Klasszikus

Kamaraest a tengerentúlról

2015.11.23. 07:59
Ajánlom
November 30-án a Cleveland Institute of Music két kiváló művésztanára, Sandra Shapiro és Ivan Zenaty ad közös koncertet a Zeneakadémia Solti Termében.

Amikor 1946-ban a II. világháború elől Amerikába menekült Széll Györgyöt kinevezték a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatójává, az együttest a jobb vidéki zenekarok között tartották számon. Széll néhány éven belül New York-i Filharmonikusok méltó riválisát építette fel az együttesből, a karmester 1970-es halálakor pedig a Clevelandi Zenekar a szakma és a nagyközönség szemében egyaránt a világ egyik legjobbjának számított. S hogy ennek mi köze Ivan Zenaty és Sandra Shapiro hegedű–zongora estjéhez?

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty 

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty 

A november 30-ai est mindkét főszereplője a Cleveland Institute of Music tanára, látogatásuk a Zeneakadémián annak viszonzásaként jött létre, hogy a Zeneakadémia hallgatói és tanárai 2014 novemberében nagysikerű hangversenyeket adtak a clevelandi társintézményben.

A cseh származású Ivan Zenaty napjaink legjelentősebb cseh hegedűseinek egyike, pályája során a legjobb zenekarokban játszott, a BBC Szimfonikus Zenekartól kezdve egészen a Berlini Filharmonikusokig. Páratlanul gazdag repertoárján több mint ötven hegedűverseny szerepel, de nemcsak szólistaként, hanem tanárként is igen aktív: Cleveland előtt a Drezdai Zeneakadémián is tanított.

A Steinway művészének választott Sandra Shapiro a Cleveland Institute of Music kamarazenei és zongora tanszékén tanít, emellett pedig az európai és amerikai koncerttermek elismert zongoraművésze. Játékát ellenállhatatlannak jellemzik a kritikusok, szólista és kamarazenészi tevékenységét számtalan versenydíjjal ismerték el, díjazták többek között a Munich International Duo Piano Competition, az Ellis National Duo Piano Competition, a Dranoff International Two Piano Competition, az International Jeunesses Musicales Competition, illetve a Kosciuszko Foundation Chopin Competition versenyeken.

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty november 30-ai közös koncertjének műsorán Beethoven Kreutzer-szonátája és Brahms G-dúr „Eső” hegedű-zongora szonátája mellett Clara Schumann ritkán hallható románcai szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.