Klasszikus

Kalapács alatt a Rácz Aladár-hagyaték

2008.05.05. 00:00
Ajánlom
A Vivace Zenei Antikvárium és a Kottanet második közös aukcióját tartja 2008. május 16-án délután öttől. Az árverésen összesen 300 tételre licitálhatnak az érdeklődők. Az aukciós anyag kiemelt összeállítása a Rácz Aladár- és Yvonne Barblan-hagyaték, amely könyveket, kottákat, fotókat és számos kéziratot tartalmaz.

A további tételek között elsősorban magyar vonatkozású kották, kéziratok és egyéb nyomtatványok szerepelnek. Kiemelendő, hogy az előző árveréshez képest, a jelenlegi aukciós anyagban több, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó kiadvány található. A tételek megtekinthetők a 2008. május 5. és 15. között hétköznaponként 10 és 18 óra között a Vivace Zenei Antikváriumban.

A Rácz Aladár- és Yvonne Barblan-hagyaték mintegy 100 tételt tartalmaz, amely egykor Rácz Aladár és felesége, Yvonne Barblan tulajdonában lévő kottákat, könyveket (bejegyzésekkel) és kéziratokat foglal magában. Az anyagban több kéziratos vázlat is szerepel. A kottalapokra sietve felírt gondolatok feltételezhetően egy tervezett cimbalomiskola jegyzetei lehetnek. Szabolcsi Bence és Tóth Aladár több alkalommal is bíztatták a muzsikust, hogy írjon tankönyvet a modern cimbalmozásról: "Nem írhatnál-e egy cimbalomiskolát, részletesebb esztétikai bevezetéssel, amely talán felnyitná az emberek szemét a hangszer komoly művészi szerepére-hivatására? … olyan "iskolára" gondolok, mely egyúttal önéletrajzod is lenne… hiszen, amit ma el lehet mondani, az mind a Te legszemélyesebb felfedezésed." (Tóth Aladár levele) Az említett kiadvány végül nem készült el, de néhány (valószínűsíthetően a cimbalomiskolához készült) vázlat fennmaradt.

A gyűjteményben megtalálható Souvenir de la vie d’Aladár Rácz címmel, az Yvonne Barblan által írt életrajzi összefoglaló. A gépirat első példányáról van szó, a feleség saját kezűleg írt címzésével és korrektúráival. Az emlékirat elsőrendű zenetörténeti forrásanyag.

Rácz Aladár könyvei közül kiemelendő Igor Stravinsky életrajzi kötete, a Chroniques de ma vie (első kiadás). A világhírű zeneszerző volt az egyik első, aki méltatta Rácz művészetét. Sőt, több olyan művet is komponált, amelyben a cimbalom kiemelt szerepet kapott. Ragtime című darabjának premierjén maga Rácz Aladár játszotta a cimbalomszólamot.

Rácz Aladár pályafutását jól illusztrálják a korabeli genfi, párizsi és egyéb műsorlapok. A hagyaték tételei most utoljára láthatók együtt a Vivace Zenei Antikváriumban. A licit szervezői lehetőséget biztosítanak arra, hogy a dokumentumokra egy tételként licitálhassanak az érdeklődők, azonban ha ez nem vezet eredményre, egyenként kerülnek kalapács alá az értékes emlékek: ez pedig egyet jelent azzal, hogy a 20. századi magyar zenetörténet egyik legnagyobb hangszervirtuózának hagyatéka végérvényesen szétszóródik. Az idén Rácz Aladár halálának 50. évfordulója van, a megőrzés tehát most több, mint időszerű!

(Az árverés helyszíne a Vivace Zenei Antikvárium, 1053 Budapest, Kossuth Lajos u. 4. III. em. 4.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.