Klasszikus

Kapolcs: 36 millió hiányzik

2005.06.16. 00:00
Ajánlom
Idén, július 29-e és augusztus 7-e között, tizenhetedszer rendezik meg a Művészetek Völgye programsorozatot: Taliándörögdön, Kapolcson, Vigántpetenden, Monostorapátiban és Pulán 47 helyszínen több mint ezer programmal várják az érdeklődőket - jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az idei programkínálat egyébként már olvasható a www.kapolcs.hu oldalon.

Márta István szervező azt is elmondta: az idei 165 millió forintos költségvetésből 72 milliót kaptak állami támogatásként, 22 milliót szponzoroktól, 34 millió forint az önrész, de 36 millió forint még hiányzik. Ennek előteremtéséhez további szponzorok segítségét kérik.

Az előző évektől eltérően idén nem egy város lesz a völgy vendége, hanem a határon túli magyar kultúrát igyekeznek bemutatni. Erdély például kiállításokkal, irodalmi beszélgetésekkel, zenei, színházi, építészeti programokkal lesz jelen, Kárpátaljáról a Beregszászi Színház érkezik, és bemutatkozik a Felvidék, illetve a Vajdaság is.

Az Amadinda ütősegyüttes nemcsak saját koncerteket ad esténként, hanem két amerikai és egy Kolumbiában élő magyar művész vezetésével mesterkurzusokat szerveznek. Természetesen lesznek jazzkoncertek, klaszszikus, historikus és egyházzenei fesztivál, a könnyűzenei koncerteken színpadra lép például a nemrég újra összeállt Európa Kiadó, a Bikini, a KFT, illetve az Anima Sound System.

Az irodalmi programok egyik vezérfonala József Attila munkássága lesz, de természetesen idén is megrendezik a Traktát fiatal irodalmárokkal, költőkkel, és ellátogatnak a völgybe neves kortárs magyar írók is. Mindezen kívül lesznek zöldprogramok, kézművesesemények, az Ősök Házában pedig a gyógynövények és más ősi gyógymódok kerülnek előtérbe. Megjelent két, a völgyhöz kötődő könyv is: Ladányi András Monostorapáti, illetve Kapolcshoz hű maradni című köteteit a fesztiválon mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.