Klasszikus

Karácsonyi dalok operaénekesek előadásában

2021.12.24. 08:50
Ajánlom
Számos neves operaénekes adott már ki karácsonyi albumot. Ezeken általában nem csupán a klasszikus zenei darabok szerepelnek, hanem népdalok vagy más, széles körben elterjedt, népszerű énekek is, így sok esetben nagyon színes kulturális körképet tárnak a hallgatóság elé.

Jonas Kaufmann: Maria durch ein Dornwald ging

A német sztártenor a tavalyi évben páratlanul gazdag nemzetközi gyűjteményt adott ki karácsonyi dalokból, amelyhez idén még a bővített kiadást is készített. Ez a kevéssé ismert német népdal hamar a közönség kedvence lett, és az énekes is bevallotta, hogy különösen kedves a számára.

Renée Fleming: Have Yourself A Merry Little Christmas

Az amerikai szoprán szeret kirándulásokat tenni a könnyebb műfaj területén, nincs ez másként a karácsonyi albumán sem. Ezúttal az egyik legnépszerűbb, eredetileg filmzeneként indult amerikai karácsonyi dalt énekli, ráadásul Gregory Porter társaságában.

Luciano Pavarotti: Gesù Bambino

A karácsonyi lemezek készítése nem újkeletű dolog, hiszen már Pavarotti is adott ki albumot népszerű karácsonyi dalokkal és klasszikus kompozíciókkal, melyről ez a szépséges olasz dalfeldolgozás sem hiányozhatott.

Bryn Terfel: Pa fab yw hwnyn dyner roed (What Child Is This?)

Sokan éneklik el a karácsonyi dalokat az anyanyelvükön is. Bryan Terfel ünnepi albumának második lemezén tizenegy dal szerepel walesi nyelven. Alább a Greensleeves című angol népdal karácsonyi szövegű változata hallgatható meg előadásában.

Angela Gheorghiu: O, ce veste minunată

A kiváló román szoprán is előszeretettel énekel hazája dalai közül, egy egész lemezt szentelt a román karácsonyi énekeknek. Az album címadó dalát ezen a koncertfelvételen, az élő előadás varázsának köszönhetően, talán még átszellemültebben énekli.

Peter Mattei: Nu tändas tusen juleljus

A svéd bariton az albumán szereplő valamennyi karácsonyi dalt anyanyelvén énekli. A felvételen szereplő dal azonban eredetileg is svéd szövegre készült, bár később sok nyelvre lefordították.

Kincses Veronika: Mennyből az angyal

Természetesen nem maradhatnak ki a magyar előadók és a magyar énekek sem! Kincses Veronika a fóti gyermekváros lakóiból alakult kis kórussal énekelte fel karácsonyi lemezét, amelynek első részében csupa jól ismert magyar karácsonyi ének szerepel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.