Klasszikus

Kanadai-magyar kultúrmisszió

2011.03.08. 17:10
Ajánlom
Március 27-én először játszik Magyarországon Alexander Seredenko zongoraművész. Játsszon a Fidelióval és legyen a vendégünk a koncerten!

A Budapesti Vonósok meghívása a kanadai-magyar kultúrmisszió részeként jött létre, amelynek megálmodja Fellner Andrea és Vecsernyés János. A két ország közötti kulturális együttműködés keretében a Torontói Glenn Gould Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának javaslatára az iskolák legkiemelkedőbb tehetségei mutatkozhatnak be Kanada és Magyarország rangos zenei eseményein.

A program folytatásaként március 27-én vasárnap először lép fel Magyarországon a Glenn Gould Egyetem által kiválasztott rendkívüli tehetség Alexander Seredenko személyében, aki még csak 23 éves, de már számos zongoraversenyt nyert meg, többek között a Hamamatsu International Piano Academy Competition, World Piano Competition Cincinnati, Corpus Christi International Piano Competition, Toronto Symphony National Piano Competition első díjait. 

Magyarországi debütálása alkalmával a Budapesti Vonósok hangversenyén Sosztakovics első Zongoraversenyét adja elő. A koncerten Csajkovszkij, Rachmanyinov művei mellett, Sosztakovics Kamaraszimfóniája is megszólal. Alexander Seredenko március 31-én este héttől az Iparművészeti Múzeumban ad szólóestet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

Kérdésünk: Melyik fiatal magyar muzsikus mutatkozhatott be már Kanadában az együttműködés részeként?

A helyes választ március 22-ig megjelölő olvasóink közül ketten vendégeink lesznek a koncerten.

A Budapesti Vonósok orosz estje

2011. március 27. 19:00 Festetics-palota

Km.: Alexander Seredenko (zongora)
Csajkovszkij: Keringő a Vonósszerenádból
Rahmanyinov: Vocalise
Sosztakovics: 1. zongoraverseny; Kamaraszinfónia, op. 110

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.