Klasszikus

Junior Primák az Óbudai Társaskörben

2015.11.12. 12:34
Ajánlom
Nyári László hegedűművész estjének vendége Váradi László (zongora) lesz november 20-án.

Nyári László Fischer Annie-ösztöndíjas és Junior Prima díjas hegedűművész 2013-ban végzett a Zeneakadémián, tanára Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész volt.

Nyári László

Nyári László

Már több külföldi országban szerepelt szólistaként és kamarazenészként is. Hegedűje egy cremonai mester, Antonio Rugeri munkája 1726-ból, amit a Zathureczky Alapítványtól nyert használatra. Ezen a hangszeren játszott egykor maga Zathureczky Ede is. Nyári László 2015-ben elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat.

Partnere november 13-án Váradi László zongoraművész lesz, aki ötévesen kezdte zenei tanulmányait a jászapáti Rácz Aladár Zeneiskolában. Tizenegy évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli tehetségek osztályába, egy évvel később debütált a Zeneakadémia Nagytermében egy zongoraversenyt játszva a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Több nemzetközi és országos verseny díjazottja. Munkásságát 2014-ben Junior Prima díjjal jutalmazták. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója.

A két fiatal muzsikus hangversenyén Beethoven  F-dúr, Tavaszi szonátája, Schumann  a-moll szonátája és Brahms  d-moll szonátája szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.