Klasszikus

Kanalas Éva a Nyitott Műhelyben

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Kanalas Éva énekesnőt az utóbbi egy évben nemigen hallhattuk Magyarországon. A telet a moszkvai Drámai Művészetek Iskolájában töltötte, ahol koncertezett a moszkvai közönségnek, valamint az Urálon túl a Hanti-Manysi nyelvrokonaink közt is énekelt.

E kultikus hangzásvilág, az a gyökereinkből felszakadó hang, melynek énekesi teljesítménye oly sokakra extatikus hatást gyakorolt az utóbbi időkben, most Budapesten, a Nyitott Műhelyben lesz hallható.

Kanalas énekesnek született, mégpedig azzal a beavatottsággal, amely egykor a táltosok idejében virágzott a magyar énekkultúrában. 18 éves korától énekel színpadon, 1991-ben elnyerte a népművészet ifjú mestere címet. Népdalgyűjtő útjai Erdélybe, Moldvába később Szibériába vezettek. Énekesi pályafutására döntő hatást gyakorolt, hogy eljuthatott olyan távoli vidékekre, ahonnan a magyarok ősei egykor elindulhattak a Kárpád-medence felé. Az Ob és a Jenyiszej forrásánál az Altáj-hegységben, Tuvában, később Baskíriában gyűjtötte az ott élő népek dalait, és maga is énekelte közöttük a moldvai csángók dalait. 2001-ben a Moszkvában megrendezett III. Színházi Világolimpián, Anatolij Vasziljev színházában osztatlan sikerrel vendégszerepelt.

Énekeivel Ausztriában, Oroszországban, Németországban, Romániában, Törökországban, Jugoszláviában, Szlovákiában, Belgiumban, Hollandiában, Jordániában, Szíriában szerepelt. Az utóbbi években kísérletezik a hangjával, hogyan tudna úgy énekelni, hogy a világon mindenütt értsék, hiszen az emberi hang,- a beszéd előtti kommunikáció, a közös ősnyelv- mindenkiben ott rejtőzik. Ez a hangi világ az ember elfelejtett emlékeit, legrejtettebb értékeit hozza felszínre, akár gyógyít is. Kanalas Éva hangszínházat rögtönöz, amelyben meglepő hanghatásokkal nevettet, sirattat, elvetve minden eddigi "nem lehetségest", megalkotva a már elfeledett, pillanat szülte művészet csodáját.

A hallgatóságot a magyar táltos-hagyományhoz juttatja el, amelyben a népdalok, archaikus imák, népmesék, gyógyító rigmusok, artikulátlan hangok, gyermekmondókák egykor egyként működtették a magyar hagyományt, műveltséget. E hangi világot használva a megmaradt emlékek képesek önmagukat megnyitva tovább folytatni, s egy egységes képet adni arról a kultúráról, amely a Kárpát-medence lakosainaklétét erősítette és erősíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.