Klasszikus

Juliane Banse: "Dvořákot énekelni mindig nagyszerű érzés"

2013.09.10. 11:26
Ajánlom
Hegedű, balett, Pamina, a muzikalitás öröme - egy káprázatos szopránt üdvözölhetünk újra Budapesten. INTERJÚ

- Nyilvánvalóan kezdettől művészpályára készült, hiszen gyerekkorában hegedülni, majd balettozni tanult, aztán tizenöt évesen az éneklés mellett döntött. Hogyan jutott erre az elhatározásra?

- Hegedülni, de különösen balettozni nagyon szerettem, éppen ezért nem volt könnyű lemondanom róluk. Úgy éreztem viszont, illetve úgy is tapasztaltam, hogy az éneklés  nagyobb a szabadságot ad, több lehetőséget biztosít az önkifejezésre. Egy idő után tudtam, hogy ha művész akarok lenni, számomra ennek az éneklés a legjobb módja.

- Szinte gyermekfejjel, alig húsz évesen debütált Berlinben A varázsfuvola Paminájának szerepében. A produkció hatalmas nemzetközi sikert aratott, az ön nevét pedig azonnal szárnyára kapta a világhír...

- Nem azonnal. Ez a Komische Oper előadása volt Kelet-Berlinben, néhány héttel a berlini fal leomlása előtt... De tény, hogy a produkció felkeltette a sajtó figyelmét, mint minden Harry Kupfer-rendezés. Ezt követően valóban több európai operaháztól is meghívást is kaptam, hogy  énekeljem el Pamina szerepét; valahogyan ez lett a „beugróm" a nemzetközi opera világába.

- Opera-, oratórium- és dalénekesként egyaránt fellép, utóbbi minőségében pedig Schiff Andrással is többször dolgozott együtt, sőt, nagyszerű felvételt is készítettek. Önhöz melyik műfaj áll legközelebb?

- Nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ezek az eltérő műfajok igen pozitív irányban hatnak egymásra, ezért nem is szeretnék választani közülük. Egy kiváló zongoraművésszel bensőségesen együtt dolgozni természetesen nagyon inspiráló, de a szimfonikus zenekar „keretei" tágabbak, éppen ezért másféle lehetőségekkel kecsegtetnek. Mindkettőnek megvan a saját létjogosultsága.

- Korábban dolgozott már a Budapesti Fesztiválzenekarral. Mi teszi különlegessé ezt az együttest?

- Számos alkalommal dolgoztam együtt a zenekarral, Budapesten és Gran Canarián is nagy sikerrel adtuk elő a Così fan tuttét és a lenyűgöző Don Giovannit 2010-ben. Mindig nagy öröm számomra a közös munka a Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal, a muzikalitás és a zenélés öröme a nagyszerű gyakorlati érzékükkel párosítva egyszerűen lehengerlő!

- Dvořák Requiemjének szoprán szólamát énekli most. Milyen szerepet játszik az ön pályafutásában a cseh komponista zenéje?

- A Requiem szoprán szólamát most éneklem először. Dvořák általában nagyon jó énekszólamokat ír, rendkívül szép dallamokat; a műveit énekelni mindig nagyszerű érzés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.