Klasszikus

Karácsonyi dalok operaénekesek előadásában

2021.12.24. 08:50
Ajánlom
Számos neves operaénekes adott már ki karácsonyi albumot. Ezeken általában nem csupán a klasszikus zenei darabok szerepelnek, hanem népdalok vagy más, széles körben elterjedt, népszerű énekek is, így sok esetben nagyon színes kulturális körképet tárnak a hallgatóság elé.

Jonas Kaufmann: Maria durch ein Dornwald ging

A német sztártenor a tavalyi évben páratlanul gazdag nemzetközi gyűjteményt adott ki karácsonyi dalokból, amelyhez idén még a bővített kiadást is készített. Ez a kevéssé ismert német népdal hamar a közönség kedvence lett, és az énekes is bevallotta, hogy különösen kedves a számára.

Renée Fleming: Have Yourself A Merry Little Christmas

Az amerikai szoprán szeret kirándulásokat tenni a könnyebb műfaj területén, nincs ez másként a karácsonyi albumán sem. Ezúttal az egyik legnépszerűbb, eredetileg filmzeneként indult amerikai karácsonyi dalt énekli, ráadásul Gregory Porter társaságában.

Luciano Pavarotti: Gesù Bambino

A karácsonyi lemezek készítése nem újkeletű dolog, hiszen már Pavarotti is adott ki albumot népszerű karácsonyi dalokkal és klasszikus kompozíciókkal, melyről ez a szépséges olasz dalfeldolgozás sem hiányozhatott.

Bryn Terfel: Pa fab yw hwnyn dyner roed (What Child Is This?)

Sokan éneklik el a karácsonyi dalokat az anyanyelvükön is. Bryan Terfel ünnepi albumának második lemezén tizenegy dal szerepel walesi nyelven. Alább a Greensleeves című angol népdal karácsonyi szövegű változata hallgatható meg előadásában.

Angela Gheorghiu: O, ce veste minunată

A kiváló román szoprán is előszeretettel énekel hazája dalai közül, egy egész lemezt szentelt a román karácsonyi énekeknek. Az album címadó dalát ezen a koncertfelvételen, az élő előadás varázsának köszönhetően, talán még átszellemültebben énekli.

Peter Mattei: Nu tändas tusen juleljus

A svéd bariton az albumán szereplő valamennyi karácsonyi dalt anyanyelvén énekli. A felvételen szereplő dal azonban eredetileg is svéd szövegre készült, bár később sok nyelvre lefordították.

Kincses Veronika: Mennyből az angyal

Természetesen nem maradhatnak ki a magyar előadók és a magyar énekek sem! Kincses Veronika a fóti gyermekváros lakóiból alakult kis kórussal énekelte fel karácsonyi lemezét, amelynek első részében csupa jól ismert magyar karácsonyi ének szerepel.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.