Klasszikus

Kajüt – Kamarazenei sorozat az A38 Hajó Motorbárjában

2005.05.16. 00:00
Ajánlom
A Kajüt elnevezésű sorozat negyedik részében, május 24-én este hét órától Pagonyi András (harmonika) és Szakál Tamás (hegedű) koncertje lesz hallható, amelyen Bach, Pachelbel és Chopin művei mellett Piazzolla-tangók is felcsendülnek.

A Kajüt – az A38 Hajó kamarazenei sorozata – születését egy különleges helyszín inspiráló erejének köszönheti. Létezik egy hely az A38-on, melyet kevesen ismernek: ez a Motorbár, a koncertterem mögötti „backstage”, ahol általában a művészek készülnek a fellépésükre. A Motorbár tere valódi különlegesség: az egykori ukrán uszály egykori motortere, melyben még most is ott áll az egyik diesel meghajtású erőgép – természetesen már működésképtelenül. Az A38 Hajó munkatársai régóta töprengtek azon, hogyan lehetne kihasználni Budapest egyik legkülönlegesebb helyszínének adottságait. A végeredmény a Kajüt: kamarazenei sorozat ipari tájban.

Havonta egyszer komoly- és dzsessz-zenészeket lát vendégül a Motorbár, hogy sajátos kísérletként zenével és élettel töltsék meg a teret, amelyben egykor dieselmotor dohogott, ahol az acélpadló döngött, és ahol gépek, műszerek, az ipari funkcionalizmus elemei különös kulisszaként vesznek körbe zenészt, közönséget egyaránt. A Kajüt sorozatát a funkció és az esztétikum vibráló játéka határozza meg: egyszerre rideg és meghitt, ahogy a különleges atmoszférájú egykori ipari tárgy belseje előadóteremmé változik.

A Kajüt sorozatát februárban az Accord Quartet nyitotta meg, majd Móri Beáta, Détári Anna és Bartek Zsolt triója, áprilisban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének Fúvósegyüttese volt hallható. A Kajüt tavaszi idényének utolsó előadásán, május 24-én ismét különleges élmény vár a Motorbár vendégeire: előbb Pagonyi András játssza Bach, Chopin és Pachelbel műveinek harmonika-átiratait, majd a szünetet követően csatlakozik hozzá Szakál Tamás hegedűművész, hogy néhány forró, dzsesszes tangót adjanak elő – többek között Astor Piazzolla és Francisco Canarro darabjait.

A két fiatalember régóta foglalkozik klasszikus zenével. Pagonyi András a Bartók Béla Konzervatórium után a berlini zeneakadémián, illetve a budapesti Zeneakadémia Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait. Szakál Tamással 2002-ben alakította a Canarro nevű duót, amely először az Uránia Filmszínház kávézójának tangóestjein működött közre, majd egyéb helyek és fesztiválok jöttek sőt, egy japán turné is... A duó néha fuvola-zongora kiegészítéssel kvartettre bővül. Előadásaik különlegessége, hogy egyáltalán nem vetik meg a közönség rendeléseit, és bármikor szívesen kirándulnak akár a magyar nóta felségterületére is.

A Kajüt negyedik részének műsora – Bach: e-moll korálvariációk; Bach: g-moll preludium és fúga; C-dúr concerto; Pachelbell: Chacone; Chopin: cisz-moll etűd; A tangótól a dzsesszig – Piazzolla és Canarro művei, illetve sanzonok tangóharmonikára és hegedűre.

(Mivel kamarazenei eseményről van szó, a közönség létszáma erősen korlátozott. A Motorbár befogadóképessége maximum ötven fő, ezért belépés csak előzetes helyfoglalás esetén lehetséges. A helyeket a sajto@a38.hu e-mail címen lehet igényelni a koncertet megelőző péntekig. A belépés ingyenes. A Kajüt sorozat következő előadására 2005 szeptemberében kerül sor.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.