Klasszikus

Kamarazene felé nyit a Jakobi Koncert

2012.11.30. 11:13
Ajánlom
A sikeres zongora-, hegedű- és hárfaestek mellett 2013 tavaszán Várjon Dénes és Simon Izabella művészeti vezetésével Budapesti Kamarakoncertek néven Schumann körét bemutató sorozatot indít Jakobi László.

A Kamarazene Éjszakája 2013. március 30-án délután hattól hajnali kettőig tart majd a Festetics Palota Tükörtermében, a Budapesti Kamarazene sorozat pedig két hétvégét foglal magában, március 29-én és 30-án, valamint április 6-án és 7-én csendül majd fel kamaramuzsika a palotában. A koncerteken olyan rangos művészek lépnek pódiumra, mint Steven Isserlis, David Grimal, Rados Ferenc, Bátori Éva, Andrea Hallam, Keller András, Rohmann Ditta, Mali Emese, Vigh Andrea, Várjon Dénes és Simon Izabella - jelentette be csütörtökön szűkkörű sajtótájékoztatón Jakobi László, a Jakobi Koncert vezetője. A kezdeményezés nem előzmények nélküli: "2004-ben Budapesti Kamarakoncertek néven hangversenysorozatot rendeztünk a később elhunyt Strém Kálmánnal a Zeneakadémia nagytermében. Felléptek a világ leghíresebb vonósnégyesei, rendeztünk dalesteket, szonátaesteket a világ kiemelkedő művészeivel. A 2012/13-as szezontól én folytatom a kamarazene népszerűsítését, most már új helyszínen, a budapesti Festetics Palotában" - ismertette a sorozat hátterét Jakobi László. (A fellépők során végigtekintve a 2011-ben szintén Várjon Dénes által irányított Liszt és Európa kamarazenei fesztivál is eszünkbe juthat.) A 2013-as MVM kamarakoncertek elvitathatatlan különlegessége a tematikában rejlik: a Robert Schumann és a Dávid-szövetség címet viselő hangversenyek műsorán a drezdai zeneszerző és közvetlen pályatársai mellett a nagy elődők és a méltó utódok művei is helyet kapnak.

Az MVM Koncertek összefoglaló néven meghirdetett 2012/13-as hangversenyek kapcsán megtudtuk, a Festetics Palota 18-19. századi szalonkoncertek hangulatát idéző Tükörtermében 2013 januárban Farkas Gábor, márciusban pedig Igor Levit játszik. A Bartók Emlékházban a Junior Prima Díjasok sorozatában jövőre Fülei Balázs és ifj. Balázs János játéka lesz hallható. Az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban Jevgenyij Koroljovot 2013-ban Bogányi Gergely és Ránki Dezső, illetve jövő áprilisban Grigorij Szokolov követi majd a Művészetek Palotájában. A józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió tőszomszédságában álló Festetics-épületben A Hegedű címmel is elindult egy sorozat, amelynek legközelebb Hracsja Avaneszjan, januárban Kelemen Barnabás, márciusban pedig Szabadi Vilmos lesz a főszereplője.

Jakobi László távolabbi terveivel, illetve a 2013/14-es szezonnal kapcsolatban elmondta, az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban tervezett nyolc hangverseny közül négyet már a Zeneakadémia nagytermében hallgathat meg a közönség. 2013. október 5-13. között rendezik meg az immár 15. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált Vigh Andrea művészeti vezetésével, melyek sztárvendégei Emmanuel Ceysson, Marielle Nordmann és Catrin Finch lesznek. A 2013/14-es szezonra mesterbérlet meghirdetését is tervezi, mely egy-egy hangversenyt kínálna az MVM Koncertek különböző sorozataiból. A szűk körű sajtóbeszélgetésen a Magyarországon szinte egyedüliként piaci alapon (tehát jegybevételből, illetve az MVM mecénási támogatásából gazdálkodva) működő koncertszervező-iroda műhelytitkaiba is betekintést engedett Jakobi László. Mint megtudtuk, bérletértékesítési stratégiája a fapados légitársaságokéhoz hasonló, de a módszer hatékonyságának ellenére - már a 2013/14-es szezon bérletei is javarészt elkeltek - kénytelen volt csökkenteni a jegyárakat a recesszió nyomására. Újságírói kérdésre Jakobi Lászlótól azt is megtudhattuk, bár voltak ezirányú tervei, más hangszerekkel egyelőre nem bővíti az MVM koncertek sorát.

Ami pedig a következő heteket illeti: a 2012-es év végéig még öt MVM Koncertet tartanak. December 7-én Hrachya Avanesyan (képünkön) hegedűestjére várják a Festetics Palotába a hangszer rajongóit. Az ifjú hegedűművész 2006-ban, alig tizenkilenc évesen első helyen végzett a fiatal tehetségek számára megrendezett Menuhin-versenyen, ma Antonio Stradivari 1717-ben készített "Piatti" hangszerén játszik. Másnap, december 8-án Várjon Dénes ad a Tükörteremben zongoraestet Beethoven, Janáček és Schumann műveiből. December 9-én Szegedi Anikó (zongora) és a Budapesti Vonósok kamarazenekar közreműködésével szintén a Festetics Palotában rendezik meg az Apolló Alapítvány Karácsonyi Hangversenyét. December 18-án Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész Beethoven E-dúr szonátája (op. 109) és a Tizenöt variáció fúgával (Eroica-variációk, op. 35) után igazán különleges válogatást ad elő Szergej Prokofjev életművéből a Bartók Emlékházban. December 22-én Vigh Andrea tart karácsonyi hárfaestet az Angelica Leánykarral, egyben ez lesz 2012 utolsó MVM Koncertje a Festetics Palotában. A koncertsorozat az 2013-ban természetesen folytatódik: január 13-án David Fray várja J. S. Bach és "A Zongora" rajongóit a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A részletekért kattintsanak cikkünk alatt a kapcsolódó produkciók linkjeire! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.