Klasszikus

Junior Prima Díjasok a Bartók Emlékházban

2011.01.04. 13:27
Ajánlom
Januárban folytatódik a nemzetközi versenyeken is kiemelkedő sikereket elért fiatal művészek hangversenysorozata. 10-én Baráti Kristóf lép fel.

Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, első hegedűtanára édesanyja volt. 1981 és 1991 között szüleivel Venezuelában élt, nyolc évesen itt adta első hangversenyét zenekari kísérettel. Visszatérve Magyarországra, a Zeneakadémia előkészítő tagozatán Szenthelyi Miklós és Tátrai Vilmos voltak a mesterei. 1998-tól Párizsban Eduard Wulfsonnal dolgozik, aki az orosz hegedűiskola hagyományait Nathan Milsteintől, David Oistrachtól és Henryk Szeringtől tanulta. Több nagy nemzetközi versenyen ért el jelentős sikereket: 1995. Gorízia (Olaszország), "Lipizer" Nemzetközi Verseny - első díj; 1996. Párizs, "Jacques Thibaud" Nemzetközi Verseny - második díj; 1997. Brüsszel, "Erzsébet Királyné" Nemzetközi Verseny - harmadik díj, közönségdíj; 2010. Moszkva VI. "Paganini" Nemzetközi Hegedűverseny - első díj.

Az "Erzsébet Királyné" verseny után Dumont Maigret a következőket írta a "La Libre Belgique" című napilapban: "Baráti egyedülálló. A verseny egésze alatt gyönyörködhettünk óriási tehetségén alapuló tiszta, ösztönösen emelkedett stílusú játékában, egyszerű, de kiforrott zenei ízlésében". Napjaink egyik legnagyobb hegedűművésze, Vadim Repin azt nyilatkozta róla: "Kristóf hihetetlenül nagy tehetség. Óriási karrier előtt áll". A legendás hírű hegedűművésznő, Ida Haendel így értékelte Baráti Kristófot: "Kristóf nemcsak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze. Rendkívüli ember. Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi. Igazi szólista." Kocsis Zoltán így vélekedett Barátiról: "Mind virtuozitásának, mind pedig a zenekarral létrehozott nagyszerű összhangnak köszönhetően kitűnő szólistának tartom."

Rendszeres szereplője nemzetközi fesztiváloknak, koncerttermeknek (Festivale Colmar, Berliner Festspiele, Lockenhaus, Concertgebouw, Berliner Philharmonie stb.). Több mesterkurzust tartott Chicagóban és a párizsi Sorbonne-on. 2006-ban többek között a Német Rádiózenekarral és a Stuttgarti Kamarazenekarral szerepelt több ízben. Jelenleg az 1703-as "Lady Harmsworth" Stradivarin játszik a chicagói Stradivari Alapítvány jóvoltából.

A Koncert33-MVM Koncertek keretében havonta rendezett sorozat további hangversenyein Fenyő László és Csáki András lép a közönség elé.

2011. január 10. 18:00 Bartók Emlékház

Baráti Kristóf (hegedű)

Ysaye: Szólószonáta hegedűre, op. 27 No. 2 (A Jacques Thibaud)
Bach: d-moll partita, BWV 1004
Bartók Béla: Szólószonáta hegedűre, SZ. 117 BB 124
Ernst: A nyár utolsó rózsája

2011. február 7. 18:00 Bartók Emlékház

Fenyő László (cselló)

Km.: Kovalszki Mária (zongora)
Fauré: Elégia; Pillangó;  Álom után
Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 43; Hattyú
Debussy: Szonáta
Franck: A-dúr szonáta

2011. március 9. 18:00 Bartók Emlékház

Csáki András (gitár)

Bach: E-dúr prelűd, BWV 1006/a
Britten: Nocturnal after John Dowland, op. 70
Paganini: Gran Sonata
Mertz: Magyar fantázia
Farkas Ferenc: Szonáta
Malats: Spanyol szerenád
Rodrigo: Junto al Generalife
Tárrega: Velencei karnevál

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.