Klasszikus

Kanteleművész a Padláson

2007.02.18. 00:00
Ajánlom
A finn Timo Väänänen lesz a vendége a Jövő Háza Fogadó Padlásának március elején, aki a nemzeti hangszer számos változatán játszik, s ebből ad itt bemutatót.

Az 1970-ben született művész hangszere nem túlságosan ismert, bár a Wikipedia jó pár nyelven ad találatot, ha beírjuk e szót. Ami a hangszert illeti, a legrégebbiek csak 5-6 húrosak voltak, melyek lószőrből készültek, a legmodernebbek már 39 húrral rendelkeznek. No, ezek mestere Timo Vaananen, a Sibelius Akadémia Népzene tanszékének asszisztense, aki Az elektromos-kantelejáték és a kanteleperformance címmel művészi doktorátust szerzett. Timo immár a harmadik önálló lemeznél tart. Hangszere az elektromos kantele. A Musiikkia című CD-n a meditatív és a minimalista zene egyaránt megtalálható, illetve a gyorsabb tempójú darabok sem hiányoznak, természetesen tradícionális hangfüzérekkel színezve.

Finnországon kívül Timo Vaananen több tucat európai, amerikai és ázsiai országban koncertezett. 2005-ben vendégszólistaként játszott a Narnia krónikái: A boszorkány és az oroszlán című Disney filmben. A film hatalmas siker, immár 750 millió dollár bevételt hozott. Timo nemcsak szólistaként ismert, hanem a Loituma együttes tagjaként is. Tizenegy évvel az együttes első lemezének megjelenése után az Ieva polkája meglepetésre internetes sláger lett többek között Oroszországban és Japánban. A finn rádióban sokat játszott acapella darab rendkívül népszerű világszerte.

(2007. március 6. 20:00 Jövő Háza (volt Millenáris Park) - Fogadó (Budapest) - Timo Vaananen (kantele) koncertje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.