Klasszikus

Kadosa-emléktábla a Március 15. téren

2006.05.16. 00:00
Ajánlom
Schiffer János főpolgármester-helyettes és Schiff András zongoraművész emlékezett Kadosa Pál (1903-1983) Kossuth-díjas zeneszerzőre, zongoraművészre, pedagógusra a fővárosban a Március 15. tér 8. számú ház falán elhelyezett emléktábla avatásán.

Schiffer János az emléktáblát állító főváros nevében úgy fogalmazott, Kadosa Pál egyike volt a város azon lakóinak, aki úgy tudott itt élni, hogy lelket, arcot adott ennek a helynek. Volt ünnepelt zeneszerző és előadóművész, de volt úgy is, hogy Radnótihoz hasonlóan vonulnia kellett - utalt a főpolgármester-helyettes a zeneszerző sorsfordulóira.

Schiff András Kadosa Pál tanítványai nevében azt hangsúlyozta: ha az emléktábla állítása le is késte a kerek évfordulót, jobb később, mint soha. A lényeg, hogy az emléktábla elhelyezésének legfőbb ideje volt. Kadosa Pál a nagy zenepedagógusok közé tartozott, aki elsősorban zeneszerző volt - folytatta a világhírű zongoraművész. - A zeneszerzők másképp közelítenek a művekhez, mint mi, halandó instrumentalisták, ilyen nagyságtól tanulni a tanítvány számára meghatározó élmény - mondta.

Schiff András megemlékezett arról, hogy Kadosa Pál tanítványai személyesen is kötődnek a Március 15. téri házhoz, hiszen tanáruk az évek során megnyitotta előttük lakását, személyes életébe is bebocsátotta őket, szinte nagyszülő-unoka viszonyban egyengette lépteiket.

Az emléktáblánál a főváros, valamint a család és a tanítványok nevében elhelyezett koszorúk mellé Galambos Tibor, a Fészek Művészklub igazgatója is elhelyezte koszorúját, amellyel a Klubban hosszú évekig elnöklő Kadosa Pál előtt tisztelgett.

Márkus-Nagy Klára elnökségi tag pedig a Magyar Kodály Társaság nevében koszorúzta meg a Kossuth-díjas zeneszerző emléktábláját.

Az ünnepségen mintegy félszázan jelentek meg. Az említett megemlékezők és családtagok mellett ismert értelmiségiek - előadóművészek (Szakcsi-Lakatos Béla, Csalog Gábor, Bergendy István), karmesterek (Mura Péter, Kerényi Gábor, Váradi Katalin), tudósok, mint Ujfalussy József zenetudós, Bartók-kutató, akadémikus, Bitó László élettanprofesszor, író, Susan Zimmermann történészprofesszor (CEU), Krausz Tamás történész (ELTE) is jelen voltak.

Kadosa Pál életművéről Kerényi Gábor karmester a NOL-nak elmondta, hogy abszolút sikerdarabja a Concertino zongorára és zenekarra. Kitűnő művek a Kaleidoszkóp, a Szvit és a szonáták. Rengeteg szóló zongoradarabot írt. Kadosa Pál nyolc szimfóniát komponált, négy zongoraversenyt, hegedűversenyt, brácsaversenyt. Művei jelenleg nincsenek a repertoáron, de általában sem bánnak jól előadóművészeink a kortárs zeneszerzőkkel - tette hozzá Kerényi Gábor. Felidézte, hogy Kadosa Pál korában ugyan "nem fordulhatott elő, hogy egy kortárs zeneszerző művét ne adják elő", így viszont, ahogy Kadosa mondta, "a probléma a második előadás" volt.

Az emléktábla avatás Kadosa Pál élő emlékezetéről tanúskodott. Művei is bármikor újraéledhetnek, csak az kell hozzá, hogy egy híres előadóművész rákapjon - mondta Kerényi Gábor.

Kevéssé ismert tény, hogy Kadosa Pál a zeneszerzője a generációk számára ismerős "Májusi köszöntő" című munkásmozgalmi dalnak (Raics István szövegíró refrénjével "Itt van május elseje/Énekszó és tánc köszöntse/Zeng és dalol az élet/ Szállj csak zeneszó, ének/Ébresszed a magyar népet!), amely máig is megmaradt üde tavaszköszöntőnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.