Klasszikus

Junior Prima díjazott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar gordonkaművésze

2020.12.31. 11:05
Ajánlom
Az idén tizenharmadik alkalommal vehette át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseként tíz fiatal tehetség. Nagy öröm számunkra, hogy a kitüntettek sorában van a Nemzeti Filharmonikus Zenekar csellóművésze Hotzi Mátyás. Az idei évben a járvány miatt online közvetítették a díjátadót.
BW__DSC74251-163654.jpg

Hotzi Mátyás (Fotó/Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar)

„Óriási megtiszteltetés, hogy a kuratórium méltónak talált ennek a nagyszabású díjnak az elnyerésére! Úgy gondolom, hogy ez a díj nem csak számomra elismerés, hanem tanáraimnak is, akik mindvégig kísérték és egyengették az utamat. Hálás köszönettel tartozom nekik és családomnak, valamint mindazoknak, akik támogatták az eddigi munkámat! Ez az elismerés magasra tette a mércét, mivel azok közül, akik ezt a díjat  már megkapták, többen a mai magyar zenei élet oszlopos tagjai"  - mondta a díj átvételét követően az ifjú tehetség. 

Hotzi Mátyás nagy érdeklődést mutat a kortárs magyar zeneszerzők szólóművei iránt.

A zene lassan húsz éve része az életének. Tanárai voltak Pálköviné Békefi Cecília, Pálkövi Antal, valamint Onczay Csaba a Zeneakadémián. Pályafutásában első próbajátéka a Nemzeti Filharmonikus Zenekarhoz köthető, és ennek sikere után új életszakasz nyílt meg számára. Számos hazai és nemzetközi verseny díjasa, 2015-ben első díjat nyert a Popper Dávid Nemzetközi csellóversenyen, 2016-ban a Bank of China ösztöndíjasának a nyertese,  2019-ben beválogatták a The Royal Concertgebouw Zenekar akadémiájának élő meghallgatására. Háromszor kapott meghívásos ösztöndíjat az International Holland Music Sessions kurzuson és fesztiválon való részvételre. Számos ismert nagy művésszel dolgozott együtt. 

Az idei díjazottak között van Berecz Mihály zongoraművész, Fürjes Anna Csenge operaénekes, Kecskés D. Balázs zeneszerző, Láposi Dániel ütőhangszeres művész, zeneszerző, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Osztrosits Éva hegedűművész, Sztranyák Dávid harsonaművész, Várallyay Petra hegedűművész, dzsesszzongorista és Vida Mónika Ruth zongoraművész.     A díjakat a zsűri elnöke, Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora adta át. A Junior Prima Díj történetében először a tíz díjazott online gálakoncerten is bemutatkozott az elismerések átadását követően.

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.