Klasszikus

Kalmár Magda Mesterművész-díjas

2004.03.03. 00:00
Ajánlom
Ma délután 14.00 órakor Szinetár Miklós intendáns-főigazgató adta át a Mesterművész-díj okiratát Kalmár Magdának. Az énekesnő ugyanis Kossuth-díjas, az Operaház örökös tagja és holnap tölti be 60 életévét, így a Mesterművészek közé került.

Az intézmény vezetői és Görgey Gábor kulturális miniszter 2002 őszén vetették fel először, hogy az Operaház Kossuth-díjas, örökös tagjai egy bizonyos korhatár felett, életművük elismeréseként, méltányos összegű, rendszeres javadalmazást, havonta bruttó 500 ezer forintot kapjanak. Hosszas egyeztetést követően 2003. február közepén írta alá az erről szóló miniszteri rendeletet.

A Magyar Állami Operaház mesterművésze díj a kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére szolgáló kitüntetés. A Magyar Állami Operaház mesterművészei között találjuk többek között Békés András rendezőt, Lukács Ervin karmestert, Seregi László koreográfus-rendezőt, Szinetár Miklós rendezőt – aki főigazgatói megbízásának lejártáig nem tart igényt erre az illetményre -, valamint Ilosfalvy Róbert, Komlóssy Erzsébet és Melis György operaénekest.

Kalmár Magda (szoprán) Budapesten született 1944. március 4-én. Zenei tanulmányait hat évesen, zongoristaként kezdte. Az érettségi után, amelyet a Teleki Blanka Gimnáziumban tett le, felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola ének főtanszakára, ahol Balassa Istvánné és Kapitánffy Istvánné növendéke volt. Öt esztendőt végzett ebben az iskolában, de eközben, 1967-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnek szerződtette. Az UNESCO Énekversenyen I. díjat nyert 1972-ben.

Vendégszerepelt többek között Németországban, Svédországban, Csehországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Kubában, Kanadában, Szerbiában, Horvátországban, Szingapúrban és Ausztráliában. Tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg.

Művészi munkáját Arany Orfeusz-díjjal (1976), Pro Urbe kitüntetéssel, a Francia nagyakadémia díjával (1975), Székely Mihály-emlékplakettel (1972), Liszt-díjjal (1973), érdemes (1980) és kiváló művészi címmel (1987), eMeRTon-díjjal (1988), Déryné-díjjal (1993), Melis György-díjjal (1999) és Kossuth-díjjal (2003) ismerték el. 1998 óta örökös tagja a Magyar Állami Operaháznak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.