Klasszikus

Junior Prima Díjasok a Bartók Emlékházban

2011.01.04. 13:27
Ajánlom
Januárban folytatódik a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő sikereket elért fiatal művészek hangversenysorozata. 10-én Baráti Kristóf lép fel.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja volt. 1981 és 1991 között szüleivel Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első hangversenyét zenekari kísérettel. Visszatérve Magyarországra, a Zeneakadémia előkészítő tagozatán Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak a mesterei. 1998-tól Párizsban Eduard Wulfsonnal dolgozik, aki az orosz hegedűiskola hagyományait Nathan Milsteintől, David Oistrachtól és Henryk Szeringtől tanulta. Több nagy nemzetközi versenyen ért el jelentős sikereket: 1995. Gorízia (Olaszország), "Lipizer" Nemzetközi Verseny - első díj; 1996. Párizs, "Jacques Thibaud" Nemzetközi Verseny - második díj; 1997. Brüsszel, "Erzsébet Királyné" Nemzetközi Verseny - harmadik díj, közönségdíj; 2010. Moszkva VI. "Paganini" Nemzetközi Hegedűverseny - első díj.

Az "Erzsébet Királyné" verseny után Dumont Maigret a következőket írta a "La Libre Belgique" című napilapban: "Baráti egyedülálló. A verseny egésze alatt gyönyörködhettünk óriási tehetségén alapuló tiszta, ösztönösen emelkedett stílusú játékában, egyszerű, de kiforrott zenei ízlésében". Napjaink egyik legnagyobb hegedűművésze, Vadim Repin azt nyilatkozta róla: "Kristóf hihetetlenül nagy tehetség. Óriási karrier előtt áll". A legendás hírű hegedűművésznő, Ida Haendel így értékelte Baráti Kristófot: "Kristóf nemcsak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze. Rendkívüli ember. Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi. Igazi szólista." Kocsis Zoltán így vélekedett Barátiról: "Mind virtuozitásának, mind pedig a zenekarral létrehozott nagyszerű összhangnak köszönhetően kitűnő szólistának tartom."

Rendszeres szereplője nemzetközi fesztiváloknak, koncerttermeknek (Festivale Colmar, Berliner Festspiele, Lockenhaus, Concertgebouw, Berliner Philharmonie stb.). Több mesterkurzust tartott Chicagóban és a párizsi Sorbonne-on. 2006-ban többek között a Német Rádiózenekarral és a Stuttgarti Kamarazenekarral szerepelt több ízben. Jelenleg az 1703-as "Lady Harmsworth" Stradivarin játszik a chicagói Stradivari Alapítvány jóvoltából.

A Koncert33-MVM Koncertek keretében havonta rendezett sorozat további hangversenyein Fenyő László és Csáki András lép a közönség elé.

2011. január 10. 18:00 Bartók Emlékház

Baráti Kristóf (hegedű)

Ysaye: Szólószonáta hegedűre, op. 27 No. 2 (A Jacques Thibaud)
Bach: d-moll partita, BWV 1004
Bartók Béla: Szólószonáta hegedűre, SZ. 117 BB 124
Ernst: A nyár utolsó rózsája

2011. február 7. 18:00 Bartók Emlékház

Fenyő László (cselló)

Km.: Kovalszki Mária (zongora)
Fauré: Elégia; Pillangó;  Álom után
Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 43; Hattyú
Debussy: Szonáta
Franck: A-dúr szonáta

2011. március 9. 18:00 Bartók Emlékház

Csáki András (gitár)

Bach: E-dúr prelűd, BWV 1006/a
Britten: Nocturnal after John Dowland, op. 70
Paganini: Gran Sonata
Mertz: Magyar fantázia
Farkas Ferenc: Szonáta
Malats: Spanyol szerenád
Rodrigo: Junto al Generalife
Tárrega: Velencei karnevál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus temetés

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Klasszikus hír

Kortárs klasszikus zenei lemezkiadót indít a Radiohead gitárosa

A Jonny Greenwood alapította kiadó első kiadványai között lesz egy saját szerzői lemez, illetve egy Bach-szólóalbum.
Klasszikus állás

Zenészeket keres az Európai Unió Ifjúsági Zenekara

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekarában 2003 óta játszanak magyar muzsikusok. Idén újra tagfelvételt hirdetnek – mutatjuk a részleteket!
Klasszikus óbudai társaskör

Októberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Az Óbudai Társaskör az Anima Musicae Kamarazenekar új sorozatával nyitja meg a 2019/2020-as évadát a zene világnapján, október 1-jén.
Klasszikus ajánló

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.