Klasszikus

Julius Caesar és a Halászlányok

2003.04.10. 00:00
Ajánlom
Május folyamán két izgalmas opera - Händel talán legismertebb, valamint Haydn egyik alig ismert színpadi műve - kerül színre a Magyar Állami Operaház Operastúdiósainak előadásában a Thália Színházban.

Joseph Haydn Halászlányok című operáját május 12-én, 13-án és 14-én Fehér András rendezésében, Georg Friedrich Händel: Julius Caesar című művét pedig május 25-én és 27-én, Kerényi Mihály rendezésében mutatják be. Mindkét darabot Oberfrank Géza dirigálja, közreműködik a BM Duna Szimfonikus Zenekar.

A két operát előadó stúdiósok: Boross Csilla, Cserhalmi Ferenc, Hábetler András, Haramza László, Huszár Anita, Kóbor Tamás, Kolonits Klára, Létai Kiss Gabriella, Mitilineou Cleo, Molnár Zsolt, Pérchy Kornélia, Péter Cecília, Révész Rita, Xavier Rivadeneira, Rőser Orsolya, Sabine Schilling és Zsigmond Géza.

Händel: Julius Caesar

Julius Caesar Pompeius seregeit üldözve eljut egészen Egyiptomig. Ptolemaios, Egyiptom királya lefejezteti a menekülő Pompeiust, remélve, hogy cselekedetével megnyeri Caesart a saját harca számára, amit hugával, Cleopátrával vív a hatalomért. A nemes lelkű Caesar elítéli az egyiptomi király tettét - de maga sem veszi észre, hogy később, az álruhás Cleopátrába beleszeretve, belekeveredik a testvéri viszályba. Sextus, Pompeius és Cornelia fia, apja legyilkoltatásáért bosszút esküszik Ptolemaios ellen. Cleopátra ügyesen egyesíti az ifjú szándékát saját törekvéseivel, s ahogy Caesart, úgy őt is eszközként használja hatalmi harcában. A gyűlölködések és ravaszkodások addig forronganak a mélyben, mígnem kitör egy újabb háború…

Haydn: Halászlányok

Olaszhon eldugott tengerparti tanyájára egy napon pompázatos hajócska érkezik. Utasa azt a hercegi lánykát jött felkutatni, akit húsz évvel ezelőtt egy szolga – még mint néhány hónapos csecsemőt- épp e tájra menekített, hogy a trónbitorló Oresztész bosszújától megmentse.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.