Klasszikus

Júliusban ismét Budapest lesz a kamarazene fővárosa

2022.05.04. 17:05
Ajánlom
Július 15-24. között kerül sor a Fesztivál Akadémia Budapest 2022-es rendezvénysorozatára, amely 11 koncerttel, mesterkurzusokkal, tematikus napokkal, a klasszikus zene mellett a színházi világ kiemelkedő előadóinak közreműködésével várja a közönséget.

11 klasszikus zenei koncert alkotja a Fesztivál Akadémia Budapest idei programjának gerincét, melynek megnyitója egy igazi színházi különlegességet is ígér, Sztravinszkij A katona története című darabját Ascher Tamás állítja színre. A mesélő Molnár Piroska lesz, a főszerepeket ifj. Vidnyánszky Attila, Bezerédi Zoltán és Kelemen Hanna játssza. A Zeneakadémia Nagytermében tartott előadás hangszeres szólistái Kelemen Barnabás (hegedű), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Andreas Ottensamer (klarinét), Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Bence (fagott), Sztán Attila (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek). Vezényel: Rajna Martin.

A koncertek igen színes repertoárt vonultatnak fel, Bachtól Bartókig, Telemanntól Sosztakovicsig számos szerző műve elhangzik majd, és persze a nagy romantikus szerzők sem hiányoznak, mint Schubert, Csajkovszkij vagy Brahms. Elhangzik Beethoven Kreutzer-szonátája Hagai Shaham és José Gallardo előadásában, Tolsztoj szövegével társítva, Vecsei H. Miklós közreműködésével, Lukács Miklós és Máté Gábor pedig Esterházy-fragmentumokat adnak elő.

Hasonlóan izgalmas körülmények között csendül fel Schönberg Megdicsőült éj című darabja, a margitszigeti Domonkos-rendi apácakolostorban tartott gyertyafényes hangversenyen.

Rendhagyó helyszínként szerepel a programban a Széchenyi Fürdő is, ahol az InFusion Trio zenél a fürdőző közönségnek.

A koncertek igazi sztárparádét vonultatnak fel, Nicolas Altstaedt csellista, Baráti Kristóf és Vilde Frang hegedűművészek, Jonathan Cohen karmester, Anna Prohaska szoprán és Fazil Say zongorista is Budapestre érkezik, hogy a művészeti vezető Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vendégeként vagy éppen társaságukban játsszanak a fesztiválon.

Különleges programokat ígér a fesztivál négy tematikus napja. Egy-egy izgalmas helyszínt ismerhetünk meg alaposabban a Városligetben, a Margitszigeten, illetve a Budai Várban tartott eseményeken, gyerekprogramok, villámkoncertek, illetve a Csákányi Eszter narrációjával előadott Péter és a farkas, Prokofjev meséje gondoskodik arról, hogy mindenki megtalálhassa a számára érdekes zenei eseményt.

A negyedik tematikus napon a cseh kultúrát ismerhetjük meg behatóbban, az esti koncert mellett filmvetítés, a Café Vianban pedig gasztronómiai élmények várnak.

A Fesztivál Akadémia Budapestnek kezdettől fogva szerves részét képezik a mesterkurzusok. Idén a három legjobb vonósnégyest maga Kurtág György vezeti be a Bartók-művek rejtelmeibe, de Eberhard Feltz, Pauk György, Perényi Eszter, Hagai Shaham, Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Alissa Margulis is tartanak kurzusokat, amelyekre még lehet jelentkezni. A fesztivál ideje alatt kerül sor a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny döntőjére, a győztesek pedig gálakoncertet adnak. A versenyhez és a fesztiválhoz ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzés is kapcsolódik.

A tavalyi fesztiválon Joshua Bell, korunk egyik leghíresebb, legnagyobb fesztiválokon fellépő hegedűszólistája így nyilatkozott: „Ez a kedvenc helyem. Nagyon különleges, őszintén, soha még hasonló fesztiválon sem jártam.” A neves művész a tavalyi koncertekről készült kisfilmben is szerepelt, a sok koncertrészletet is felvonultató alkotás itt érhető el:

Fesztivál Akadémia Budapest, 2022
július 15-24.

Részletes program a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (fotó/forrás: Emmer László / FAB)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.
Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.