Klasszikus

Július 2-án kezdődik a Régi Zenei Napok

2022.06.29. 14:35
Ajánlom
Július 2. és 9. között ismét Vác szolgál helyszínül a 38. Régi Zenei Napoknak, amely során a fiatal zeneművészek számára francia barokk stílusra épülő mesterkurzusokat szerveznek, a hallgatóságot pedig ismeretlen zenei csemegék várják.

Ismét közeleg a nyár legfontosabb régizenei eseménysorozata, melynek során nem csupán a Vácra látogató közönség merülhet el a legszebb dallamokban, de a programok hátterében komoly szakmai munka is zajlik.

Idén a francia barokk legavatottabb szakértői látogatnak el hozzánk, hogy a 17-18. századi zene előadására oktassák a fiatal zenészeket.

A hangszeres művészeknek és az énekeseknek tartott képzés mellett barokk tánc és kifejezésmód, artikuláció és előadásmód témában, illetve énekegyüttesek, valamint zenekarok és kamaraformációk számára is lesznek kurzusok. A hallgatók július 9-én, a Piarista Gimnázium dísztermében adott ingyenes koncerten mutatják be tudásukat a nagyközönség előtt.

A kurzusokon olyan jeles muzsikusok is oktatnak, mint Béatrice Martin csembalóművész, aki számos alkalommal lépett fel William Christie-vel és a Les Arts Florissants-nal, a fesztivál során szólókoncertet is ad majd, Leroux, Couperin, Rameau és Tapray műveiből. A kurzus magyar oktatói között olyan nevekettalálunk, mint Paulik László, Baranyay Piroska,

a Kamarazene és zenekar mesterkurzust pedig Vashegyi György tartja, aki a fesztiválnyitó nagykoncertet is vezényli majd a Fehérek templomában.

Ezen a hangversenyen Lalande motettáit adja elő a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, melyek több száz év után most először csendülnek fel.

A fesztivál zárókoncertjén Charpentier és a kalandos életű Henry Desmarets Te Deumjai kerülnek egymás mellé, utóbbi szerzőnek két zeneműve is elhangzik. Az est vendége egy kiváló, szintén francia régizenei együttes lesz, az Ensemble Les Surprises zenekara és kórusa, akik Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével szólaltatják meg a műveket.

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (fotó: Raffay Zsófi)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.
Klasszikus interjú

„Abban bízunk, hogy a mi lelkesedésünk a közönségre is átragad” – Hornyák Balázs és Várdai István a Kaposfestről

Idén augusztus 13. és 16. között kerül sor az immár tizenhárom éves múltra visszatekintő kamarazenei fesztiválra, a Kaposfestre. A tervekről és a programról Hornyák Balázs fesztiváligazgatóval és Várdai Istvánnal, az eseménysor egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk.
Klasszikus kritika

Történetek dallamokban, képekben, szavakban – ilyen volt a Fesztivál Akadémia Budapest

A hangszeres zene kiemelkedő jelentőségű előadói idén is felkeresték Budapestet, július 15. és 24. között került sor a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatára, amely során változatos karakterű hangversenyeken ismerkedhetett meg a hallgatóság a kamarazene gyöngyszemeivel.
Klasszikus kritika

Egyik szemem sír…

Megtartották Peter Caelen zongoraművész szólóestjét Keszthelyen, a Klassz a pARTon! Fesztivál keretében. Gyenge Enikő beszámolója.
Klasszikus ajánló

Fantasztikus látványvilággal vár az Attila opera a Margitszigeten

Legendák, titkok, múlt és jövő. 400 nm ledfal, 21. századi látványtechnika, filmes hatás. Varázslatos animációs környezet idézi meg a kor hangulatát Verdi monumentális és szenvedélyes zenéjével a magyar vonatkozású operában augusztus 12-én és 14-én a Margitszigeti Színház hatalmas színpadán.