Klasszikus

Juliane Banse: "Dvořákot énekelni mindig nagyszerű érzés"

2013.09.10. 11:26
Ajánlom
Hegedű, balett, Pamina, a muzikalitás öröme - egy káprázatos szopránt üdvözölhetünk újra Budapesten. INTERJÚ

- Nyilvánvalóan kezdettől művészpályára készült, hiszen gyerekkorában hegedülni, majd balettozni tanult, aztán tizenöt évesen az éneklés mellett döntött. Hogyan jutott erre az elhatározásra?

- Hegedülni, de különösen balettozni nagyon szerettem, éppen ezért nem volt könnyű lemondanom róluk. Úgy éreztem viszont, illetve úgy is tapasztaltam, hogy az éneklés  nagyobb a szabadságot ad, több lehetőséget biztosít az önkifejezésre. Egy idő után tudtam, hogy ha művész akarok lenni, számomra ennek az éneklés a legjobb módja.

- Szinte gyermekfejjel, alig húsz évesen debütált Berlinben A varázsfuvola Paminájának szerepében. A produkció hatalmas nemzetközi sikert aratott, az ön nevét pedig azonnal szárnyára kapta a világhír...

- Nem azonnal. Ez a Komische Oper előadása volt Kelet-Berlinben, néhány héttel a berlini fal leomlása előtt... De tény, hogy a produkció felkeltette a sajtó figyelmét, mint minden Harry Kupfer-rendezés. Ezt követően valóban több európai operaháztól is meghívást is kaptam, hogy  énekeljem el Pamina szerepét; valahogyan ez lett a „beugróm" a nemzetközi opera világába.

- Opera-, oratórium- és dalénekesként egyaránt fellép, utóbbi minőségében pedig Schiff Andrással is többször dolgozott együtt, sőt, nagyszerű felvételt is készítettek. Önhöz melyik műfaj áll legközelebb?

- Nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ezek az eltérő műfajok igen pozitív irányban hatnak egymásra, ezért nem is szeretnék választani közülük. Egy kiváló zongoraművésszel bensőségesen együtt dolgozni természetesen nagyon inspiráló, de a szimfonikus zenekar „keretei" tágabbak, éppen ezért másféle lehetőségekkel kecsegtetnek. Mindkettőnek megvan a saját létjogosultsága.

- Korábban dolgozott már a Budapesti Fesztiválzenekarral. Mi teszi különlegessé ezt az együttest?

- Számos alkalommal dolgoztam együtt a zenekarral, Budapesten és Gran Canarián is nagy sikerrel adtuk elő a Così fan tuttét és a lenyűgöző Don Giovannit 2010-ben. Mindig nagy öröm számomra a közös munka a Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal, a muzikalitás és a zenélés öröme a nagyszerű gyakorlati érzékükkel párosítva egyszerűen lehengerlő!

- Dvořák Requiemjének szoprán szólamát énekli most. Milyen szerepet játszik az ön pályafutásában a cseh komponista zenéje?

- A Requiem szoprán szólamát most éneklem először. Dvořák általában nagyon jó énekszólamokat ír, rendkívül szép dallamokat; a műveit énekelni mindig nagyszerű érzés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.