Klasszikus

Juliska néni CD-je és a bagiság

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A faluközösség erősítő szálai Évről évre Bagon rendezik meg a hagyományőrző népi együttesek országos fesztiválját szüretidőben, szeptember végén. Az idén is több százan táncoltak végig a falun, majd énekeltek, játszottak a művelődési ház színpadán. Abban a házban, amelynek avatásától kezdve gondnoka Tóth Sándorné, született Tóth Julianna.

Az avatás 1962-ben volt, tavaly meg is emlékeztek a 40. évfordulóról. Az idén viszont Juliska néni első CD-jének bemutatójával zárult a színpompás találkozó. A Piros bagi nagy határ című felvételen a bagi Muharay Elemér Népi Együttes asszonykórusa és a Fix-Stimm zenekar működik közre.

Amikor a hatvanas és a hetvenes években egymást érték a bagi színpadon a híres beatzenekarok, autogramgyűjtés közben nem gondoltuk, hogy az ezredforduló után majd a ház gondnokától kérünk aláírást az ő lemezére. A bagi hagyományőrzés érdekes módon akkor lendült fel, amikor véget ért az erősítős zene korszaka a kultúrházban. Juliska néni 1975 óta tagja a bagi Muharay Elemér Népi Együttesnek, és azóta talán több országban megfordult, mint a magyar sztárvilág. De ami ennél is fontosabb, az ő és társai ajkán elhangzó énekek immár csaknem harminc éve a faluközösség erősítő szálai, olyan jelképeivé váltak a bagiságnak, mint a templom nagyharangjának kondulása.

Juliska néni 1931-ben született és 13 éves koráig tanulhatta a népdalokat, népi énekeket édesapjától, aki cipészmester és egyben brácsás volt Tóth András zenekarában, de a háborúból nem tért haza. Az ő emlékére hangzik el a felvételen a Fogolysirató ének.

Hogy mi a titka Juliska néni énekművészetének, azt Rónai Lajos népzenész, népzenekutató, a felvétel zenei rendezője az adottságaival magyarázza: „Csodálatosan érthető szövegkiejtése és szülőföldjére jellemző ízes tájszólása még élvezetesebbé teszi előadását. Dalaiban benne van egész életének öröme, bánata, ugyanakkor éneklését letisztult, méltóságteljes nyugalom hatja át.”

Juliska néni életéből eddig valahogy kimaradt egy olyan hivatalos papír, amely szerint ő a népművészet mestere lenne. De mindenki annak tartja. Olsvai Imre népzenekutató 1997-ben úgy nyilatkozott énekléséről, hogy „Juliska néni anyanyelvi szinten taníthatná a bagi népdalokat”.

Avatott tollal arról is tanulmányt lehetne írni, ahogyan Juliska néni éneklése után meghajol a közönsége előtt.

Ideje volt, hogy mi is meghajoljunk előtte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.