Klasszikus

Kapcsolódások – Cyprien Katsaris zongorművész lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekar estjén

2022.11.07. 09:55
Ajánlom
A november 24-i hangverseny műsorába Farkas Róbert karmester három olyan nagy zeneszerzőtől választott műveket, akik azonos időkben is éltek és alkottak: Beethoven, Liszt és Schubert alkotásait Cyprien Katsaris francia-ciprusi zongoraművész közreműködésével hallhatjuk a Zenekadémián.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Érdemes tudni, hogy Beethoven Athén romjai című darabja a zeneszerző magyar kapcsolatának egyik gyümölcse. 1812-ben, a Pesti Német Színház ünnepélyes felavatására két egyfelvonásos színművet írt August von Kotzebue (1761-1819) német író. Az első címe István király, ehhez írta Beethoven magyar verbunkos elemeket is felhasználó István király-nyitányát. Ezen az esten a második színmű, az Athén romjai nyitánya hangzik el. Ez nem valódi történetet feldolgozó dráma, hanem az abban a korban még divatos allegorikus színjáték, amelyhez Beethoven nyolc tételből álló, kórust és zenekart foglalkoztató kísérőzenét írt.

Farkas8CGelaMegrelidzeWEB-094630.jpg

Farkas Róbert (Fotó/Forrás: Gela Megrelidze / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Liszt életművében nagyon sok olyan művet találunk, amelyben idősebb pályatársai és kortársai iránti tisztelete jeléül egyes műveikből feldolgozásokat készített és ezeket rendszeresen játszotta zongoraestjein.

Izgalmas lesz meghallgatni az eredeti Beethoven-mű Fantázia címet viselő parafrázisát,

amely nem követi a színmű cselekményét, egyszerűen zenei alapanyagként használta egy rendkívül hatásos, virtuóz zongoraverseny-szerű műhöz, amely bárhol és bármikor megszólal, ráirányítja a hallgatók figyelmét szülőhazájára.

Franz Schubert a korai romantika egyik legnagyobb zeneszerzője. Művei között találunk remek szimfóniákat, zongoraműveket, kamarazene műveket, igazi műfaja azonban a dal volt. Több, mint 600 dalt komponált. A vándor (Der Wanderer) című dala mind között az egyik legszomorúbb. 1821-ben komponálta Georg Philipp Schmidt német költő versére.

Liszt Ferenc e dal nyomán alkotta meg virtuóz hangversenydarabját zongorára és zenekarra,

mely ezen az estén a kitűnő Cyprien Katsaris zongoraművész közreműködésével hallható.

A hangverseny befejező száma Schubert utolsó szimfóniája, amelyet kevéssel halála előtt szerzett és amelynek nagyszerűségét azzal fejezi ki az utókor, hogy a darabot egyszerűen „A Nagy” C-dúr szimfóniaként emlegeti. Négytételes, szerkesztésében a hatalmas példakép, Beethoven példáját követi, harmóniavilágának változatosságában azonban ez a mű már a romantika jegyeit viseli. A szimfóniát halála után tíz évvel mutatta be Mendelssohn, a lipcsei Gewandhaus Zenekerral.

A hangverseny szólistája Cyprien Katsaris francia-ciprusi zongoraművész,

igazi világnagyság, aki harminchat évvel ezelőtt játszott először a Zeneakadémián, és sok szállal kötődik Liszt Ferenchez. Első zenekari hangversenyén, tizenöt éves korában Liszt Magyar fantáziáját játszotta. 2006-ban pedig Weimarban, a zeneszerző hajdani lakóházában tartott mesterkurzust – Liszt óta először.

FarkasRobert-MAVszimfonikusok_SteirerMateMAT_9680-094828.jpg

Farkas Róbert és a MÁV Szimfonikus Zenekar (Fotó/Forrás: Steirer Máté / MÁV Szimfonikus Zenekar)

Az est karmestere Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte, majd a Berlini Zeneművészeti Főiskolán fejezte be. Németországban több város operaházaiban vezényel rendszeresen, de gyakran fellép itthoni zenekarok hangversenyein is.

MÁV Szimfonikus Zenekar – Kapcsolódások

Helyszín: Zeneakadémia

Időpont: 2022. november 24., csütörtök, 19.00

 

Műsor:

Beethoven: Athén romjai – nyitány op. 113.

Liszt: Fantázia Beethoven Athén romjai c. művének témáira, zongorára és zenekarra

Liszt: Fantázia Schubert Der Wanderer c. dala nyomán, zongorára és zenekarra

Schubert: IX., C-dúr szimfónia D. 944

 

Közreműködik: Cyprien Katsaris

Vezényel: Farkas Róbert

 

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Fejléckép: Cyprien Katsaris (Fotó/Forrás: Jean Babtiste Millot / MÁV Szimfonikus Zenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Klasszikus hír

Négy kiváló muzsikus rögzítette Brahms zongoranégyeseit

Brahms mindhárom zongoranégyesét vette lemezre Giovanni Guzzo, Szűcs Máté, Perényi Miklós és Várjon Dénes. Az album március 1-jén jelenik meg a Hungarotonnál.
Klasszikus ajánló

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Klasszikus interjú

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Klasszikus hír

Nyílt levélben kért támogatást a Belgrádi Filharmonikus Zenekar

Az idei évben századik születésnapját ünneplő együttes február 9-i koncertjén a közönség előtt olvasta fel azt a levelet, amelyben nagyobb állami támogatást és évek óta ígért új koncerttermük megvalósulását kérték.