Klasszikus

Júliusban ismét Budapest lesz a kamarazene fővárosa

2022.05.04. 17:05
Ajánlom
Július 15-24. között kerül sor a Fesztivál Akadémia Budapest 2022-es rendezvénysorozatára, amely 11 koncerttel, mesterkurzusokkal, tematikus napokkal, a klasszikus zene mellett a színházi világ kiemelkedő előadóinak közreműködésével várja a közönséget.

11 klasszikus zenei koncert alkotja a Fesztivál Akadémia Budapest idei programjának gerincét, melynek megnyitója egy igazi színházi különlegességet is ígér, Sztravinszkij A katona története című darabját Ascher Tamás állítja színre. A mesélő Molnár Piroska lesz, a főszerepeket ifj. Vidnyánszky Attila, Bezerédi Zoltán és Kelemen Hanna játssza. A Zeneakadémia Nagytermében tartott előadás hangszeres szólistái Kelemen Barnabás (hegedű), Knut Erik Sundquist (nagybőgő), Andreas Ottensamer (klarinét), Szergej Nakarjakov (trombita), Bogányi Bence (fagott), Sztán Attila (harsona), Joó Szabolcs (ütőhangszerek). Vezényel: Rajna Martin.

A koncertek igen színes repertoárt vonultatnak fel, Bachtól Bartókig, Telemanntól Sosztakovicsig számos szerző műve elhangzik majd, és persze a nagy romantikus szerzők sem hiányoznak, mint Schubert, Csajkovszkij vagy Brahms. Elhangzik Beethoven Kreutzer-szonátája Hagai Shaham és José Gallardo előadásában, Tolsztoj szövegével társítva, Vecsei H. Miklós közreműködésével, Lukács Miklós és Máté Gábor pedig Esterházy-fragmentumokat adnak elő.

Hasonlóan izgalmas körülmények között csendül fel Schönberg Megdicsőült éj című darabja, a margitszigeti Domonkos-rendi apácakolostorban tartott gyertyafényes hangversenyen.

Rendhagyó helyszínként szerepel a programban a Széchenyi Fürdő is, ahol az InFusion Trio zenél a fürdőző közönségnek.

A koncertek igazi sztárparádét vonultatnak fel, Nicolas Altstaedt csellista, Baráti Kristóf és Vilde Frang hegedűművészek, Jonathan Cohen karmester, Anna Prohaska szoprán és Fazil Say zongorista is Budapestre érkezik, hogy a művészeti vezető Kokas Katalin és Kelemen Barnabás vendégeként vagy éppen társaságukban játsszanak a fesztiválon.

Különleges programokat ígér a fesztivál négy tematikus napja. Egy-egy izgalmas helyszínt ismerhetünk meg alaposabban a Városligetben, a Margitszigeten, illetve a Budai Várban tartott eseményeken, gyerekprogramok, villámkoncertek, illetve a Csákányi Eszter narrációjával előadott Péter és a farkas, Prokofjev meséje gondoskodik arról, hogy mindenki megtalálhassa a számára érdekes zenei eseményt.

A negyedik tematikus napon a cseh kultúrát ismerhetjük meg behatóbban, az esti koncert mellett filmvetítés, a Café Vianban pedig gasztronómiai élmények várnak.

A Fesztivál Akadémia Budapestnek kezdettől fogva szerves részét képezik a mesterkurzusok. Idén a három legjobb vonósnégyest maga Kurtág György vezeti be a Bartók-művek rejtelmeibe, de Eberhard Feltz, Pauk György, Perényi Eszter, Hagai Shaham, Keller András, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Alissa Margulis is tartanak kurzusokat, amelyekre még lehet jelentkezni. A fesztivál ideje alatt kerül sor a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny döntőjére, a győztesek pedig gálakoncertet adnak. A versenyhez és a fesztiválhoz ingyenes, akkreditált pedagógus-továbbképzés is kapcsolódik.

A tavalyi fesztiválon Joshua Bell, korunk egyik leghíresebb, legnagyobb fesztiválokon fellépő hegedűszólistája így nyilatkozott: „Ez a kedvenc helyem. Nagyon különleges, őszintén, soha még hasonló fesztiválon sem jártam.” A neves művész a tavalyi koncertekről készült kisfilmben is szerepelt, a sok koncertrészletet is felvonultató alkotás itt érhető el:

Fesztivál Akadémia Budapest, 2022
július 15-24.

Részletes program a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (fotó/forrás: Emmer László / FAB)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.