Klasszikus

Karácsonyi ajándék kalózoknak

2005.12.30. 00:00
Ajánlom
Az ünnep előtt kiürült francia parlament nagy horderejű törvénymódosítást szavazott meg. Szerény átalánydíj fejében legalizálnák a jogvédelem alatt álló zenék csereberéjét.

A francia kormány is drákói szigorral akarja sújtani a zenei fájlok és más, szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak internetes forgalmazását, amit a jogtulajdonosok képviselői szívesen neveznek digitális kalózkodásnak. A Donnedieu de Vabres kulturális miniszter által benyújtott törvényjavaslat a legnagyobb büntetési tételt három év börtönben határozza meg.

A miniszter előszeretettel hivatkozik arra, hogy a szerzői jog a francia forradalom vívmánya, ám javaslata, ha forradalmat nem is, kisebbfajta zendülést váltott ki a francia parlamentben. A lázadókat az sem csendesítette le, hogy Donnedieu de Vabres utólag azzal enyhítette a törvényjavaslatot, hogy vádemelésre csak azután kerülne sor, ha valaki kétszeri hatósági figyelmeztetés ellenére sem hagyja abba az illegális csereberét.

A két szocialista képviselő, Patrick Bloche és Christian Paul vezette lázadók kisebbségben vannak, ezért parlamenti csínnyel szereztek érvényt álláspontjuknak. Úgy rendezték, hogy módosító javaslatukra akkor kerüljön sor, amikor az ünnep előtt kiürül az 577 tagú képviselőház. Első olvasatban el is fogadták – 30 szavazattal 28 ellenében.

A módosítás lényege az, hogy ha valaki szerény, havi 4–7 eurós átalánydíjjal egészíti ki az internet-előfizetést, ezzel jogot szerez arra, hogy szerzői jogvédelem alatt álló fájlokat cserélgessen – legalábbis addig, amíg a fájlok nem kerülnek kereskedelmi felhasználásra, csupán a partnerek szórakozására szolgálnak.

Alain Suguenot kormánypárti képviselő, a módosítás benyújtója úgy véli, hogy ez a megoldás a helyes középút a durva büntetés és a teljes büntetlenség között, s nem győzi hangsúlyozni, hogy szó sincs a szerzői jogok figyelmen kívül hagyásáról, netán a kalózkodás legalizálásáról. Patrick Bloche pedig arról beszél, hogy csupán összhangba hozták az eredeti törvényjavaslatot a valósággal, hiszen nyolcmillió francia cserél fájlokat, márpedig ennyi embert talán mégsem lehet bűnözőnek tekinteni.

A kulturális minisztert ez egy cseppet sem nyugtatja meg. Amikor épp nem a francia forradalmat emlegeti, arra a nem elhanyagolható kérdésre hívja fel a figyelmet, hogy ki tudja, milyen alapon kellene elosztani a díjakat. A nagy jogtulajdonosok tombolnak, a showbiz végét jósolják, kommunizmust, szovjetizálást emlegetnek.

A lázadók győzelme inkább csak szimbolikus. Január második felében újból összeül a parlament, s ezúttal nincs sok esélye az elsőre cselesen átvitt módosításnak. De a melletük kiálló képviselőknek már eddig is sok kalóz szívébe sikerült belopniuk magukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.