Klasszikus

Kamarazene felé nyit a Jakobi Koncert

2012.11.30. 11:13
Ajánlom
A sikeres zongora-, hegedű- és hárfaestek mellett 2013 tavaszán Várjon Dénes és Simon Izabella művészeti vezetésével Budapesti Kamarakoncertek néven Schumann körét bemutató sorozatot indít Jakobi László.

A Kamarazene Éjszakája 2013. március 30-án délután hattól hajnali kettőig tart majd a Festetics Palota Tükörtermében, a Budapesti Kamarazene sorozat pedig két hétvégét foglal magában, március 29-én és 30-án, valamint április 6-án és 7-én csendül majd fel kamaramuzsika a palotában. A koncerteken olyan rangos művészek lépnek pódiumra, mint Steven Isserlis, David Grimal, Rados Ferenc, Bátori Éva, Andrea Hallam, Keller András, Rohmann Ditta, Mali Emese, Vigh Andrea, Várjon Dénes és Simon Izabella - jelentette be csütörtökön szűkkörű sajtótájékoztatón Jakobi László, a Jakobi Koncert vezetője. A kezdeményezés nem előzmények nélküli: "2004-ben Budapesti Kamarakoncertek néven hangversenysorozatot rendeztünk a később elhunyt Strém Kálmánnal a Zeneakadémia nagytermében. Felléptek a világ leghíresebb vonósnégyesei, rendeztünk dalesteket, szonátaesteket a világ kiemelkedő művészeivel. A 2012/13-as szezontól én folytatom a kamarazene népszerűsítését, most már új helyszínen, a budapesti Festetics Palotában" - ismertette a sorozat hátterét Jakobi László. (A fellépők során végigtekintve a 2011-ben szintén Várjon Dénes által irányított Liszt és Európa kamarazenei fesztivál is eszünkbe juthat.) A 2013-as MVM kamarakoncertek elvitathatatlan különlegessége a tematikában rejlik: a Robert Schumann és a Dávid-szövetség címet viselő hangversenyek műsorán a drezdai zeneszerző és közvetlen pályatársai mellett a nagy elődők és a méltó utódok művei is helyet kapnak.

Az MVM Koncertek összefoglaló néven meghirdetett 2012/13-as hangversenyek kapcsán megtudtuk, a Festetics Palota 18-19. századi szalonkoncertek hangulatát idéző Tükörtermében 2013 januárban Farkas Gábor, márciusban pedig Igor Levit játszik. A Bartók Emlékházban a Junior Prima Díjasok sorozatában jövőre Fülei Balázs és ifj. Balázs János játéka lesz hallható. Az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban Jevgenyij Koroljovot 2013-ban Bogányi Gergely és Ránki Dezső, illetve jövő áprilisban Grigorij Szokolov követi majd a Művészetek Palotájában. A józsefvárosi Palotanegyedben, a Magyar Rádió tőszomszédságában álló Festetics-épületben A Hegedű címmel is elindult egy sorozat, amelynek legközelebb Hracsja Avaneszjan, januárban Kelemen Barnabás, márciusban pedig Szabadi Vilmos lesz a főszereplője.

Jakobi László távolabbi terveivel, illetve a 2013/14-es szezonnal kapcsolatban elmondta, az MVM Koncertek - A Zongora-sorozatban tervezett nyolc hangverseny közül négyet már a Zeneakadémia nagytermében hallgathat meg a közönség. 2013. október 5-13. között rendezik meg az immár 15. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivált Vigh Andrea művészeti vezetésével, melyek sztárvendégei Emmanuel Ceysson, Marielle Nordmann és Catrin Finch lesznek. A 2013/14-es szezonra mesterbérlet meghirdetését is tervezi, mely egy-egy hangversenyt kínálna az MVM Koncertek különböző sorozataiból. A szűk körű sajtóbeszélgetésen a Magyarországon szinte egyedüliként piaci alapon (tehát jegybevételből, illetve az MVM mecénási támogatásából gazdálkodva) működő koncertszervező-iroda műhelytitkaiba is betekintést engedett Jakobi László. Mint megtudtuk, bérletértékesítési stratégiája a fapados légitársaságokéhoz hasonló, de a módszer hatékonyságának ellenére - már a 2013/14-es szezon bérletei is javarészt elkeltek - kénytelen volt csökkenteni a jegyárakat a recesszió nyomására. Újságírói kérdésre Jakobi Lászlótól azt is megtudhattuk, bár voltak ezirányú tervei, más hangszerekkel egyelőre nem bővíti az MVM koncertek sorát.

Ami pedig a következő heteket illeti: a 2012-es év végéig még öt MVM Koncertet tartanak. December 7-én Hrachya Avanesyan (képünkön) hegedűestjére várják a Festetics Palotába a hangszer rajongóit. Az ifjú hegedűművész 2006-ban, alig tizenkilenc évesen első helyen végzett a fiatal tehetségek számára megrendezett Menuhin-versenyen, ma Antonio Stradivari 1717-ben készített "Piatti" hangszerén játszik. Másnap, december 8-án Várjon Dénes ad a Tükörteremben zongoraestet Beethoven, Janáček és Schumann műveiből. December 9-én Szegedi Anikó (zongora) és a Budapesti Vonósok kamarazenekar közreműködésével szintén a Festetics Palotában rendezik meg az Apolló Alapítvány Karácsonyi Hangversenyét. December 18-án Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész Beethoven E-dúr szonátája (op. 109) és a Tizenöt variáció fúgával (Eroica-variációk, op. 35) után igazán különleges válogatást ad elő Szergej Prokofjev életművéből a Bartók Emlékházban. December 22-én Vigh Andrea tart karácsonyi hárfaestet az Angelica Leánykarral, egyben ez lesz 2012 utolsó MVM Koncertje a Festetics Palotában. A koncertsorozat az 2013-ban természetesen folytatódik: január 13-án David Fray várja J. S. Bach és "A Zongora" rajongóit a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A részletekért kattintsanak cikkünk alatt a kapcsolódó produkciók linkjeire! 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.