Klasszikus

Karácsony Bachhal – A Zeneakadémia ünnepi koncertje

2021.12.14. 12:40
Ajánlom
Johann Sebastian Bach kantátái és versenyművei alkotják a Zeneakadémia karácsonyi koncertjének műsorát. A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát a régizene-specialista Kamp Salamon vezényli.

Nem sokkal karácsony előtt kerül sor a Zeneakadémia sorozata, A zenekar mesterei következő koncertjére.

Ezúttal is egy nagyon jelentős karmester-egyéniség vezényli a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát, hogy a fiatal művészek a legnagyobbaktól tanulhassanak muzsikálni.

December 15-én Kamp Salamon mély elméleti ismeretekből is táplálkozó irányításával szólaltathatják meg Johann Sebastian Bach kantátáit, valamint csembaló- és hegedűversenyét. Nem is kell több az ünnepi emelkedettség érzéséhez.

Kamp Salamon a hazai oratóriumjátszás kiemelkedő képviselője, különösen Bach zenéjének avatott ismerője, saját együtteseivel, a Lutheránia Ének- és Zenekarral adott koncertjei mindig is a zenei élet ünnepnapjai közé számítottak. A neves karmester és karvezető, a Zeneakadémia oktatója óriási elméleti munkássággal is rendelkezik, éppen Bach alkotásaival foglalkozott a legtöbbet. Alapító tagja és elnöke a Magyar Bach Társaságnak.

Én a valóságot nem anyaginak, hanem szelleminek tekintem

– nyilatkozta egy alkalommal, a muzsikálásról szólva.

A koncertet Bach Geist und Seele wird verwirret című kantátájának első, Sinfonia tétele indítja. A mű egy bibliai csoda történetét dolgozza fel, a süket ember meggyógyításáét, így jelképesen azt is lehetővé teszi, hogy a közönség más füllel hallgassa utána a koncert többi részét. Majd két versenymű hangzik el, a g-moll csembalóverseny a szintén Bach-specialista Dobozy Borbála előadásában, a d-moll hegedűverseny szólistája pedig Kalló Zsolt, a Capella Savaria régizenei együttes művészeti vezetője lesz.

A műsort egy szopránhangra írt, roppant virtuóz kantáta zárja, Szemere Zita előadásában: Jauchzet Gott in allen Landen – Ujjongjatok az Úr előtt az egész földön. Bár a kantáta közvetlenül nem kötődik a karácsonyi ünnepkörhöz, ujjongó futamai kiválóan képesek közvetíteni a Megváltó örömhírét.

Kamp Salamon és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
december 15. 19:30 Zeneakadémia

J. S. Bach: Geist und Seele wird verwirret – kantáta, BWV 35 • Sinfonia
J. S. Bach: g-moll csembalóverseny, BWV 1058
J. S. Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052R (rekonstruált változat)
J. S. Bach: Jauchzet Gott in allen Landen – kantáta, BWV 51

Szemere Zita (szoprán), Kalló Zsolt (hegedű), Dobozy Borbála (csembaló), Mekis Péter (orgona)
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Kamp Salamon

Fejléckép: Kamp Salamon (fotó/forrás: Zeneakadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.