Klasszikus

Kadosa-emléktábla a Március 15. téren

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Schiffer János főpolgármester-helyettes és Schiff András zongoraművész emlékezett Kadosa Pál (1903-1983) Kossuth-díjas zeneszerzőre, zongoraművészre, pedagógusra a fővárosban a Március 15. tér 8. számú ház falán elhelyezett emléktábla avatásán.

Schiffer János az emléktáblát állító főváros nevében úgy fogalmazott, Kadosa Pál egyike volt a város azon lakóinak, aki úgy tudott itt élni, hogy lelket, arcot adott ennek a helynek. Volt ünnepelt zeneszerző és előadóművész, de volt úgy is, hogy Radnótihoz hasonlóan vonulnia kellett - utalt a főpolgármester-helyettes a zeneszerző sorsfordulóira.

Schiff András Kadosa Pál tanítványai nevében azt hangsúlyozta: ha az emléktábla állítása le is késte a kerek évfordulót, jobb később, mint soha. A lényeg, hogy az emléktábla elhelyezésének legfőbb ideje volt. Kadosa Pál a nagy zenepedagógusok közé tartozott, aki elsősorban zeneszerző volt - folytatta a világhírű zongoraművész. - A zeneszerzők másképp közelítenek a művekhez, mint mi, halandó instrumentalisták, ilyen nagyságtól tanulni a tanítvány számára meghatározó élmény - mondta.

Schiff András megemlékezett arról, hogy Kadosa Pál tanítványai személyesen is kötődnek a Március 15. téri házhoz, hiszen tanáruk az évek során megnyitotta előttük lakását, személyes életébe is bebocsátotta őket, szinte nagyszülő-unoka viszonyban egyengette lépteiket.

Az emléktáblánál a főváros, valamint a család és a tanítványok nevében elhelyezett koszorúk mellé Galambos Tibor, a Fészek Művészklub igazgatója is elhelyezte koszorúját, amellyel a Klubban hosszú évekig elnöklő Kadosa Pál előtt tisztelgett.

Márkus-Nagy Klára elnökségi tag pedig a Magyar Kodály Társaság nevében koszorúzta meg a Kossuth-díjas zeneszerző emléktábláját.

Az ünnepségen mintegy félszázan jelentek meg. Az említett megemlékezők és családtagok mellett ismert értelmiségiek - előadóművészek (Szakcsi-Lakatos Béla, Csalog Gábor, Bergendy István), karmesterek (Mura Péter, Kerényi Gábor, Váradi Katalin), tudósok, mint Ujfalussy József zenetudós, Bartók-kutató, akadémikus, Bitó László élettanprofesszor, író, Susan Zimmermann történészprofesszor (CEU), Krausz Tamás történész (ELTE) is jelen voltak.

Kadosa Pál életművéről Kerényi Gábor karmester a NOL-nak elmondta, hogy abszolút sikerdarabja a Concertino zongorára és zenekarra. Kitűnő művek a Kaleidoszkóp, a Szvit és a szonáták. Rengeteg szóló zongoradarabot írt. Kadosa Pál nyolc szimfóniát komponált, négy zongoraversenyt, hegedűversenyt, brácsaversenyt. Művei jelenleg nincsenek a repertoáron, de általában sem bánnak jól előadóművészeink a kortárs zeneszerzőkkel - tette hozzá Kerényi Gábor. Felidézte, hogy Kadosa Pál korában ugyan "nem fordulhatott elő, hogy egy kortárs zeneszerző művét ne adják elő", így viszont, ahogy Kadosa mondta, "a probléma a második előadás" volt.

Az emléktábla avatás Kadosa Pál élő emlékezetéről tanúskodott. Művei is bármikor újraéledhetnek, csak az kell hozzá, hogy egy híres előadóművész rákapjon - mondta Kerényi Gábor.

Kevéssé ismert tény, hogy Kadosa Pál a zeneszerzője a generációk számára ismerős "Májusi köszöntő" című munkásmozgalmi dalnak (Raics István szövegíró refrénjével "Itt van május elseje/Énekszó és tánc köszöntse/Zeng és dalol az élet/ Szállj csak zeneszó, ének/Ébresszed a magyar népet!), amely máig is megmaradt üde tavaszköszöntőnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Színház

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Koncertfelvételek – Hegedűs Endre – Chopin: Esz-dúr noktürn

A Koncertfelvételek a Pesti Vigadóban sorozat első részében Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész Chopin Esz-dúr noktürnjét adja elő a Déli teremben.
Klasszikus gyász

Elhunyt Pejtsik Árpád gordonkaművész, pedagógus

Szűk családi körben vesznek búcsút Pejtsik Árpád György zenepedagógus, gordonkaművész, zeneszerzőtől január 29-én a Kispesti temetőben.
Klasszikus ajánló

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.
Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.