Klasszikus

Karácsonyi koncert az Art Face Sevennel

2008.12.12. 00:00
Ajánlom
A december 19-i karácsonyi koncert az Art Face Seven régizenei esték 2008 című rendezvénysorozat záró előadása. Ez lesz a Mátyás-templom utolsó koncertjeinek egyike, mielőtt a felújítási munkálatok miatt egy időre bezárja kapuit a nagyközönség előtt.

Az esten fellép a Cantus Corvinus énekegyüttes is, Magyarország egyik legrangosabb énekes előadócsoportja, megalakulása, 1988 óta a régi kórusmuzsika kiváló, egyéni hangvételű képviselője, a reneszánsz és a barokk stíluskorszakok a cappella és hangszerkíséretes vokális muzsikájának elkötelezett tolmácsolója. Ars poeticájuk és legfőbb művészi céljuk a régi korok zenéjének éneklési és előadási szempontból korhű, a mai közönség számára mégis élő megszólaltatása. Az együttes tagjai a bel canto kor előtti ének-technikát is alkalmazzák sajátos hangzást valósítva meg. Monteverdi virtuozitása a széles hangterjedelemben és a gazdag többszólamúságban érhető tetten, amit Klembala Géza vezénylésével kiválóan interpretál az együttes.

A fellépők sorában a Sebastian Consort is feltűnik, amelyet 2003 tavaszán alapított Lachegyi Imre blockflöteművész. Az együttes létrehozásának célja a reneszánsz és barokk consortmuzsika népszerűsítése, valamint 20. századi és kortárs darabok megszólaltatása négy blockflötén, vagy két blockflötén és két vonós hangszeren. Ezen felül gyakran játszanak énekes, vagy continuo közreműködésével is. Az együttes repertoárjában régi angol, német, francia és spanyol darabok mellett (Jenkins, Scheidt, Pachelbel, Sweelinck, Isaac, Machera, Cabezon művei) kiemelt helyet foglalnak el az átiratok – elsősorban (mint arra az együttes neve is utal) Johann Sebastina Bach billentyűs műveinek átiratai.

A Custos Viola Consort is felllép, amelyet Szászvárosi Sándor alapította meg 2005-ben. Szászvárosi Sándor 1995-ben kezdte meg viola da gamba tanulmányait, majd a bécsi Zeneakadémián prof. José Vasquez növendéke, kivel több hangversenyt adtak Ausztriában és Svájcban egyaránt. 2001-tõl hozza létre a "Gamba Esték" hangversenysorozatot, mely keretében rendszerességgel mutat be Budapesten és Magyarország városaiban egy-egy újabb szeletet a viola da gamba irodalmából. A Custos Viola Consort együttesnek vannak állandó tagjai és vendégművészei is. Az együttes repertoárja a reneszánsz és a barokk kor műveit öleli fel. A karácsonyi koncerten Szászvárosi mellett Regős Júlia és Kallai Nóra fog szerepelni.

A Sonatores Pannoniae fúvósegyüttest is hallhatjuk az est folyamán, amely 17-18. századi hangszerek kópiáin szólaltatja meg a barokk kor ünnepi zenéit, 1990-ben alakult Borsódy László vezetésével. Céljuk a zenei historizmusnak igazi értelmet, funkciót adni. Ez felelősségteljes feladat, és az együttes elhivatottságot érez, hogy a régizene nyelvén, annak hangzásán és szellemén keresztül összhangot teremtsen, és ezt megossza a jelenkor közönségével. Koncertjeik atmoszférája, a muzsikusok játékkedve, valamint Borsódy László intenzív vezetése teszik egyedülállóan élményszerűvé a Sonatores Pannoniae fellépéseit.

(2008. december 19. 19:30 Mátyás-templom (Budapest) - A karácsonyi koncertje; km.: Cantus Corvinus (műv. vez.: Klembala Géza), Sebastian Consort, Custos Viola Consort, Sonatores Pannoniae; vez.: Klembala Géza; Monteverdi: Vespro della Beata Vergine; Deus in adjutorium; Dixit Dominus 109. zsoltár; Nigra sum; Laudate pueri 112. zsoltár; Pulchra es; Laetatus sum 121. zsoltár; Duo seraphim; Nisi Dominus 126. zsoltár; Audi coelum; Lauda Jerusalem 147. zsoltár; Himnusz; Sonata Sopra Sancta Maria; Magnificat)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Jazz/World

A zene szép, komoly játék – interjú Dresch Mihállyal

Traktoron nem szól a blues, de a csendben előjön az ének. Dresch Mihályt többszörösen díjazta a Fonó közönsége, ez alkalommal beszélgettünk vele. Arról, hogy mit jelent a népzene, és miben osztozik a jazzel, és arról, hogy miért férhet meg több dudás egy csárdában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.