Klasszikus

Kanalas Éva a Nyitott Műhelyben

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Kanalas Éva énekesnőt az utóbbi egy évben nemigen hallhattuk Magyarországon. A telet a moszkvai Drámai Művészetek Iskolájában töltötte, ahol koncertezett a moszkvai közönségnek, valamint az Urálon túl a Hanti-Manysi nyelvrokonaink közt is énekelt.

E kultikus hangzásvilág, az a gyökereinkből felszakadó hang, melynek énekesi teljesítménye oly sokakra extatikus hatást gyakorolt az utóbbi időkben, most Budapesten, a Nyitott Műhelyben lesz hallható.

Kanalas énekesnek született, mégpedig azzal a beavatottsággal, amely egykor a táltosok idejében virágzott a magyar énekkultúrában. 18 éves korától énekel színpadon, 1991-ben elnyerte a népművészet ifjú mestere címet. Népdalgyűjtő útjai Erdélybe, Moldvába később Szibériába vezettek. Énekesi pályafutására döntő hatást gyakorolt, hogy eljuthatott olyan távoli vidékekre, ahonnan a magyarok ősei egykor elindulhattak a Kárpád-medence felé. Az Ob és a Jenyiszej forrásánál az Altáj-hegységben, Tuvában, később Baskíriában gyűjtötte az ott élő népek dalait, és maga is énekelte közöttük a moldvai csángók dalait. 2001-ben a Moszkvában megrendezett III. Színházi Világolimpián, Anatolij Vasziljev színházában osztatlan sikerrel vendégszerepelt.

Énekeivel Ausztriában, Oroszországban, Németországban, Romániában, Törökországban, Jugoszláviában, Szlovákiában, Belgiumban, Hollandiában, Jordániában, Szíriában szerepelt. Az utóbbi években kísérletezik a hangjával, hogyan tudna úgy énekelni, hogy a világon mindenütt értsék, hiszen az emberi hang,- a beszéd előtti kommunikáció, a közös ősnyelv- mindenkiben ott rejtőzik. Ez a hangi világ az ember elfelejtett emlékeit, legrejtettebb értékeit hozza felszínre, akár gyógyít is. Kanalas Éva hangszínházat rögtönöz, amelyben meglepő hanghatásokkal nevettet, sirattat, elvetve minden eddigi "nem lehetségest", megalkotva a már elfeledett, pillanat szülte művészet csodáját.

A hallgatóságot a magyar táltos-hagyományhoz juttatja el, amelyben a népdalok, archaikus imák, népmesék, gyógyító rigmusok, artikulátlan hangok, gyermekmondókák egykor egyként működtették a magyar hagyományt, műveltséget. E hangi világot használva a megmaradt emlékek képesek önmagukat megnyitva tovább folytatni, s egy egységes képet adni arról a kultúráról, amely a Kárpát-medence lakosainaklétét erősítette és erősíti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.