Klasszikus

Karácsony Bachhal – A Zeneakadémia ünnepi koncertje

2021.12.14. 12:40
Ajánlom
Johann Sebastian Bach kantátái és versenyművei alkotják a Zeneakadémia karácsonyi koncertjének műsorát. A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát a régizene-specialista Kamp Salamon vezényli.

Nem sokkal karácsony előtt kerül sor a Zeneakadémia sorozata, A zenekar mesterei következő koncertjére.

Ezúttal is egy nagyon jelentős karmester-egyéniség vezényli a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát, hogy a fiatal művészek a legnagyobbaktól tanulhassanak muzsikálni.

December 15-én Kamp Salamon mély elméleti ismeretekből is táplálkozó irányításával szólaltathatják meg Johann Sebastian Bach kantátáit, valamint csembaló- és hegedűversenyét. Nem is kell több az ünnepi emelkedettség érzéséhez.

Kamp Salamon a hazai oratóriumjátszás kiemelkedő képviselője, különösen Bach zenéjének avatott ismerője, saját együtteseivel, a Lutheránia Ének- és Zenekarral adott koncertjei mindig is a zenei élet ünnepnapjai közé számítottak. A neves karmester és karvezető, a Zeneakadémia oktatója óriási elméleti munkássággal is rendelkezik, éppen Bach alkotásaival foglalkozott a legtöbbet. Alapító tagja és elnöke a Magyar Bach Társaságnak.

Én a valóságot nem anyaginak, hanem szelleminek tekintem

– nyilatkozta egy alkalommal, a muzsikálásról szólva.

A koncertet Bach Geist und Seele wird verwirret című kantátájának első, Sinfonia tétele indítja. A mű egy bibliai csoda történetét dolgozza fel, a süket ember meggyógyításáét, így jelképesen azt is lehetővé teszi, hogy a közönség más füllel hallgassa utána a koncert többi részét. Majd két versenymű hangzik el, a g-moll csembalóverseny a szintén Bach-specialista Dobozy Borbála előadásában, a d-moll hegedűverseny szólistája pedig Kalló Zsolt, a Capella Savaria régizenei együttes művészeti vezetője lesz.

A műsort egy szopránhangra írt, roppant virtuóz kantáta zárja, Szemere Zita előadásában: Jauchzet Gott in allen Landen – Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön. Bár a kantáta közvetlenül nem kötődik a karácsonyi ünnepkörhöz, ujjongó futamai kiválóan képesek közvetíteni a Megváltó örömhírét.

Kamp Salamon és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
december 15. 19:30 Zeneakadémia

J. S. Bach: Geist und Seele wird verwirret – kantáta, BWV 35 • Sinfonia
J. S. Bach: g-moll csembalóverseny, BWV 1058
J. S. Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R (rekonstruált változat)
J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen – kantáta, BWV 51

Szemere Zita (szoprán), Kalló Zsolt (hegedű), Dobozy Borbála (csembaló), Mekis Péter (orgona)
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Kamp Salamon

Fejléckép: Kamp Salamon (fotó/forrás: Zeneakadémia)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.