Klasszikus

Karácsonyi készülődés a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel

2021.12.15. 10:25
Ajánlom
A Magyar Rádió Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa két ünnepi koncertet is ad decemberben, melyet a közönség a Bartók Rádió műsorán is meghallgathat.

December 15-én 20 órakor kezdődik a Magyar Rádió Énekkarának és Szimfonikus Zenekarának karácsonyi koncertje a Mátyás-templomban, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít. A repertoárban szerepel többek között Camille Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma és

Josquin des Prez Ave Maria című műve is, hiszen idén a zeneszerző halálának ötszázadik évfordulójáról emlékezik meg a világ.

A Magyar Rádió Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát a hangversenyen Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényli, közreműködik Kovács Ágnes, Megyesi Schwartz Lucia, Hajdú Diána, Szerekován János és Szerdahelyi Pál.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi hangversenyét is közvetíti a Bartók Rádió. A Zeneakadémia Nagytermében december 18-án, szombaton 16 órakor kezdődő koncert 18.05-től szerepel a műsoron. „A Magyar Rádió Gyermekkórusa idén is megtartja karácsonyi koncertjét a Zeneakadémián, ezúttal az aktuális járványhelyzet miatt az alsósok kórusa, a Palánták részvétele nélkül.

Nagyon színes programmal kárpótoljuk majd ezért a hallgatóságot, dr. Szabó Balázs orgonajátékának segítségével az adventi gregorián és protestáns énekek régmúlt évszázadaiba kalauzoljuk vendégeinket,

majd a világ népeinek karácsonyi énekfeldolgozásaiból adunk elő  több csokorra valót is: Bárdos, Karai, Farkas, Kocsár fémjelzik a magyar szerzők sorát, de megérezhetjük a német, az angol és a perui karácsony hangulatát is” - árulta el Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetője.

Sapszon-bérlet 1. – Adventi koncert
Mátyás-templom 2021. 12. 15. szerda 20:00

A Magyar Rádió Gyerekkórusának karácsonyi hangversenye
Zeneakadémia Nagyterem 2021. 12. 18. szombat 16:00

Fejléckép: Magyar Rádio Énekkara (fotó: Kotschy Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban