Klasszikus

Jurowski vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

2006.05.11. 00:00
Ajánlom
Neves vendégkarmester dirigála a Nemzeti Filharmonikusokat a Művészetek Palotájában május 11-én. A Németországban élő, orosz származású Michail Jurowski érdekes műsorral lép a magyar közönség elé.

A hangverseny nyitószáma Prokofjev a Pikk dáma című filmhez komponált zenéje lesz. A filmet, amely Puskin halálának századik évfordulójára készült volna, 1936-ban a szovjet kultúrpolitika egyszerre „időszerűtlennek” találta, addigra azonban Prokofjev már teljesen kidolgozta a film zenei koncepcióját, és nagyobbrészt a partitúra is készen állt. A végül befejezetlenül maradt mű koncertváltozatát jóval később az est karmestere, Michail Jurowski készítette el; ennek ősbemutatója 2003-ban, Berlinben volt.

A második mű Stravinsky Zsoltárszimfóniája lesz, amely a Serge Koussevitzky vezette Bostoni Szimfonikus Zenekar felkérésére született 1930-ban. A szerző csaknem napra pontosan 43 évvel ezelőtt, 1963. május 8-án, utolsó budapesti látogatásán az Erkel Színházban éppen ezt a művet vezényelte egy kivételes élményt adó koncerten. A Zsoltárszimfónia mostani előadásában az NFZ mellett a Nemzeti Énekkar is közreműködik. A hangversenyt Mahler IV. szimfóniája zárja, melynek utolsó tételében, A mennyei élet (Das himmlische Leben) című dalban a nagyszerű szopránénekesnőt, Mitilineou Cleót hallhatjuk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.