Klasszikus

Junior Primák az Óbudai Társaskörben

2015.11.12. 12:34
Ajánlom
Nyári László hegedűművész estjének vendége Váradi László (zongora) lesz november 20-án.

Nyári László Fischer Annie-ösztöndíjas és Junior Prima díjas hegedűművész 2013-ban végzett a Zeneakadémián, tanára Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész volt.

Nyári László

Nyári László

Már több külföldi országban szerepelt szólistaként és kamarazenészként is. Hegedűje egy cremonai mester, Antonio Rugeri munkája 1726-ból, amit a Zathureczky Alapítványtól nyert használatra. Ezen a hangszeren játszott egykor maga Zathureczky Ede is. Nyári László 2015-ben elnyerte a Fischer Annie-ösztöndíjat.

Partnere november 13-án Váradi László zongoraművész lesz, aki ötévesen kezdte zenei tanulmányait a jászapáti Rácz Aladár Zeneiskolában. Tizenegy évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli tehetségek osztályába, egy évvel később debütált a Zeneakadémia Nagytermében egy zongoraversenyt játszva a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Több nemzetközi és országos verseny díjazottja. Munkásságát 2014-ben Junior Prima díjjal jutalmazták. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója.

A két fiatal muzsikus hangversenyén Beethoven  F-dúr, Tavaszi szonátája, Schumann  a-moll szonátája és Brahms  d-moll szonátája szerepel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.