Klasszikus

Kanteleművész a Padláson

2007.02.18. 00:00
Ajánlom
A finn Timo Väänänen lesz a vendége a Jövő Háza Fogadó Padlásának március elején, aki a nemzeti hangszer számos változatán játszik, s ebből ad itt bemutatót.

Az 1970-ben született művész hangszere nem túlságosan ismert, bár a Wikipedia jó pár nyelven ad találatot, ha beírjuk e szót. Ami a hangszert illeti, a legrégebbiek csak 5-6 húrosak voltak, melyek lószőrből készültek, a legmodernebbek már 39 húrral rendelkeznek. No, ezek mestere Timo Vaananen, a Sibelius Akadémia Népzene tanszékének asszisztense, aki Az elektromos-kantelejáték és a kanteleperformance címmel művészi doktorátust szerzett. Timo immár a harmadik önálló lemeznél tart. Hangszere az elektromos kantele. A Musiikkia című CD-n a meditatív és a minimalista zene egyaránt megtalálható, illetve a gyorsabb tempójú darabok sem hiányoznak, természetesen tradícionális hangfüzérekkel színezve.

Finnországon kívül Timo Vaananen több tucat európai, amerikai és ázsiai országban koncertezett. 2005-ben vendégszólistaként játszott a Narnia krónikái: A boszorkány és az oroszlán című Disney filmben. A film hatalmas siker, immár 750 millió dollár bevételt hozott. Timo nemcsak szólistaként ismert, hanem a Loituma együttes tagjaként is. Tizenegy évvel az együttes első lemezének megjelenése után az Ieva polkája meglepetésre internetes sláger lett többek között Oroszországban és Japánban. A finn rádióban sokat játszott acapella darab rendkívül népszerű világszerte.

(2007. március 6. 20:00 Jövő Háza (volt Millenáris Park) - Fogadó (Budapest) - Timo Vaananen (kantele) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.