Klasszikus

Karácsony barátok közt

2011.11.18. 09:37
Ajánlom
A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre adventi koncertsorozatot szervez az általuk támogatott fiatalok részvételével.

A Baráti Kör immár több mint másfél évtizede segíti a tehetséges muzsikusok pályakezdését. Ennek érdekében gyűjt pénzt, amiből pályázat útján ad ösztöndíjat, vagy fedezi egy-egy nemzetközi verseny, mesterkurzus, esetleg az eseményre való kijutás költségeit. Mert hiába a kivételes tehetség, a szorgalom, a világhírű képzés, ha éppen arról a jelenlétről marad le az ifjú muzsikus, ami az ugródeszkát jelentheti. A versenyeredmények pedig igazolják az erőfeszítés és támogatás szükségességét és értelmét. 

Hogy felhívják a közönség figyelmét a fiatalokra és a Baráti Kör nemes céljaira, az adventi időszakban vasárnap délutánonként koncertsorozatot rendeznek. A 15:00 órakor kezdődő hangversenyeken azoknak a tehetséges fiataloknak egy része vesz részt, akik az elmúlt évben a Baráti Kör segítsége révén voltak képesek eljutni arra a helyre, ahol a világ felfigyelhetett rájuk. Ugyanakkor minden évben igyekeznek a "Jövő reménységei", a zeneiskolások közül is válogatni egy koncertre-valót. 

A Marriott Hotelben ingyenesen látogatható programokat idén is a változatosság jegyében állították össze. November 27-én délután 10-14 éves tehetséges zeneiskolások játszanak, december 4-én a már több versenygyőzelemmel is büszkélkedő, újjáalakult Anima Musicea Quartett mutatkozik be, december 11-én Duleba Lívia fuvolaművész és fuvolás, zongorista, harmonikás barátai barokk műsorát hallgathatják meg, míg az utolsó vasárnapon, december 18-án Jakab Ildikó Emese (szoprán) és Rab Gyula (tenor) operaénekes hallgatók áriakoncertje lesz hallható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.