Klasszikus

Kanteleművész a Padláson

2007.02.18. 00:00
Ajánlom
A finn Timo Väänänen lesz a vendége a Jövő Háza Fogadó Padlásának március elején, aki a nemzeti hangszer számos változatán játszik, s ebből ad itt bemutatót.

Az 1970-ben született művész hangszere nem túlságosan ismert, bár a Wikipedia jó pár nyelven ad találatot, ha beírjuk e szót. Ami a hangszert illeti, a legrégebbiek csak 5-6 húrosak voltak, melyek lószőrből készültek, a legmodernebbek már 39 húrral rendelkeznek. No, ezek mestere Timo Vaananen, a Sibelius Akadémia Népzene tanszékének asszisztense, aki Az elektromos-kantelejáték és a kanteleperformance címmel művészi doktorátust szerzett. Timo immár a harmadik önálló lemeznél tart. Hangszere az elektromos kantele. A Musiikkia című CD-n a meditatív és a minimalista zene egyaránt megtalálható, illetve a gyorsabb tempójú darabok sem hiányoznak, természetesen tradícionális hangfüzérekkel színezve.

Finnországon kívül Timo Vaananen több tucat európai, amerikai és ázsiai országban koncertezett. 2005-ben vendégszólistaként játszott a Narnia krónikái: A boszorkány és az oroszlán című Disney filmben. A film hatalmas siker, immár 750 millió dollár bevételt hozott. Timo nemcsak szólistaként ismert, hanem a Loituma együttes tagjaként is. Tizenegy évvel az együttes első lemezének megjelenése után az Ieva polkája meglepetésre internetes sláger lett többek között Oroszországban és Japánban. A finn rádióban sokat játszott acapella darab rendkívül népszerű világszerte.

(2007. március 6. 20:00 Jövő Háza (volt Millenáris Park) - Fogadó (Budapest) - Timo Vaananen (kantele) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.