Klasszikus

Juliane Banse: "Dvořákot énekelni mindig nagyszerű érzés"

2013.09.10. 11:26
Ajánlom
Hegedű, balett, Pamina, a muzikalitás öröme - egy káprázatos szopránt üdvözölhetünk újra Budapesten. INTERJÚ

- Nyilvánvalóan kezdettől művészpályára készült, hiszen gyerekkorában hegedülni, majd balettozni tanult, aztán tizenöt évesen az éneklés mellett döntött. Hogyan jutott erre az elhatározásra?

- Hegedülni, de különösen balettozni nagyon szerettem, éppen ezért nem volt könnyű lemondanom róluk. Úgy éreztem viszont, illetve úgy is tapasztaltam, hogy az éneklés  nagyobb a szabadságot ad, több lehetőséget biztosít az önkifejezésre. Egy idő után tudtam, hogy ha művész akarok lenni, számomra ennek az éneklés a legjobb módja.

- Szinte gyermekfejjel, alig húsz évesen debütált Berlinben A varázsfuvola Paminájának szerepében. A produkció hatalmas nemzetközi sikert aratott, az ön nevét pedig azonnal szárnyára kapta a világhír...

- Nem azonnal. Ez a Komische Oper előadása volt Kelet-Berlinben, néhány héttel a berlini fal leomlása előtt... De tény, hogy a produkció felkeltette a sajtó figyelmét, mint minden Harry Kupfer-rendezés. Ezt követően valóban több európai operaháztól is meghívást is kaptam, hogy  énekeljem el Pamina szerepét; valahogyan ez lett a „beugróm" a nemzetközi opera világába.

- Opera-, oratórium- és dalénekesként egyaránt fellép, utóbbi minőségében pedig Schiff Andrással is többször dolgozott együtt, sőt, nagyszerű felvételt is készítettek. Önhöz melyik műfaj áll legközelebb?

- Nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ezek az eltérő műfajok igen pozitív irányban hatnak egymásra, ezért nem is szeretnék választani közülük. Egy kiváló zongoraművésszel bensőségesen együtt dolgozni természetesen nagyon inspiráló, de a szimfonikus zenekar „keretei" tágabbak, éppen ezért másféle lehetőségekkel kecsegtetnek. Mindkettőnek megvan a saját létjogosultsága.

- Korábban dolgozott már a Budapesti Fesztiválzenekarral. Mi teszi különlegessé ezt az együttest?

- Számos alkalommal dolgoztam együtt a zenekarral, Budapesten és Gran Canarián is nagy sikerrel adtuk elő a Così fan tuttét és a lenyűgöző Don Giovannit 2010-ben. Mindig nagy öröm számomra a közös munka a Fesztiválzenekarral és Fischer Ivánnal, a muzikalitás és a zenélés öröme a nagyszerű gyakorlati érzékükkel párosítva egyszerűen lehengerlő!

- Dvořák Requiemjének szoprán szólamát énekli most. Milyen szerepet játszik az ön pályafutásában a cseh komponista zenéje?

- A Requiem szoprán szólamát most éneklem először. Dvořák általában nagyon jó énekszólamokat ír, rendkívül szép dallamokat; a műveit énekelni mindig nagyszerű érzés.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.