyagot 1989-ben adták ki, mely számos nemzetközi díjat kapott, köztük két amerikai Grammyt.

Előadók: Juhász Gábor (gitár, oud, tampura), Palle Mikkelborg (trombita, fluegelhorn, billentyűs hangszerek), Helen Davies (hárfa), Lantos Zoltán (hegedű), Barcza Horváth József (nagybőgő), Szalai Péter (tabla), Dés András (ütőhangszerek), Balázs Elemér (dob)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.