Klasszikus

Karácsonyi koncertfilm, ami összehozza Európa népeit

2020.12.21. 10:10
Ajánlom
Különleges karácsonyi élményben lehet részünk december 27-én. Az m5 csatornán és a Képmás Magazin felületein debütál a Karácsonyi dalok Európáért című koncertfilm, amiben három nép vallásos énekei csendülnek fel. A film producere, Csányi János mesélt a különleges koprodukcióról.

Meséljen kicsit a kezdetekről! Hogyan jött az ötlet, hogy ennyi különböző hátterű és nemzetiségű emberrel készítsenek közös produkciót?

Meglepő, de meglehetősen egyszerű a történet, ugyanis a koncertfilm előzménye Angelika Korszynska-Górn lemeze, amit a Képmás Magazin adott ki Három nemzet karácsonya címen. Annyira izgalmas volt a téma, hogy érdemesnek gondoltuk a folytatásra.

Mitől érezte izgalmasnak?

Azt hiszem, ez a legfontosabb kérdés. Ebben a koncertfilmben ruszin, legyen és magyar vallásos népi énekek csendülne fel egy lengyel zenekar és lengyel zeneszerző mai feldolgozásában. Közben elhangzanak II. Szent János Pál pápa és Esterházy János gondolatai Közép-Európáért és Európáért. Kiemelten fontos Esterházy, akinek az életműve és munkássága a Kárpát-medencében élő népek békében éléséről és kölcsönös támogatásáról szólt. Érdemes tudni róla, hogy közéleti ember volt, aki vértanúhalált halt ezért az eszméért.

Úgy gondolta, hogy akiket a Jóisten egymás mellé teremtett a Kárpátok alján és a Duna-medencében, azoknak muszáj támogatásban és a legnagyobb együttműködésben élniük.

Ő ezért az eszméért áldozta fel az életét, és ettől válik igazán hitelessé. Nyolcvan évvel ezelőtt írta le a gondolatait, de most különösen fontossá váltak. Ha lesz valaha apostola Közép-Európának, egészen biztosan ő lesz az.

IMG_7261-1-095406.jpg

Karácsonyi dalok Európáért koncert (Fotó/Forrás: Karácsonyi dalok Európáért)

Miért érzi most különösen aktuálisnak ezt a témát?

Történelmi időket írunk. Ami ma Közép-Európában történik, az egy rendkívül fontos folyamat, és messze meghatározza a következő évtizedeket. Ennek vagyunk most a kellős közepén. Nagyon fontos, hogy mi lesz Európával, a kereszténységgel, azzal a kulturális és lelki hagyománnyal, amiből a kultúránk kinőtt. Komoly, egymást kiegészítő és egymásnak feszülő helyzetek jöttek létre a közép- és nyugat-európaiak között, és erről nagyon fontos beszélni. Talán pont erre a számvetésre való az év vége és karácsony alkalma, amire a koncertfilm készül.

Igencsak összetett témát választottak.

Igen, és pont ez érdekelt igazán, ezért találtam jó lehetőségnek. Azok a dalok, amik több száz éve szólnak az itt élő népek ajkáról, nagyon szépen állíthatók kontrasztba Esterházy rendkívül tartalmas és tiszta, mély gondolataival, amiket szintén az együttélés ihletett. János Pál pápa üzenete is ideillik. Első magyarországi látogatásakor megszólította a magyarokat − egy gyönyörű levelet írt nekünk az összetartozásról. Sok aktuális téma van most, de ez minden tekintetben érinti a mindennapjainkat.

Terveznek folytatást?

Már a forgatás során felmerült, hogy milyen szép lenne, ha hagyománnyá válhatna ez az egész. Itt most három nemzet dalai hangoznak el, de ennél sokkal több nép él körülöttünk és velünk. Emellett ritkán adódik olyan lehetőség, hogy keresztény, népi énekeket hallhatunk mai feldolgozásban, ezért is lenne fontos a folytatás. Úgy gondolom, ezek a zenék minden korosztályt megszólítanak: a szolidabb fiatalokat, a középkorosztályt és az idősebbeket is. Nagyrészben közismert énekekről van szó, amikből többféle olvasat átszűrődik. Úgy gondolom, bárkit megérinthet, aki nyitott rá.

Támogatott tartalom.

Karácsonyi dalok Európáért

Kapcsolódó

Karácsonyi dalok Európáért

Karácsonyi dalok Európáért címmel mutatnak be karácsonyi koncertfilmet Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből december 27-én 13.40-kor az M5 csatornán és a Képmás Magazin felületein.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.
Zenés színház

Alpaslan Ertüngealp zongoraművész-karmester is pályázik az Opera élére

A Magyarországon élő, törökországi görög származású művész a közösségi oldalán osztott meg egy fényképet a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára beadott pályázatáról.
Jazz/World

Török kori csaták népi dallamokkal – Eredics Benjamin tánczenéjét mutatják be a Bartók Tavaszon

A Müpa 2020-as Zeneműpályázatán az egyik győztes darab Eredics Benjamin Végvárak, vitézek című alkotása volt. A mű most koncertszerű előadásban hangzik el a Bartók Tavaszon.
Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Könyv

„Senki sem látja magát a mese végén” – Boldizsár Ildikó a Lírástudók vendége

Őt hallgatva úgy tűnhet, mindent tud a mesékről, de azt állítja, mindent a mesékből tanult. Akárhogy is, mindig talál újat az ősi és modern történetekben, munkája nyomán pedig a mese a terápia élvezetes és hasznos kellékévé – lényegévé – vált.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A virtuóz és a művész – százötven éve született Szergej Rahmanyinov

1873. április 1-jén látta meg a napvilágot a 20. század egyik legnagyobb zongoristája, aki a történelem viharai ellenére is gazdag zeneszerzői életművet hagyott hátra. Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.
Klasszikus interjú

„Ha nem áldozunk az oktatásra, ne várjuk, hogy a fiatalok értelmiségi felnőtté váljanak” – Interjú Farkas Gáborral

Farkas Gábor zongoraművész életében egyaránt fontos szerep jut a tanításnak és az előadó- művészetnek. A Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetőjével áprilisi koncertje kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Sztárelőadók Kismartonban – Idén is a zeneélet nagyságai koncerteznek a Herbstgold Fesztiválon

Szeptember 9-től 24-ig Julian Rachlin, a Herbstgold Fesztivál művészeti vezetője ismét kitűnő művészeket invitál Kismartonba, például Angelika Kirschlagert, John Eliot Gardinert, Kristīne Opolaist vagy Kirill Gersteint.
Klasszikus hír

OTT VAN címmel hirdette meg jövő évi Müpa-bérletét a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban két évtizede áll a Müpa színpadán ötkoncertes bérletsorozatával, melynek hangversenyein a jövő évadban is neves vendégművészekkel muzsikálnak együtt.
Klasszikus ajánló

Még egy hétig tart az ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban

A végéhez közeledik az egyhónapos Essentia Artis kiállítás és programsorozat. A grandiózus művészünnep utolsó Kultúra és innováció elnevezésű tematikus napján, március 29-én a fényművészet kerül fókuszba.