Klasszikus

Kalmár Magda Mesterművész-díjas

2004.03.03. 00:00
Ajánlom
Ma délután 14.00 órakor Szinetár Miklós intendáns-főigazgató adta át a Mesterművész-díj okiratát Kalmár Magdának. Az énekesnő ugyanis Kossuth-díjas, az Operaház örökös tagja és holnap tölti be 60 életévét, így a Mesterművészek közé került.

Az intézmény vezetői és Görgey Gábor kulturális miniszter 2002 őszén vetették fel először, hogy az Operaház Kossuth-díjas, örökös tagjai egy bizonyos korhatár felett, életművük elismeréseként, méltányos összegű, rendszeres javadalmazást, havonta bruttó 500 ezer forintot kapjanak. Hosszas egyeztetést követően 2003. február közepén írta alá az erről szóló miniszteri rendeletet.

A Magyar Állami Operaház mesterművésze díj a kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére szolgáló kitüntetés. A Magyar Állami Operaház mesterművészei között találjuk többek között Békés András rendezőt, Lukács Ervin karmestert, Seregi László koreográfus-rendezőt, Szinetár Miklós rendezőt – aki főigazgatói megbízásának lejártáig nem tart igényt erre az illetményre -, valamint Ilosfalvy Róbert, Komlóssy Erzsébet és Melis György operaénekest.

Kalmár Magda (szoprán) Budapesten született 1944. március 4-én. Zenei tanulmányait hat évesen, zongoristaként kezdte. Az érettségi után, amelyet a Teleki Blanka Gimnáziumban tett le, felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola ének főtanszakára, ahol Balassa Istvánné és Kapitánffy Istvánné növendéke volt. Öt esztendőt végzett ebben az iskolában, de eközben, 1967-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnek szerződtette. Az UNESCO Énekversenyen I. díjat nyert 1972-ben.

Vendégszerepelt többek között Németországban, Svédországban, Csehországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Kubában, Kanadában, Szerbiában, Horvátországban, Szingapúrban és Ausztráliában. Tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg.

Művészi munkáját Arany Orfeusz-díjjal (1976), Pro Urbe kitüntetéssel, a Francia nagyakadémia díjával (1975), Székely Mihály-emlékplakettel (1972), Liszt-díjjal (1973), érdemes (1980) és kiváló művészi címmel (1987), eMeRTon-díjjal (1988), Déryné-díjjal (1993), Melis György-díjjal (1999) és Kossuth-díjjal (2003) ismerték el. 1998 óta örökös tagja a Magyar Állami Operaháznak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.