Klasszikus

Kaltenecker Zsolt triója Balatonfüreden

2005.06.16. 00:00
Ajánlom
Páratlan élményben lehetett része azoknak, akik június 10-én ellátogattak a Balatonfürerdi Jazz fesztivál egyik fő atrakciójára, a Kaltenecker Trió koncertjére.

A zenekar már évek óta Magyarország egyik legelismertebb formációja a fúziós jazz terén. Hogy ez így is maradjon, arról nem csak a három ifjú tehetsége gondoskodik, hanem az alázat és a figyelem, amelyet a közös zenélés során egymás irányába tanusítanak. Olyan erény ez, melyet rajtuk kívül kevesen tudnak megvalósítani a mai magyar jazzéletben.

A billentyűs Kalteneckert a jazz rajongók hosszú éveken át zongorajátéka közben csodálhatták. Fiatal kora ellenére teljesen egyedi zongorajátékot sajátított el, amely mélyen táplálkozik virtuózitásából. Mostanában az elektronikus hangzás felé terelődött figyelme: ezen a koncerten is a legkülönfélébb hangszíneken kápráztatta el a hallgatóságot.

Korábban és most is a basszusgitáros Papesch Péter és a dobos Borlai Gergő voltak triójának tagjai, akik szintén bravúros technikájú zenészek. De régebben előfordult, hogy a virtuozitás nem a magasabb zenei gondolatok megvalósításának szolgálatában állt. Olykor a zenekar egyik legnagyobb erénye vált kárára a muzsikának. Mint egy megvadult elefánt, aki mindent lerombol. Ám ha ezt az elefántot valaki kordában tudja tartani, mérhetetlen nagy munkát végezhet el.

Június 10-én ez történt. Kaltenecker Zsolt elefántidomárként vezette a roppant nagy zenei erőket, így gyönyörű pillanatok születtek a publikum legnagyobb örömére. Azonban nem is kellett ostort csattogtatnia és vezényszavakat kiáltania, mert elefántjai pontosan tudták, mi a dolguk.

Borlai Gergő lenyűgöző, ötletes, színes, eredeti, emellett óriási figyelemmel kíséri a partnerek játékát. Dobolása átgondolt és mégis szívből jövö. Ha alázatos marad s nem vakul meg saját fényétől, még számára is elképzelhetetlen mélységeit ismerheti meg a zenének. Ráadásul Borlai egyik kompozíciója is elhangzott, amelyből arra következtethetünk, hogy ő nem csupán dobosként képes átélni a zenét, hanem bele tud helyezkedni a dallam- és harmóniahangszereken játszó társak helyzetébe, így olyan alapot tud biztosítani a többi zenésznek, melyben igazi öröm a játék.

Papesch Péter a zenébe belesimulva szinte észrevehetetlenül basszusgitározott. Ez a legnagyobb bók, amit adhattam, hiszen a levegőt sem vesszük észre, és mégsem tudnánk élni nélküle. A koncert végén azonban ő is megmutatta, hogy képes felhevíteneni a közönséget. Szólóját nagy ovációval jutalmazták. Bár személy szerint éreztem némi egyensúlyzavart a dob és a basszusgitár között a koncert elején, később úgy működtek együtt, hogy a zene szép, egészséges egységet alkotott.

Kaltenecker Zsolt játéka teljesen kiforrott. Roppant muzikális és teljesen átlátja a zenét. Az igazán nagy zenei tudás nem csak a szólókban nyilvánul meg, hanem a kíséretekben is. A billentyűs ennek megfelelően játszott. Szólóiban olyan erényeket villantott meg, amelyekkel elképzelhető, hogy rajta kívül senki sem rendelkezik. Olykor olyan dallamcsokrokkal köszöntötte a közönséget, hogy azok még Anyák napján is megállták volna a helyüket. Bár én szólóit kissé hasonló felépítésűnek vélem, s jól esne, ha olykor más nézőpont szerint bontaná ki zenei gondolatait, azért tényleg lenyűgözött a játéka. A repertoárt főként az ő szerzeményei alkotják, melyek nagyrészt egyszerű harmónia menetű s dallamvilágú kompozíciók. Azonban ez is a zenekar előnyére válik, hisz bonyolultabb hangszerelésű számok esetében mindig fennáll az a veszély, hogy a zenészek szabadságérzete csökken, amely általában a szólók romlásához vezet. De itt szó sincs erről, a zenészek lubickolnak az örömtől játék közben.

Ez különösen nagy boldogság nekem, hiszen olyan ritka manapság, ha profi zenészek gyermeki örömmel játszanak. A Kaltenecker Trió azonban ezt tette. Nem vágták fejszéjüket nagyobb fába, mint amekkorát ki tudnak dönteni, s nem fárasztották egymást és a közönséget művészet címszóval ellátott depressziós torzszüleményekkel. Amit viszont adtak, arra tényleg szüksége van bármelyikünknek. Örömet, őszinteséget, felszabadultságot. Remélem, példájuk ragadós lesz.

(2005. június 10. Balatonfüred – A Kaltenecker Trió koncertje; tagjai: Kaltenecker Zsolt (zongora), Papesch Péter (gitár), Borlai Gergő (ütőhangszerek)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.