Klasszikus

Kaláka–Kányádi-verskoncert

2004.03.22. 00:00
Ajánlom
Szomorú ballada, játékos gyermekmondóka, szigorú időket idéző kobzos és latin-amerikai ritmus A Hangzó Helikon címet viseli az a CD-vel együtt szerkesztett könyvsorozat, amelynek első kötete Kányádi Sándor verseit tartalmazza. A megzenésített költeményekből a Kaláka együttes adott koncertet Budapesten, a Csörsz utcai Művelődési Házban.

Ha Kaláka, akkor előre borítékolható a siker. Ha Kányádi Sándor, akkor órákig kígyózó autogramvadászokra számíthatunk. Együtt a Kaláka és Kányádi Sándor: szívet-lelket megmozgató élmény.

Nemzedékek érzik, gondolják így. Nemzedékek voltak kíváncsiak a minap az egykori MOM Művelődési Központban rendezett verskoncertre, amelyen a Kaláka együttes adta elő – más költők megzenésített versei mellett – Kányádi Sándor költeményeit. A válogatás a Hangzó Helikon címet viselő, most induló sorozat első darabja. Az elegáns kivitelű kötethez jár egy CD is.

Miért éppen Kányádival indul a sorozat? Több magyarázat is kínálkozik. Kevesen vitatják, hogy Kányádi Sándor költeményei az elmúlt évtizedekben rendkívül széles körben váltak ismertté, kedveltté. A számos kötet, antológia mellett Kányádi életművét töltötték le a legnagyobb számban a Digitális Irodalmi Akadémia honlapjáról. Megkockáztatható, hogy némelyik verse szinte népdallá vált. Spontán csatlakozott a közönség a muzsikusokhoz több dalnál is. Együtt énekelte az óvodás az édesanyjával: „Betemetett a nagy hó erdőt, mezőt, rétet, minden, mint a nagyanyó haja, hófehér lett.”

És közeledik egy kerek évforduló is: Kányádi Sándor május 10-én tölti be 75. életévét. (A hivatalos anyakönyvi bejegyzés szerint a születési dátum 1929. május 11-e, de – ahogy a költő mesélte – a királyi Románia ünnepnapján nem engedték anyakönyvezni az újszülött magyar gyermekeket a székelyföldi Nagygalambfalván.)

Születésnapi ajándék is tehát az új kötet, amelynek darabjaihoz a Kaláka együttes írt zenét. Szomorú ballada, játékos gyermekmondóka, szigorú időket idéző kobzos, latin-amerikai ritmusokat pörgető ének váltogatta egymást, mutatva, hogy a költő és muzsikusok között nem csupán a harmónia, hanem a barátság is rendkívül erős.

Természetesen nem maradhatott el a mese sem. Kányádi Sándor felidézte a megrendítő sorsú udmurt költőnő, Oki Asalcsi történetét, aki letette a tollat, a hallgatást választotta, az őt üldöző diktatúra miatt. És szólt Benedek Elekről – Elek apóról –, akinek három városban szeretne emlékhelyet állítani. Álma szerint Sopronban, Budapesten és Székelyudvarhelyen egy-egy kút emlékeztetne a nagy mesemondóra. Vizükből ihatnának a szomjas emberek, arcukat moshatnák a hajléktalanok, és felüdülhetnének a vándorok. A kút nem zenélne, hanem Elek apó meséit szólaltatná meg. Sőt: Budapesten talán arra is lenne esély, hogy a közelében megszülessen az első mesemúzeum is. A költő arra kérte a gyermekeket, hogy egy-egy fagyi, kóla, sütemény, rágógumi, hamburger árát ajánlják föl Elek apó kútjainak javára. Az önkéntes adakozás és a gyűjtés megkezdődhet. Elképzelése szerint a kuratórium tagja a székelyudvarhelyi, a soproni és a budavári polgármester, valamint Benedek Elek leszármazottja lehetne.

Az ötletet tapssal díjazta a közönség, és folytatódott a koncert. A Kaláka (Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs, Bencze György, valamint a hozzájuk társuló régi barát, Huzella Péter) gazdag zenei tálcán kínálta a verseket. Erről a nemes eleganciáról írta Kányádi Sándor, hogy: „kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, szívnémaságra született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti eredeti dallamot”.

A közel háromórás koncert végén Gryllus Dániel a Hangzó Helikon jövőjéről is beszélt. Már előkészítették a sorozat következő köteteit. Ady Endre, Nagy László megzenésített verseit Cseh Tamás, illetve Sebő Ferenc, a magyar népköltészet remekeit Sebestyén Márta énekli föl a könyvekhez mellékelt CD-lemezekre. Az együttes tervei szerint a későbbiekben Arany János, József Attila, Szabó Lőrinc költeményeivel folytatódik a sorozat.

Legközelebb április 3-án, Szentendrén, A költészet vására című rendezvényen, a HÉV végállomása melletti Tömegközlekedési Múzeumban adnak verskoncertet, ahová hazai és határon túli költőket is várnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.