Klasszikus

Kajüt – Kamarazenei sorozat az A38 Hajó Motorbárjában

2005.05.16. 00:00
Ajánlom
A Kajüt elnevezésű sorozat negyedik részében, május 24-én este hét órától Pagonyi András (harmonika) és Szakál Tamás (hegedű) koncertje lesz hallható, amelyen Bach, Pachelbel és Chopin művei mellett Piazzolla-tangók is felcsendülnek.

A Kajüt – az A38 Hajó kamarazenei sorozata – születését egy különleges helyszín inspiráló erejének köszönheti. Létezik egy hely az A38-on, melyet kevesen ismernek: ez a Motorbár, a koncertterem mögötti „backstage”, ahol általában a művészek készülnek a fellépésükre. A Motorbár tere valódi különlegesség: az egykori ukrán uszály egykori motortere, melyben még most is ott áll az egyik diesel meghajtású erőgép – természetesen már működésképtelenül. Az A38 Hajó munkatársai régóta töprengtek azon, hogyan lehetne kihasználni Budapest egyik legkülönlegesebb helyszínének adottságait. A végeredmény a Kajüt: kamarazenei sorozat ipari tájban.

Havonta egyszer komoly- és dzsessz-zenészeket lát vendégül a Motorbár, hogy sajátos kísérletként zenével és élettel töltsék meg a teret, amelyben egykor dieselmotor dohogott, ahol az acélpadló döngött, és ahol gépek, műszerek, az ipari funkcionalizmus elemei különös kulisszaként vesznek körbe zenészt, közönséget egyaránt. A Kajüt sorozatát a funkció és az esztétikum vibráló játéka határozza meg: egyszerre rideg és meghitt, ahogy a különleges atmoszférájú egykori ipari tárgy belseje előadóteremmé változik.

A Kajüt sorozatát februárban az Accord Quartet nyitotta meg, majd Móri Beáta, Détári Anna és Bartek Zsolt triója, áprilisban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének Fúvósegyüttese volt hallható. A Kajüt tavaszi idényének utolsó előadásán, május 24-én ismét különleges élmény vár a Motorbár vendégeire: előbb Pagonyi András játssza Bach, Chopin és Pachelbel műveinek harmonika-átiratait, majd a szünetet követően csatlakozik hozzá Szakál Tamás hegedűművész, hogy néhány forró, dzsesszes tangót adjanak elő – többek között Astor Piazzolla és Francisco Canarro darabjait.

A két fiatalember régóta foglalkozik klasszikus zenével. Pagonyi András a Bartók Béla Konzervatórium után a berlini zeneakadémián, illetve a budapesti Zeneakadémia Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait. Szakál Tamással 2002-ben alakította a Canarro nevű duót, amely először az Uránia Filmszínház kávézójának tangóestjein működött közre, majd egyéb helyek és fesztiválok jöttek sőt, egy japán turné is... A duó néha fuvola-zongora kiegészítéssel kvartettre bővül. Előadásaik különlegessége, hogy egyáltalán nem vetik meg a közönség rendeléseit, és bármikor szívesen kirándulnak akár a magyar nóta felségterületére is.

A Kajüt negyedik részének műsora – Bach: e-moll korálvariációk; Bach: g-moll preludium és fúga; C-dúr concerto; Pachelbell: Chacone; Chopin: cisz-moll etűd; A tangótól a dzsesszig – Piazzolla és Canarro művei, illetve sanzonok tangóharmonikára és hegedűre.

(Mivel kamarazenei eseményről van szó, a közönség létszáma erősen korlátozott. A Motorbár befogadóképessége maximum ötven fő, ezért belépés csak előzetes helyfoglalás esetén lehetséges. A helyeket a sajto@a38.hu e-mail címen lehet igényelni a koncertet megelőző péntekig. A belépés ingyenes. A Kajüt sorozat következő előadására 2005 szeptemberében kerül sor.)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.