Klasszikus

Kamaraest a tengerentúlról

2015.11.23. 07:59
Ajánlom
November 30-án a Cleveland Institute of Music két kiváló művésztanára, Sandra Shapiro és Ivan Zenaty ad közös koncertet a Zeneakadémia Solti Termében.

Amikor 1946-ban a II. világháború elől Amerikába menekült Széll Györgyöt kinevezték a Clevelandi Zenekar főzeneigazgatójává, az együttest a jobb vidéki zenekarok között tartották számon. Széll néhány éven belül New York-i Filharmonikusok méltó riválisát építette fel az együttesből, a karmester 1970-es halálakor pedig a Clevelandi Zenekar a szakma és a nagyközönség szemében egyaránt a világ egyik legjobbjának számított. S hogy ennek mi köze Ivan Zenaty és Sandra Shapiro hegedű–zongora estjéhez?

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty 

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty 

A november 30-ai est mindkét főszereplője a Cleveland Institute of Music tanára, látogatásuk a Zeneakadémián annak viszonzásaként jött létre, hogy a Zeneakadémia hallgatói és tanárai 2014 novemberében nagysikerű hangversenyeket adtak a clevelandi társintézményben.

A cseh származású Ivan Zenaty napjaink legjelentősebb cseh hegedűseinek egyike, pályája során a legjobb zenekarokban játszott, a BBC Szimfonikus Zenekartól kezdve egészen a Berlini Filharmonikusokig. Páratlanul gazdag repertoárján több mint ötven hegedűverseny szerepel, de nemcsak szólistaként, hanem tanárként is igen aktív: Cleveland előtt a Drezdai Zeneakadémián is tanított.

A Steinway művészének választott Sandra Shapiro a Cleveland Institute of Music kamarazenei és zongora tanszékén tanít, emellett pedig az európai és amerikai koncerttermek elismert zongoraművésze. Játékát ellenállhatatlannak jellemzik a kritikusok, szólista és kamarazenészi tevékenységét számtalan versenydíjjal ismerték el, díjazták többek között a Munich International Duo Piano Competition, az Ellis National Duo Piano Competition, a Dranoff International Two Piano Competition, az International Jeunesses Musicales Competition, illetve a Kosciuszko Foundation Chopin Competition versenyeken.

Sandra Shapiro és Ivan Zenaty november 30-ai közös koncertjének műsorán Beethoven Kreutzer-szonátája és Brahms G-dúr „Eső” hegedű-zongora szonátája mellett Clara Schumann ritkán hallható románcai szerepelnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.