Klasszikus

Karácsonyi ajándék kalózoknak

2005.12.30. 00:00
Ajánlom
Az ünnep előtt kiürült francia parlament nagy horderejű törvénymódosítást szavazott meg. Szerény átalánydíj fejében legalizálnák a jogvédelem alatt álló zenék csereberéjét.

A francia kormány is drákói szigorral akarja sújtani a zenei fájlok és más, szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak internetes forgalmazását, amit a jogtulajdonosok képviselői szívesen neveznek digitális kalózkodásnak. A Donnedieu de Vabres kulturális miniszter által benyújtott törvényjavaslat a legnagyobb büntetési tételt három év börtönben határozza meg.

A miniszter előszeretettel hivatkozik arra, hogy a szerzői jog a francia forradalom vívmánya, ám javaslata, ha forradalmat nem is, kisebbfajta zendülést váltott ki a francia parlamentben. A lázadókat az sem csendesítette le, hogy Donnedieu de Vabres utólag azzal enyhítette a törvényjavaslatot, hogy vádemelésre csak azután kerülne sor, ha valaki kétszeri hatósági figyelmeztetés ellenére sem hagyja abba az illegális csereberét.

A két szocialista képviselő, Patrick Bloche és Christian Paul vezette lázadók kisebbségben vannak, ezért parlamenti csínnyel szereztek érvényt álláspontjuknak. Úgy rendezték, hogy módosító javaslatukra akkor kerüljön sor, amikor az ünnep előtt kiürül az 577 tagú képviselőház. Első olvasatban el is fogadták – 30 szavazattal 28 ellenében.

A módosítás lényege az, hogy ha valaki szerény, havi 4–7 eurós átalánydíjjal egészíti ki az internet-előfizetést, ezzel jogot szerez arra, hogy szerzői jogvédelem alatt álló fájlokat cserélgessen – legalábbis addig, amíg a fájlok nem kerülnek kereskedelmi felhasználásra, csupán a partnerek szórakozására szolgálnak.

Alain Suguenot kormánypárti képviselő, a módosítás benyújtója úgy véli, hogy ez a megoldás a helyes középút a durva büntetés és a teljes büntetlenség között, s nem győzi hangsúlyozni, hogy szó sincs a szerzői jogok figyelmen kívül hagyásáról, netán a kalózkodás legalizálásáról. Patrick Bloche pedig arról beszél, hogy csupán összhangba hozták az eredeti törvényjavaslatot a valósággal, hiszen nyolcmillió francia cserél fájlokat, márpedig ennyi embert talán mégsem lehet bűnözőnek tekinteni.

A kulturális minisztert ez egy cseppet sem nyugtatja meg. Amikor épp nem a francia forradalmat emlegeti, arra a nem elhanyagolható kérdésre hívja fel a figyelmet, hogy ki tudja, milyen alapon kellene elosztani a díjakat. A nagy jogtulajdonosok tombolnak, a showbiz végét jósolják, kommunizmust, szovjetizálást emlegetnek.

A lázadók győzelme inkább csak szimbolikus. Január második felében újból összeül a parlament, s ezúttal nincs sok esélye az elsőre cselesen átvitt módosításnak. De a melletük kiálló képviselőknek már eddig is sok kalóz szívébe sikerült belopniuk magukat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Enyedi Ildikó kémthriller sorozattervét díjazták a Berlinalén

A Balaton Brigád című sorozatot kilenc másik tervvel szemben találták a legjobbnak a Berlinale Co-Pro Series nevű rendezvényén – írta meg a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.