Klasszikus

Juliska néni CD-je és a bagiság

2003.10.14. 00:00
Ajánlom
A faluközösség erősítő szálai Évről évre Bagon rendezik meg a hagyományőrző népi együttesek országos fesztiválját szüretidőben, szeptember végén. Az idén is több százan táncoltak végig a falun, majd énekeltek, játszottak a művelődési ház színpadán. Abban a házban, amelynek avatásától kezdve gondnoka Tóth Sándorné, született Tóth Julianna.

Az avatás 1962-ben volt, tavaly meg is emlékeztek a 40. évfordulóról. Az idén viszont Juliska néni első CD-jének bemutatójával zárult a színpompás találkozó. A Piros bagi nagy határ című felvételen a bagi Muharay Elemér Népi Együttes asszonykórusa és a Fix-Stimm zenekar működik közre.

Amikor a hatvanas és a hetvenes években egymást érték a bagi színpadon a híres beatzenekarok, autogramgyűjtés közben nem gondoltuk, hogy az ezredforduló után majd a ház gondnokától kérünk aláírást az ő lemezére. A bagi hagyományőrzés érdekes módon akkor lendült fel, amikor véget ért az erősítős zene korszaka a kultúrházban. Juliska néni 1975 óta tagja a bagi Muharay Elemér Népi Együttesnek, és azóta talán több országban megfordult, mint a magyar sztárvilág. De ami ennél is fontosabb, az ő és társai ajkán elhangzó énekek immár csaknem harminc éve a faluközösség erősítő szálai, olyan jelképeivé váltak a bagiságnak, mint a templom nagyharangjának kondulása.

Juliska néni 1931-ben született és 13 éves koráig tanulhatta a népdalokat, népi énekeket édesapjától, aki cipészmester és egyben brácsás volt Tóth András zenekarában, de a háborúból nem tért haza. Az ő emlékére hangzik el a felvételen a Fogolysirató ének.

Hogy mi a titka Juliska néni énekművészetének, azt Rónai Lajos népzenész, népzenekutató, a felvétel zenei rendezője az adottságaival magyarázza: „Csodálatosan érthető szövegkiejtése és szülőföldjére jellemző ízes tájszólása még élvezetesebbé teszi előadását. Dalaiban benne van egész életének öröme, bánata, ugyanakkor éneklését letisztult, méltóságteljes nyugalom hatja át.”

Juliska néni életéből eddig valahogy kimaradt egy olyan hivatalos papír, amely szerint ő a népművészet mestere lenne. De mindenki annak tartja. Olsvai Imre népzenekutató 1997-ben úgy nyilatkozott énekléséről, hogy „Juliska néni anyanyelvi szinten taníthatná a bagi népdalokat”.

Avatott tollal arról is tanulmányt lehetne írni, ahogyan Juliska néni éneklése után meghajol a közönsége előtt.

Ideje volt, hogy mi is meghajoljunk előtte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.