Klasszikus

Karácsonyi koncert dallal és hárfával

2007.12.18. 00:00
Ajánlom
Tokody Ilona és Vigh Andrea előadásában dalokat, az operairodalom legszebb áriáit, valamint szóló hárfa darabokat hallhatnak az érdeklődők, akik december 22-én ellátogatnak a Zeneakadémiára. Az ének és a hárfa hangjai reményeik szerint varázslatos karácsonyi hangulatot teremtenek majd a Zeneakadémia Nagytermében.

Tokody Ilona ünnepelt vendége a világ nagy operaházainak, koncerttermeinek. A legjelentősebb operaszínpadokon lép fel, többek között a Metropolitanben, a bécsi Staatsoperben (José Carrerassal és Claudio Abbadóval), a londoni Covent Gardenben (Placido Domingóval), a barcelonai Liceóban, a berlini Deutsche Operben (Giuseppe Sinopolival), a berlini Staatsoperben, a madridi Teatro Realban és a Buenos Aires-i Teatro Colónban (Luciano Pavarottival). Olyan koncerttermekben énekelt már, mint a londoni Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a barcelonai Palau Catalana és a tokiói Suntory Hall. Nemrégen 20 000 fős közönség előtt énekelt José Carreras partnereként nyolc országban, a két kontinensen átívelő Verdi-gálákon pedig Juan Pons társaságában. Széles körű lemezkatalógusa 50-nél is több felvételt tartalmaz, melyek között megtalálhatók Puccini, Boito, Respighi és Mascagni operái, Beethoven 9. szimfóniája, Brahms Német Requiemje és dalok. Az elmúlt évek során kapott kitüntetései: Kossuth-díj, Kiváló Művész, A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje, Örökös Tag.

Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában. 1994-ben a ZDF "Die Beste" című műsorába kapott meghívást Hárfaversenyek című lemeze jóvoltából. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében, 2006-ban Vásáry Tamás dirigálása mellett Mozart fuvola-hárfaversenyét játszotta Drahos Béla partnereként a Magyar Rádió Zenekarának Mozart bérletében, majd DVD felvételt készített a Hungaroton felkérésére. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. Az Arles-i és a Gödöllői Nemzetközi Hárfaverseny zsűrijének tagja. Az 1999-től évente megrendezésre kerülő Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője.

(2007. december 22. 19:00 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Tokody Ilona (ének), Vigh Andrea (hárfa) koncertje; Bellini: Vaga luna; L’abbadono; Ma rendi pur contento; Malinconia; Pierné: Impromptu - caprice; Durand: Keringő; Donizetti: Amore e morte; Una lacrimae; La conocchia; Lammermoori Lucia - kadencia - Lucia áriája; Verdi: Recitativo és Medora románca az Il Corsaro című operából; Massenet: Elégia; Ouvre tes yeux bleus; R. Strauss: Morgen; Walter-Kühne: Fantázia Csajkovszkij Anyegin című operájának témáira; Verdi: La Vergine a Végzet hatalma című operából; Puccini: Lauretta áriája a Gianni Schicchi című operából)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.