Klasszikus

Július 2-án kezdődik a Régi Zenei Napok

2022.06.29. 14:35
Ajánlom
Július 2. és 9. között ismét Vác szolgál helyszínül a 38. Régi Zenei Napoknak, amely során a fiatal zeneművészek számára francia barokk stílusra épülő mesterkurzusokat szerveznek, a hallgatóságot pedig ismeretlen zenei csemegék várják.

Ismét közeleg a nyár legfontosabb régizenei eseménysorozata, melynek során nem csupán a Vácra látogató közönség merülhet el a legszebb dallamokban, de a programok hátterében komoly szakmai munka is zajlik.

Idén a francia barokk legavatottabb szakértői látogatnak el hozzánk, hogy a 17-18. századi zene előadására oktassák a fiatal zenészeket.

A hangszeres művészeknek és az énekeseknek tartott képzés mellett barokk tánc és kifejezésmód, artikuláció és előadásmód témában, illetve énekegyüttesek, valamint zenekarok és kamaraformációk számára is lesznek kurzusok. A hallgatók július 9-én, a Piarista Gimnázium dísztermében adott ingyenes koncerten mutatják be tudásukat a nagyközönség előtt.

A kurzusokon olyan jeles muzsikusok is oktatnak, mint Béatrice Martin csembalóművész, aki számos alkalommal lépett fel William Christie-vel és a Les Arts Florissants-nal, a fesztivál során szólókoncertet is ad majd, Leroux, Couperin, Rameau és Tapray műveiből. A kurzus magyar oktatói között olyan nevekettalálunk, mint Paulik László, Baranyay Piroska,

a Kamarazene és zenekar mesterkurzust pedig Vashegyi György tartja, aki a fesztiválnyitó nagykoncertet is vezényli majd a Fehérek templomában.

Ezen a hangversenyen Lalande motettáit adja elő a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, melyek több száz év után most először csendülnek fel.

A fesztivál zárókoncertjén Charpentier és a kalandos életű Henry Desmarets Te Deumjai kerülnek egymás mellé, utóbbi szerzőnek két zeneműve is elhangzik. Az est vendége egy kiváló, szintén francia régizenei együttes lesz, az Ensemble Les Surprises zenekara és kórusa, akik Louis-Noël Bestion de Camboulas vezényletével szólaltatják meg a műveket.

Fejléckép: Purcell Kórus és Orfeo Zenekar (fotó: Raffay Zsófi)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Díjfelhívást tett közzé a Cziffra Fesztivál

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át díjait Tehetség és Életműdíj kategóriában, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat.
Klasszikus interjú

„Része vagyok egy nagyobb egésznek” – interjú Bucz Magorral

Immár tizenhat éve, hogy Junior Prima Díjjal jutalmazzák a fiatal tehetségek munkáját, az MVM Zrt. jóvoltából pedig jelentős anyagi támogatás és publicitás is jár az eszmei elismerés mellé. Ezúttal Bucz Magor zeneszerző mesél magáról.
Klasszikus hír

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Klasszikus hír

Dél-Afrikában rendezett kortárs fesztiválon szerepel az UMZE

Az új és legújabb zenére specializálódott együttes a Nemzetközi Kortárszenei Társaság éves fesztiválján működik közre, Johannesburgban és Fokvárosban.
Klasszikus hír

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő betegekhez, idősekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai.