Klasszikus

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

2022.05.20. 09:40
Ajánlom
A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.

A Danubia Zenekar innovatív előadásaival az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyította, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A III. Kalandra fül! Fesztivál azon túl, hogy értékes információkkal látja el a legkisebb nézőket is,

célcsoportja számára a leginkább befogadható módon nyújt minőségi zenei élményt, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében.

DanubiaZenekar-075737.jpg

A legfiatalabbaknak is befogadható élményt kínálni (Fotó/Forrás: Posztos János / Danubia Zenekar)

A művészek Hámori Máté vezetésével május 28-án a Parafónia Zenakarral közös koncerttel is készülnek.

A Zene Mindenkié Egyesület 25 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy felvállalja értelmileg sérült gyermekek és fiatalok zenei nevelését, megtanítsa őket kottát olvasni és hangszeren játszani. Az egyesületükben működik a 13 főből álló Parafónia Zenekar, amelynek tagjai időközben már fiatal felnőttekké váltak: legfiatalabb zenészük 19, a legidősebb 51 éves. „Nemcsak a módszerünk speciális, hanem a megszólaló hangszerek és természetesen a zenekari darabok átiratai is” – árulta el Fabényi Réka, a Parafónia Zenekar vezetője. 

„Fantasztikusak ezek az a fiatalok, rengeteg bennük a zene iránti szeretet, tisztelet, a tanulni vágyás.

A szeretettel csodákra képesek, érzik, hogy szeretem őket, ugyanakkor követelek is tőlük – cserébe viszont az égről is lehozzák a csillagokat.

Jó velük együtt lenni, dolgozni, zenélni, muzsikálni.”

parafonia-075125.jpg

A Parafónia Zenekar (Fotó/Forrás: Danubia Zenekar)

A fesztiválra meghívást kapott a Máltai Szimfónia program csapata is. Körülbelül 700 gyerekkel dolgoznak együtt az ország leghátrányosabb térségeiben. A Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági programjában ezeknek a hátrányos helyzetű fiataloknak lehetőségük nyílik sporttevékenységekkel foglalkozni, de művészeti programjaikban kapott helyet a nagy sikernek örvendő Máltai Szimfónia is.

„Kollegáim között a zenei szakemberek mellett vannak szociális munkások is, akik figyelemmel kísérik a fiatalok és családjaik életét.

Hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek vesznek részt a programban, a zenén keresztüli közösségépítés a célunk, illetve kihagyhatatlan eleme a közös zenélésnek a prevenció

mind az addikció, mind pedig a prostitúció tekintetében, de fontos az agressziókezelés, önismeret-fejlesztés is. Amíg a gyerek hasznosan tölti az idejét, és azt érzi, hogy szeretik, nem lesz kérdés, hogy a hangszert vagy a drogot válassza” – fejtette ki Nagy Kálmán, a program vezetője. 

„Nagyon széles a zenei repertoár: cigány-, népi, film- és könnyűzene is helyet kap nálunk a klasszikus zene mellett. A lényeg, hogy a gyerekeket közösen érjük el a zenével. Ez a kapcsolatunk, a fogózkodónk a jóléti társadalom és a nélkülözők között. Kinyílik a világ, a közösség, a célok, miközben a srácok zeneileg szárnyalnak, általuk pedig mi is” – fogalmazott a szakember.

 A csapat május 29-én lép a III. Kalandra fül! Fesztivál színpadára a Danubia Zenekar tagjaival, akik

rendszeresen látogatják a gyerekeket Tarnazsadányban és Tarnabodon, és együtt zenélnek a jellemzően mélyszegénységben élő ifjú zenészekkel, előkészítve közös fellépéseket.

A mostani, kifejezetten erre az alkalomra összeállított produkció az elmúlt másfél év közös munkáját foglalja össze, és a Közös hang címet viseli.

Kalandra fül! Fesztivál

  • 2022. május 28-29.
  • Budapest Music Center

Pam-para-pam

  • 2022. május 28., 15:00

A Parafónia Zenekar és a Danubia Zenekar közös koncertje

Közös hang

  • 2022. május 29., 15:00

A Fesztiválra már vásárolhatók jegyek, a kétnapos eseményen lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni.

A Kalandra fül! Fesztivál programjai részletesen itt>>> 

Fejléckép: A Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági programja a leghátrányosabb térségekben is folytat művészeti tevékenységet (fotó/forrás: Danubia Zenekar)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.