Klasszikus

Kalmár Magda Mesterművész-díjas

2004.03.03. 00:00
Ajánlom
Ma délután 14.00 órakor Szinetár Miklós intendáns-főigazgató adta át a Mesterművész-díj okiratát Kalmár Magdának. Az énekesnő ugyanis Kossuth-díjas, az Operaház örökös tagja és holnap tölti be 60 életévét, így a Mesterművészek közé került.

Az intézmény vezetői és Görgey Gábor kulturális miniszter 2002 őszén vetették fel először, hogy az Operaház Kossuth-díjas, örökös tagjai egy bizonyos korhatár felett, életművük elismeréseként, méltányos összegű, rendszeres javadalmazást, havonta bruttó 500 ezer forintot kapjanak. Hosszas egyeztetést követően 2003. február közepén írta alá az erről szóló miniszteri rendeletet.

A Magyar Állami Operaház mesterművésze díj a kimagasló művészeti tevékenység és a magyar operakultúra szolgálatának elismerésére szolgáló kitüntetés. A Magyar Állami Operaház mesterművészei között találjuk többek között Békés András rendezőt, Lukács Ervin karmestert, Seregi László koreográfus-rendezőt, Szinetár Miklós rendezőt – aki főigazgatói megbízásának lejártáig nem tart igényt erre az illetményre -, valamint Ilosfalvy Róbert, Komlóssy Erzsébet és Melis György operaénekest.

Kalmár Magda (szoprán) Budapesten született 1944. március 4-én. Zenei tanulmányait hat évesen, zongoristaként kezdte. Az érettségi után, amelyet a Teleki Blanka Gimnáziumban tett le, felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola ének főtanszakára, ahol Balassa Istvánné és Kapitánffy Istvánné növendéke volt. Öt esztendőt végzett ebben az iskolában, de eközben, 1967-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnek szerződtette. Az UNESCO Énekversenyen I. díjat nyert 1972-ben.

Vendégszerepelt többek között Németországban, Svédországban, Csehországban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Kubában, Kanadában, Szerbiában, Horvátországban, Szingapúrban és Ausztráliában. Tizenöt operalemeze, tizenöt oratóriumlemeze, több operett- és nótalemeze jelent meg.

Művészi munkáját Arany Orfeusz-díjjal (1976), Pro Urbe kitüntetéssel, a Francia nagyakadémia díjával (1975), Székely Mihály-emlékplakettel (1972), Liszt-díjjal (1973), érdemes (1980) és kiváló művészi címmel (1987), eMeRTon-díjjal (1988), Déryné-díjjal (1993), Melis György-díjjal (1999) és Kossuth-díjjal (2003) ismerték el. 1998 óta örökös tagja a Magyar Állami Operaháznak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Vizuál

A macsó, aki nőként aratta első sikerét

Jack Lemmon oldalán tipegett be a világhírnévbe, de később is olyan partnerekkel dolgozott, mint Roger Moore. Magyar gyökerei mindig fontosak voltak számára. 2010. szeptember 29-én halt meg  Tony Curtis.
Klasszikus

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Plusz

Málta magának követeli az őscápafogat, amelyet György brit herceg kapott ajándékba

Katalin és Vilmos kisfia, a hétéves brit herceg a hétvégén kapott egy különleges ajándékot Sir David Attenborough-tól a világhírű természetfilmes új filmjének bemutatása alkalmából. A műkincsek és a kulturális örökség részét képező tárgyak kérdése amúgy is sok vita tárgya, de abban talán megegyezhetünk, hogy a máltai reakció marketing szempontból meglehetősen elhibázott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A zene világnapját ünnepli a MUS-E

A Menuhin nevelési koncepciója nyomán életre hívott szervezet rövid videóban mutatta be munkáját. Október 1-jén ünnepeljük – a neves hegedűművész kezdeményezésére – A zene világnapját.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkijra fókuszál a ma kezdődő Orosz Zenei Fesztivál

Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állítottak össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg az október 10-ig tartó rendezvényen.
Klasszikus hír

Magyar állampolgár lett Gilbert Varga

A Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere október 1-jén, a Zene Világnapján vette át a magyar állampolgárságát igazoló dokumentumot.
Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.