Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

2023.06.02. 15:25
Ajánlom
Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész, aki férjével, Kelemen Barnabással a kezdetektől vezeti a Fesztivál Akadémiát. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.

A Kelemen BarnabásKokas Katalin hegedűművész házaspár által nyolc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest felvonultatja a nemzetközi zenei élet élvonalbeli művészeit, a magyar kultúra krémjét.

A FAB klasszikus, kortárs, magyar népzenei és cigányzenei koncertekkel, a társművészetek találkozásával várja a közönséget Budapest különleges helyszínein.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a minisztérium nagy örömmel és hittel támogatja a Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatát, amelyen negyvenöt nemzetközi sztárszólista, huszonöt ország száz diákja és százötven tehetséges magyar fiatal, valamint nyolcvan zenepedagógus adja át magát a muzsika örömének, és nyitja ki ennek az örömnek a kapuit a nagyközönség számára is. Az államtitkár biztosította a jelenlévőket, hogy a minisztérium ehhez a jövőben is minden támogatást meg fog adni.

A tíz nap során olyan neves művészekkel találkozhat a közönség, mint Boldoczki Gábor, Fenyő László, Borlai Gergő, Vilde Frang, José Gallardo vagy éppenséggel a Berlini Filharmonikusok szólóklarinétosa, a karmesterként is aktív Andreas Ottensamer. Természetesen a művészeti vezetők is fellépnek majd. A FAB-ra a világ különböző pontjairól érkező száz egyetemista diák mindegyike négy óra egyéni mesterkurzuson vesz részt, amelyen a vendégművészek tanítanak.

Kurtág György ismét egy Bartók-vonósnégyessel foglalkozik majd a BMC-ben tartott nyilvános kurzusán, július 17-én,

ugyanezen a napon este kortárs koncertet rendeznek, számos ősbemutatóval. Továbbá zenei pályára készülő, 18 év alatti hazai fiatalok számára is lesznek kurzusok, és pedagógusok akkreditált továbbképzése is zajlik a FAB keretében.

Foto_PosztosJanosjulius23-151322.jpg

Koncert a tavalyi Fesztivál Akadémia Budapesten (Fotó/Forrás: Posztós János / Fesztivál Akadémia Budapest)

A nyitónapon a Concerto Budapest a FAB vendégművészeivel lép fel. A koncerten kilenc szólista, három karmester lép színpadra a Zeneakadémián. Július 22-én négy karmester és négy szólista muzsikál majd, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével adott koncerten Bartók művei hallhatók. A zárónapon, július 23-án a Viva „La Gitane” című, a cigányzenére koncentráló programra várják a közönséget, színpadra lép többek között a Parno Graszt, a Söndörgő, Szalóki Ági valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara.

Kelemen Barnabás kiemelte a programsorozatból a Múzeum-napot, amely során hat helyszínen, köztük a Liszt Múzeumban, a Terror Házában, a Magyar Zene Házában, a Szépművészeti Múzeumban és a Széchenyi fürdőben is hallhatók zeneművek. A programok között lesz családi nap a Margitszigeten, illetve könyvtárnap is. Július 19-én a fiatal tehetségek napján ismét előadják A katona történetét a Zeneakadémián, amely a tavalyi fesztivált nyitotta, és azóta számos helyszínen színre került.

Kokas Katalin kiemelte: a jegyeladás elindult, a jegyárak nagy skálán mozognak, az árakat differenciálták, hogy a programok mindenki számára elérhetővé váljanak.

Mint mondta, a FAB keretében kerekasztal-beszélgetések, szakmai előadások, filmvetítések, hangszer- és fényképkiállítások, matinékoncertek, nyitott próbák és műhelymunkák is várják az érdeklődőket.

A részletes program hamarosan elérhető a Fesztivál Akadémia Budapest honlapján.

Fejléckép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás a programbejelentő sajtótájékoztatón (forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.