Klasszikus

Karácsonyi ajándék kalózoknak

2005.12.30. 00:00
Ajánlom
Az ünnep előtt kiürült francia parlament nagy horderejű törvénymódosítást szavazott meg. Szerény átalánydíj fejében legalizálnák a jogvédelem alatt álló zenék csereberéjét.

A francia kormány is drákói szigorral akarja sújtani a zenei fájlok és más, szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak internetes forgalmazását, amit a jogtulajdonosok képviselői szívesen neveznek digitális kalózkodásnak. A Donnedieu de Vabres kulturális miniszter által benyújtott törvényjavaslat a legnagyobb büntetési tételt három év börtönben határozza meg.

A miniszter előszeretettel hivatkozik arra, hogy a szerzői jog a francia forradalom vívmánya, ám javaslata, ha forradalmat nem is, kisebbfajta zendülést váltott ki a francia parlamentben. A lázadókat az sem csendesítette le, hogy Donnedieu de Vabres utólag azzal enyhítette a törvényjavaslatot, hogy vádemelésre csak azután kerülne sor, ha valaki kétszeri hatósági figyelmeztetés ellenére sem hagyja abba az illegális csereberét.

A két szocialista képviselő, Patrick Bloche és Christian Paul vezette lázadók kisebbségben vannak, ezért parlamenti csínnyel szereztek érvényt álláspontjuknak. Úgy rendezték, hogy módosító javaslatukra akkor kerüljön sor, amikor az ünnep előtt kiürül az 577 tagú képviselőház. Első olvasatban el is fogadták – 30 szavazattal 28 ellenében.

A módosítás lényege az, hogy ha valaki szerény, havi 4–7 eurós átalánydíjjal egészíti ki az internet-előfizetést, ezzel jogot szerez arra, hogy szerzői jogvédelem alatt álló fájlokat cserélgessen – legalábbis addig, amíg a fájlok nem kerülnek kereskedelmi felhasználásra, csupán a partnerek szórakozására szolgálnak.

Alain Suguenot kormánypárti képviselő, a módosítás benyújtója úgy véli, hogy ez a megoldás a helyes középút a durva büntetés és a teljes büntetlenség között, s nem győzi hangsúlyozni, hogy szó sincs a szerzői jogok figyelmen kívül hagyásáról, netán a kalózkodás legalizálásáról. Patrick Bloche pedig arról beszél, hogy csupán összhangba hozták az eredeti törvényjavaslatot a valósággal, hiszen nyolcmillió francia cserél fájlokat, márpedig ennyi embert talán mégsem lehet bűnözőnek tekinteni.

A kulturális minisztert ez egy cseppet sem nyugtatja meg. Amikor épp nem a francia forradalmat emlegeti, arra a nem elhanyagolható kérdésre hívja fel a figyelmet, hogy ki tudja, milyen alapon kellene elosztani a díjakat. A nagy jogtulajdonosok tombolnak, a showbiz végét jósolják, kommunizmust, szovjetizálást emlegetnek.

A lázadók győzelme inkább csak szimbolikus. Január második felében újból összeül a parlament, s ezúttal nincs sok esélye az elsőre cselesen átvitt módosításnak. De a melletük kiálló képviselőknek már eddig is sok kalóz szívébe sikerült belopniuk magukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.