Klasszikus

Kaláka fesztivál huszonötödször

2004.07.07. 00:00
Ajánlom
Az együttes 35 éves, a nevével fémjelzett fesztivál negyedszázados. Szerdán kezdődik a Kaláka Fesztivál a Diósgyőri Várban és környékén.

- Kaláka Fesztivál huszonötödször. Egy negyedszázados, kimondani is sok, hát még megszervezni. Készülnek-e valami különlegessel a negyedszázados jubileumra?

- Készülünk, igen – mondta el Gryllus Dániel, a zenekar alapítója. Bár úgy vagyunk, éppen előtte mondtam, hogyha az ember nem kezdene mást, mint fölsorolni a műsorfüzetünkből az egyes együttesek nevét, már mindegyikre különböző ízek jönnének be, és biztos, hogy összeállna valami kép az egészből, de az biztos, hogy olyan kiállítást, amit most tervezünk a Hermann Ottó Múzeumban, hogy a fesztivál 25 éve, és a Kaláka 35 éve, ilyet nem fogunk még egyet rendezni.

- Tehát ez Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz.

- Igen, maga a fesztivál hetedikétől 12-ig tart, és sok helyszínt járunk be. Igyekeztünk a város különböző kulturális intézményeivel, akik szintén a miskolci nyárról gondoskodnak, valahogy együttműködni. Például lesz a miskolci nyár színházzal egy közös produkciónk, a Parasztopera, a Pintér Béla Társulat előadásában, lesz a Filharmóniával közös rendezésünk, egy orgonakoncert az avasi templomban Farsang Laci, és Paja Bea közreműködésével. Minden csütörtökön van ilyenkor nyáron városházi esték sorozat, ez most a Kalákáé. Ott lesz a hivatalos megnyitó, ott lesz egy Kaláka koncert, lesz a zsinagógában egy zsoltár koncertünk Sebestyén Mártival, és Vilmossal, és Raguczki Gáborral, a miskolci kántorral, aki az eredeti zsidó hagyományok alapján a zsoltárokat fogja énekelni, mi pedig a mai feldolgozásainkat, Sumonyi Zoltán verseiben. Aztán lesz a Minorita templomban egy jótékonysági koncert egy olasz együttessel, az ottani cigányokkal foglalkozó Teréz anya nővéreinek a megsegítésére. És akkor még mindig nem mondtam semmit a diósgyőri várról, ahol a fő helyszín pénteken, szombaton, vasárnap, mindig délután öttől éjfélig vannak a koncertek. Jönnek vendégek Franciaországból, Olaszországból, Írországból, Japánból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából, és ezek mind a közreműködők. Ott lesz a Muzsikás, a Vujisics, Szélkiáltó, természetesen a Kaláka, Sebő együttes. Ez az öt olyan, mondhatni patinás nevű zenekar, amelyik valóban az elmúlt 25 évben mindig jelen volt, nemcsak a fesztiválon, hanem az ország kulturális életében mindenhol.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.