Klasszikus

Júniustól ingyenes nyári koncertekre bukkanhatsz Budapesten

2019.06.01. 10:05
Ajánlom
A fővárosi 16 pontján rendez koncerteket a Zenélő Budapest csapata. A fesztivál június 1-től augusztus 18-ig tart.

Fedezd fel a fővárost a zene segítségével!

A Zenélő Budapest célja, hogy a magyar zenekultúra szellemi kincseit közérthető formában, ingyenesen, a nyári nyüzsgéshez igazodva mutassa be a budapestieknek és a turistáknak.

Idén – megőrizve a korábbi helyszíneket és stílusokat – kibővül a zenei kínálat a kávéházi és szakrális zenével, valamint a jazz súlya is nő a koncerteken, mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Szintén újdonság, hogy két új helyszínen – a Magyar Nemzeti Múzeumban, valamint a Millenáris Parkban – gyerekprogramok, ez utóbbi helyen és a Várkert Bazárban pedig ifjúsági koncertek gazdagítják tovább az eddig is széleskörű kínálatot.

_SIM9313-143604.jpg

A Zenélő Budapest sajtótájékoztatója. Götz Béla, Götz Nándor, a programsorozat ötletgazdái, Dr. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár, Bán Teodóra (BFTK, ügyvezető igazgató) és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. (Fotó/Forrás: Siményi Gergely / BFTK)

Az ingyenes koncertek 16 helyszínen, közel 600 alkalommal csendülnek fel június 1. és augusztus 18. között.

A koncerthelyszínek száma idén is tovább bővült: a már említett Millenáris és a Magyar Nemzeti Múzeum mellett, a Budai Vár Hollós kapuja, a Hegyvidéki Kulturális Szalon kávézó-terasza, a Március 15. tér, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Várkert Bazár Szárazárok színpada jelentkezik új színhelyként. A korábbi koncert színhelyek nagyrésze változatlan: a Várkert Bazár Gloriettje, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Központi Vásárcsarnok, a Szentháromság téri zenepavilon és a Magyar Nemzeti Galériánál, a Savoyai terasz.

_SIM9220-143604.jpg

Zenélő Budapest (Fotó/Forrás: Siményi Gergely / BFTK)

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel négyszáz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között Liszt, Erkel, Bartók, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Debussy, Ravel, Muszorgszkij műveiből válogatnak.

A koncertekről itt tájékozódhatsz!

A Götz Béla és Götz Nándor által kitalált rendezvényről a budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Zenélő Budapest is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország fővárosi vonzó turisztikai célpont maradjon, ahol évről évre egymillió vendég fordul meg. A kormány a Zenélő Budapestet 77 millió forinttal támogatja, hangzott el Dr. Vidoven Árpád közigazgatási államtitkártól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabadon hozzáférhető Sára Sándor hét emblematikus filmje

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor emléke előtt tisztelegve, hét emblematikus filmjét mától 20 napon át szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap.
Klasszikus

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Zenés színház

A János vitéz az Operettszínházban – negyven év után

Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz novemberben tér vissza a Budapesti Operettszínház színpadára. Szeptember 30-án sajtónyilvános olvasópróbával vette kezdetét a munka, ahol számos érdekesség kiderült az előadásról és az alkotógárdáról.
Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Zenés színház

A punktól az opera felé – Kérdések és válaszok az operajátszásról

Új sorozat indult az Opera Magazinban, amelyben a színházi szakma képviselői beszélnek arról, szerintük hogyan érdemes operát játszani, mitől jó egy előadás, valamint mivel lehet megszólítani a fiatalokat és megtartani az idősebbeket. Az első részben Kiss Eszter Veronika és Fáy Miklós kritikusokat kérdezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Nők a zenében

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Klasszikus ajánló

Simic Aleksander a Carnegie Hall előtt Budapesten ad koncertet

A fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse és kétszeres különdíjasa október 13-án a Benczúr Házban ad szólókoncertet.
Klasszikus turné

RENDKÍVÜLI: Ázsiai turnéra indulunk a Concerto Budapesttel

Három nagyvárosba, Bangkokba, Fucsouba és Sanghajba kísérjük el a világhírű magyar szimfonikus zenekart, amely többek között Bartók mesterművével, a Concertóval a bőröndben utazik.
Klasszikus ajánló

Rolla János az életéről mesél a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása október 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Fila Balázsal, Hámori Mátéval és Rolla Jánossal.
Klasszikus felhívás

Október 11-én különleges szakmai nappal indul Müpa kritikaíró pályázata, a Karc

A Müpa a 2019/2020-as évadban negyedik alkalommal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot. A szervezők ismét a Müpa teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését, valamint 2019. október 11-én rendezik meg a kritikaírással foglalkozó szakmai napot, mely komoly segítséget nyújt a pályázóknak.