Klasszikus

Karácsonyi koncertfilm, ami összehozza Európa népeit

2020.12.21. 10:10
Ajánlom
Különleges karácsonyi élményben lehet részünk december 27-én. Az m5 csatornán és a Képmás Magazin felületein debütál a Karácsonyi dalok Európáért című koncertfilm, amiben három nép vallásos énekei csendülnek fel. A film producere, Csányi János mesélt a különleges koprodukcióról.

Meséljen kicsit a kezdetekről! Hogyan jött az ötlet, hogy ennyi különböző hátterű és nemzetiségű emberrel készítsenek közös produkciót?

Meglepő, de meglehetősen egyszerű a történet, ugyanis a koncertfilm előzménye Angelika Korszynska-Górn lemeze, amit a Képmás Magazin adott ki Három nemzet karácsonya címen. Annyira izgalmas volt a téma, hogy érdemesnek gondoltuk a folytatásra.

Mitől érezte izgalmasnak?

Azt hiszem, ez a legfontosabb kérdés. Ebben a koncertfilmben ruszin, legyen és magyar vallásos népi énekek csendülne fel egy lengyel zenekar és lengyel zeneszerző mai feldolgozásában. Közben elhangzanak II. Szent János Pál pápa és Esterházy János gondolatai Közép-Európáért és Európáért. Kiemelten fontos Esterházy, akinek az életműve és munkássága a Kárpát-medencében élő népek békében éléséről és kölcsönös támogatásáról szólt. Érdemes tudni róla, hogy közéleti ember volt, aki vértanúhalált halt ezért az eszméért.

Úgy gondolta, hogy akiket a Jóisten egymás mellé teremtett a Kárpátok alján és a Duna-medencében, azoknak muszáj támogatásban és a legnagyobb együttműködésben élniük.

Ő ezért az eszméért áldozta fel az életét, és ettől válik igazán hitelessé. Nyolcvan évvel ezelőtt írta le a gondolatait, de most különösen fontossá váltak. Ha lesz valaha apostola Közép-Európának, egészen biztosan ő lesz az.

IMG_7261-1-095406.jpg

Karácsonyi dalok Európáért koncert (Fotó/Forrás: Karácsonyi dalok Európáért)

Miért érzi most különösen aktuálisnak ezt a témát?

Történelmi időket írunk. Ami ma Közép-Európában történik, az egy rendkívül fontos folyamat, és messze meghatározza a következő évtizedeket. Ennek vagyunk most a kellős közepén. Nagyon fontos, hogy mi lesz Európával, a kereszténységgel, azzal a kulturális és lelki hagyománnyal, amiből a kultúránk kinőtt. Komoly, egymást kiegészítő és egymásnak feszülő helyzetek jöttek létre a közép- és nyugat-európaiak között, és erről nagyon fontos beszélni. Talán pont erre a számvetésre való az év vége és karácsony alkalma, amire a koncertfilm készül.

Igencsak összetett témát választottak.

Igen, és pont ez érdekelt igazán, ezért találtam jó lehetőségnek. Azok a dalok, amik több száz éve szólnak az itt élő népek ajkáról, nagyon szépen állíthatók kontrasztba Esterházy rendkívül tartalmas és tiszta, mély gondolataival, amiket szintén az együttélés ihletett. János Pál pápa üzenete is ideillik. Első magyarországi látogatásakor megszólította a magyarokat − egy gyönyörű levelet írt nekünk az összetartozásról. Sok aktuális téma van most, de ez minden tekintetben érinti a mindennapjainkat.

Terveznek folytatást?

Már a forgatás során felmerült, hogy milyen szép lenne, ha hagyománnyá válhatna ez az egész. Itt most három nemzet dalai hangoznak el, de ennél sokkal több nép él körülöttünk és velünk. Emellett ritkán adódik olyan lehetőség, hogy keresztény, népi énekeket hallhatunk mai feldolgozásban, ezért is lenne fontos a folytatás. Úgy gondolom, ezek a zenék minden korosztályt megszólítanak: a szolidabb fiatalokat, a középkorosztályt és az idősebbeket is. Nagyrészben közismert énekekről van szó, amikből többféle olvasat átszűrődik. Úgy gondolom, bárkit megérinthet, aki nyitott rá.

Támogatott tartalom.

Karácsonyi dalok Európáért

Kapcsolódó

Karácsonyi dalok Európáért

Karácsonyi dalok Európáért címmel mutatnak be karácsonyi koncertfilmet Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből december 27-én 13.40-kor az M5 csatornán és a Képmás Magazin felületein.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.