Klasszikus

Karácsonyi koncert Londonban

2002.12.23. 00:00
Ajánlom
A Sidney Leon ösztöndíjat 1999-ben hozták létre, az alapításról a Magyar Hírlap elsőként számolt be. A Covent Garden negyedbe frissen beköltözött Magyar Kulturális Központ (HCC) vállalta, hogy részt vesz az akció gondozásában a brit partnerekkel, elsősorban a Mayer-Lisman Operaközpont vezetőjével, Jeanne Hennyvel együttműködve. Az ösztöndíjjal fiatal magyar művészjelölteket támogatnak, olyanokat, akik az operaszínpadon képzelik el a jövőjüket.

Akik még tanulnak - vagy pályájuk legelején járnak -, és szükségük van arra, hogy kiegészítő képzést kapjanak. Jeanne Henny nagy súly helyez a testi és hangi koordinációra, téli kurzusain egyebek között ezt gyakoroltatja. A leckék végén a növendékek találkoznak a közönséggel - így volt ez az idén is, amikor két karácsonyi koncertet adtak. A második hangversennyel, mint már hagyomány, a HCC igazgatója, Bogyay Katalin és munkatársai néhány napra elköszöntek londoni barátaiktól, minthogy a brit fővárosban is beköszöntött a téli vakáció.

Az első koncertet vidéken rendezték, az Oxfordhoz közeli Wotton nem először látott vendégül templomában ösztöndíjasokat, ám először nyílt meg számukra a néhány házból álló tipikusan angol település legnagyobb háza, a Buckingham hercegek palotája, melynek most Lord David és Lady April Gladstone a tulajdonosa, az egyik oldalszárnyban Sir John Gielgoud lakott haláláig. A másik szomszéd is neves személyiség: Graham Greene, az író unokaöccse - ugyanezen a néven. Nos, a négy ifjú énekes: Ducza Nóra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképző főiskolájának hallgatója és hárman a Magyar Állami Operaház stúdiójából: Péter Cecília, Hábetler András és Xaver Rivadaneira a wottoni est után ladyk és lordok sorának gratulációját fogadhatták teljesítményükért.

A program három részből állt, az elsőben klasszikus, népszerű Mozart- és Verdi-operaáriákat énekeltek, a műsort Mozart Don Giovannijából Leporello regiszteráriájával nyitotta Hábetler, a hűvös szalonban mindjárt forró légkört teremtett. A középső részben az énekesek átadták a játékteret ifjú Berki Sándor hegedűművésznek és együttesének, a zongoránál Kassai Róbert ült, a második hegedűs Schrettner Kornél, a csellista Banzi Richárd és a bőgős Puporka Jenő. A kamaraformáció fantasztikus show-val kápráztatta el a közönséget. Ezután az énekesek tértek vissza egy operett-összeállítással, ami részben meglepte, részben fokozódó elragadtatásra késztette a valóban úri publikumot.

A közönség egyébként jelmezekben foglalt helyet, mert a koncert után állt a bál: a Gosford Park című film mintájára az 1920-as évek stílusában öltöztek föl a vendégek. A vastapsos fináléra befutott Sir George Solti özvegye is (Londonban egyébként végighallgatta a műsort), és arra kérte a többieket figyeljék és támogassák a fiatal magyar művészeket, amint azt férje is tette. Lady Solti ugyanazt hangsúlyozta, amit a nyugalmazott diplomata, David Gladstone, William Ewart Gladstone-nak, Viktória királynő miniszterelnökének leszármazottja: az uniós csatlakozás előtt a brit embereknek befogadóan kell viselkedniük, hiszen lám, a magyar kultúra olyan értékekkel gazdagítja különben is sokszínű életüket, amelyek más, új és egyenrangú minőséget képviselnek a már megszokottakkal.

A hangversenyek vendégei szinte versengtek azért, hogy az énekeseket, mestereiket Alter Katalint és Forrai Zsuzsát, valamint a HCC igazgatóját, Bogyay Katalint biztosítsák arról, jövőre is várják a következő ösztöndíjasokat. Sőt az is valószínű, hogy a Lordok Háza és a Parlament termei megnyílnak egy-egy eseményre a magyar muzsikusok számára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.