Klasszikus

Kantoni dialektus zenészfüllel - Fischer Iván naplója Hong Kong-ból

2004.06.25. 00:00
Ajánlom
Itt nagy szeretettel fogadnak, a helyi koncertszervezők teljes stábja kijött a repülőtérre. Emlegetik a négy évvel ezelőtti koncertünket, amikor Kiri Te Kanawaval jártunk itt. Megjelent tegnap egy nagy cikk a Fesztiválzenekarról a hongkongi angol napilapban, mondják nagy az érdeklődés.

Általában bemondom a ráadások címeit a közönség saját nyelvén, itt a legnehezebb a feladat, mert a kínai se könnyű, de a kantoni dialktus még nehezebb. A repülőtér és a város között tanítják nekem a szöveget.

A legkényesebb a zeneszerzők neve: Dvorak négy rövid szótagból áll, olyasmi, mint: tá-fo-cá-há. Logikus,mert két mássalhangzó közé mindig beszúrnak egy magánhangzót, így lesz a dvo-ból tá-fo. A rzs persze kissé átalakul, olyan c, vagy dz szer?. És a szó végén is kell egy magánhangzó. Brahms bonyolultabb: Paó-láj-maó-szi. Itt ugyelni kell a dallamra is. A Paó hosszú. A láj kicsit magasabb. A maó kis ívet ír le, le- és felkanyarodik. A szi rövid és magas. Tessék, lehet gyakorolni. Vigyázni kell, hogy a maónál az a egész rövid legyen, és az ó kanyarodjon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.