Klasszikus

Kadosa-emléktábla a Március 15. téren

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Schiffer János főpolgármester-helyettes és Schiff András zongoraművész emlékezett Kadosa Pál (1903-1983) Kossuth-díjas zeneszerzőre, zongoraművészre, pedagógusra a fővárosban a Március 15. tér 8. számú ház falán elhelyezett emléktábla avatásán.

Schiffer János az emléktáblát állító főváros nevében úgy fogalmazott, Kadosa Pál egyike volt a város azon lakóinak, aki úgy tudott itt élni, hogy lelket, arcot adott ennek a helynek. Volt ünnepelt zeneszerző és előadóművész, de volt úgy is, hogy Radnótihoz hasonlóan vonulnia kellett - utalt a főpolgármester-helyettes a zeneszerző sorsfordulóira.

Schiff András Kadosa Pál tanítványai nevében azt hangsúlyozta: ha az emléktábla állítása le is késte a kerek évfordulót, jobb később, mint soha. A lényeg, hogy az emléktábla elhelyezésének legfőbb ideje volt. Kadosa Pál a nagy zenepedagógusok közé tartozott, aki elsősorban zeneszerző volt - folytatta a világhírű zongoraművész. - A zeneszerzők másképp közelítenek a művekhez, mint mi, halandó instrumentalisták, ilyen nagyságtól tanulni a tanítvány számára meghatározó élmény - mondta.

Schiff András megemlékezett arról, hogy Kadosa Pál tanítványai személyesen is kötődnek a Március 15. téri házhoz, hiszen tanáruk az évek során megnyitotta előttük lakását, személyes életébe is bebocsátotta őket, szinte nagyszülő-unoka viszonyban egyengette lépteiket.

Az emléktáblánál a főváros, valamint a család és a tanítványok nevében elhelyezett koszorúk mellé Galambos Tibor, a Fészek Művészklub igazgatója is elhelyezte koszorúját, amellyel a Klubban hosszú évekig elnöklő Kadosa Pál előtt tisztelgett.

Márkus-Nagy Klára elnökségi tag pedig a Magyar Kodály Társaság nevében koszorúzta meg a Kossuth-díjas zeneszerző emléktábláját.

Az ünnepségen mintegy félszázan jelentek meg. Az említett megemlékezők és családtagok mellett ismert értelmiségiek - előadóművészek (Szakcsi-Lakatos Béla, Csalog Gábor, Bergendy István), karmesterek (Mura Péter, Kerényi Gábor, Váradi Katalin), tudósok, mint Ujfalussy József zenetudós, Bartók-kutató, akadémikus, Bitó László élettanprofesszor, író, Susan Zimmermann történészprofesszor (CEU), Krausz Tamás történész (ELTE) is jelen voltak.

Kadosa Pál életművéről Kerényi Gábor karmester a NOL-nak elmondta, hogy abszolút sikerdarabja a Concertino zongorára és zenekarra. Kitűnő művek a Kaleidoszkóp, a Szvit és a szonáták. Rengeteg szóló zongoradarabot írt. Kadosa Pál nyolc szimfóniát komponált, négy zongoraversenyt, hegedűversenyt, brácsaversenyt. Művei jelenleg nincsenek a repertoáron, de általában sem bánnak jól előadóművészeink a kortárs zeneszerzőkkel - tette hozzá Kerényi Gábor. Felidézte, hogy Kadosa Pál korában ugyan "nem fordulhatott elő, hogy egy kortárs zeneszerző művét ne adják elő", így viszont, ahogy Kadosa mondta, "a probléma a második előadás" volt.

Az emléktábla avatás Kadosa Pál élő emlékezetéről tanúskodott. Művei is bármikor újraéledhetnek, csak az kell hozzá, hogy egy híres előadóművész rákapjon - mondta Kerényi Gábor.

Kevéssé ismert tény, hogy Kadosa Pál a zeneszerzője a generációk számára ismerős "Májusi köszöntő" című munkásmozgalmi dalnak (Raics István szövegíró refrénjével "Itt van május elseje/Énekszó és tánc köszöntse/Zeng és dalol az élet/ Szállj csak zeneszó, ének/Ébresszed a magyar népet!), amely máig is megmaradt üde tavaszköszöntőnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.