Klasszikus

Karácsonyi készülődés a Magyar Rádió Zenei Együtteseivel

2021.12.15. 10:25
Ajánlom
A Magyar Rádió Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa két ünnepi koncertet is ad decemberben, melyet a közönség a Bartók Rádió műsorán is meghallgathat.

December 15-én 20 órakor kezdődik a Magyar Rádió Énekkarának és Szimfonikus Zenekarának karácsonyi koncertje a Mátyás-templomban, amelyet a Bartók Rádió élőben közvetít. A repertoárban szerepel többek között Camille Saint-Saëns Karácsonyi oratóriuma és

Josquin des Prez Ave Maria című műve is, hiszen idén a zeneszerző halálának ötszázadik évfordulójáról emlékezik meg a világ.

A Magyar Rádió Énekkarát és Szimfonikus Zenekarát a hangversenyen Pad Zoltán Liszt-díjas karnagy vezényli, közreműködik Kovács Ágnes, Megyesi Schwartz Lucia, Hajdú Diána, Szerekován János és Szerdahelyi Pál.

A Magyar Rádió Gyermekkórusának karácsonyi hangversenyét is közvetíti a Bartók Rádió. A Zeneakadémia Nagytermében december 18-án, szombaton 16 órakor kezdődő koncert 18.05-től szerepel a műsoron. „A Magyar Rádió Gyermekkórusa idén is megtartja karácsonyi koncertjét a Zeneakadémián, ezúttal az aktuális járványhelyzet miatt az alsósok kórusa, a Palánták részvétele nélkül.

Nagyon színes programmal kárpótoljuk majd ezért a hallgatóságot, dr. Szabó Balázs orgonajátékának segítségével az adventi gregorián és protestáns énekek régmúlt évszázadaiba kalauzoljuk vendégeinket,

majd a világ népeinek karácsonyi énekfeldolgozásaiból adunk elő  több csokorra valót is: Bárdos, Karai, Farkas, Kocsár fémjelzik a magyar szerzők sorát, de megérezhetjük a német, az angol és a perui karácsony hangulatát is” - árulta el Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezetője.

Sapszon-bérlet 1. – Adventi koncert
Mátyás-templom 2021. 12. 15. szerda 20:00

A Magyar Rádió Gyerekkórusának karácsonyi hangversenye
Zeneakadémia Nagyterem 2021. 12. 18. szombat 16:00

Fejléckép: Magyar Rádio Énekkara (fotó: Kotschy Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.