Klasszikus

Kacagva tanulják a gyerekek a zenét

2014.05.28. 14:12
Ajánlom
A zene... az kell! - ez a címe annak a sorozatnak, amely során a Danubia általános iskolákba viszi a klasszikus zenét. A sorozat óriási sikerrel zárul az iskolai év végével - és folytatódik ősztől.

Az Óbudai Danubia Zenekar szívén viseli a magyar hangverseny-közönség új generációinak nevelését. Fontos célja, hogy a kodályi gondolat jegyében, a gyermekek számára már igen korai életszakaszban megmutathassa a csodát, amit a hangszerekből áradó zene nyomán a muzsikusok is átélnek átélünk. A Danubia zenekar tagjainak lelkesedése és zeneszeretete rendre magával ragadja azoknak az iskoláknak a diákjait, ahol a sorozat eddigi részei zajlottak.

A Zene... az kell! ifjúsági sorozat három teljesen különböző típusú összeállítást, egy operaelőadást, egy kamarazenei és egy szimfonikus programot visz el Budapest általános- és középiskoláiba.

Joseph Haydn vígoperája, A patikus ármánnyal, szerelemmel, álruhák, mókás tévedések és helyzetkomikumok egész sorával mutatja be a fiataloknak a zenés színház műfaji kellékeit. A sorozatunk kamarazenei epizódja az Ewald Rézfúvós Együttes közreműködésével válik valóra. A marcona rézangyalok című összeállítás azokkal a hangszerekkel ismerteti meg a gyerekeket, amelyek talán számukra is a legizgalmasabb világot képviselik: a rézfúvósokkal. Mozart, a csokigolyók sztárja! Ha létezik abszolút celeb a zeneszerzők között, Mozart biztosan közéjük tartozik. Művein túl személyisége is számtalan alkotót megihletett, nem véletlenül. A harmadik részben Hámori Máté karmester sok vidámsággal mutatja be Mozart különböző zenei világait a gyermekkori zsengéktől egészen a Requiem drámájáig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus concerto budapest

Rangos francia fesztiválra kapott meghívást a Concerto Budapest

Tizenhárom koncerten adja elő Beethoven műveit a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként januárban a Folle Journée komolyzenei fesztiválon Franciaországban.
Klasszikus ajánló

„Hallhatóvá” teszi a hallássérültek számára a zenét az Óbudai Danubia Zenekar

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.
Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.