Klasszikus

Karácsonyi koncertfilm, ami összehozza Európa népeit

2020.12.21. 10:10
Ajánlom
Különleges karácsonyi élményben lehet részünk december 27-én. Az m5 csatornán és a Képmás Magazin felületein debütál a Karácsonyi dalok Európáért című koncertfilm, amiben három nép vallásos énekei csendülnek fel. A film producere, Csányi János mesélt a különleges koprodukcióról.

Meséljen kicsit a kezdetekről! Hogyan jött az ötlet, hogy ennyi különböző hátterű és nemzetiségű emberrel készítsenek közös produkciót?

Meglepő, de meglehetősen egyszerű a történet, ugyanis a koncertfilm előzménye Angelika Korszynska-Górn lemeze, amit a Képmás Magazin adott ki Három nemzet karácsonya címen. Annyira izgalmas volt a téma, hogy érdemesnek gondoltuk a folytatásra.

Mitől érezte izgalmasnak?

Azt hiszem, ez a legfontosabb kérdés. Ebben a koncertfilmben ruszin, legyen és magyar vallásos népi énekek csendülne fel egy lengyel zenekar és lengyel zeneszerző mai feldolgozásában. Közben elhangzanak II. Szent János Pál pápa és Esterházy János gondolatai Közép-Európáért és Európáért. Kiemelten fontos Esterházy, akinek az életműve és munkássága a Kárpát-medencében élő népek békében éléséről és kölcsönös támogatásáról szólt. Érdemes tudni róla, hogy közéleti ember volt, aki vértanúhalált halt ezért az eszméért.

Úgy gondolta, hogy akiket a Jóisten egymás mellé teremtett a Kárpátok alján és a Duna-medencében, azoknak muszáj támogatásban és a legnagyobb együttműködésben élniük.

Ő ezért az eszméért áldozta fel az életét, és ettől válik igazán hitelessé. Nyolcvan évvel ezelőtt írta le a gondolatait, de most különösen fontossá váltak. Ha lesz valaha apostola Közép-Európának, egészen biztosan ő lesz az.

IMG_7261-1-095406.jpg

Karácsonyi dalok Európáért koncert (Fotó/Forrás: Karácsonyi dalok Európáért)

Miért érzi most különösen aktuálisnak ezt a témát?

Történelmi időket írunk. Ami ma Közép-Európában történik, az egy rendkívül fontos folyamat, és messze meghatározza a következő évtizedeket. Ennek vagyunk most a kellős közepén. Nagyon fontos, hogy mi lesz Európával, a kereszténységgel, azzal a kulturális és lelki hagyománnyal, amiből a kultúránk kinőtt. Komoly, egymást kiegészítő és egymásnak feszülő helyzetek jöttek létre a közép- és nyugat-európaiak között, és erről nagyon fontos beszélni. Talán pont erre a számvetésre való az év vége és karácsony alkalma, amire a koncertfilm készül.

Igencsak összetett témát választottak.

Igen, és pont ez érdekelt igazán, ezért találtam jó lehetőségnek. Azok a dalok, amik több száz éve szólnak az itt élő népek ajkáról, nagyon szépen állíthatók kontrasztba Esterházy rendkívül tartalmas és tiszta, mély gondolataival, amiket szintén az együttélés ihletett. János Pál pápa üzenete is ideillik. Első magyarországi látogatásakor megszólította a magyarokat − egy gyönyörű levelet írt nekünk az összetartozásról. Sok aktuális téma van most, de ez minden tekintetben érinti a mindennapjainkat.

Terveznek folytatást?

Már a forgatás során felmerült, hogy milyen szép lenne, ha hagyománnyá válhatna ez az egész. Itt most három nemzet dalai hangoznak el, de ennél sokkal több nép él körülöttünk és velünk. Emellett ritkán adódik olyan lehetőség, hogy keresztény, népi énekeket hallhatunk mai feldolgozásban, ezért is lenne fontos a folytatás. Úgy gondolom, ezek a zenék minden korosztályt megszólítanak: a szolidabb fiatalokat, a középkorosztályt és az idősebbeket is. Nagyrészben közismert énekekről van szó, amikből többféle olvasat átszűrődik. Úgy gondolom, bárkit megérinthet, aki nyitott rá.

Támogatott tartalom.

Karácsonyi dalok Európáért

Kapcsolódó

Karácsonyi dalok Európáért

Karácsonyi dalok Európáért címmel mutatnak be karácsonyi koncertfilmet Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből december 27-én 13.40-kor az M5 csatornán és a Képmás Magazin felületein.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Klasszikus ajánló

Hátrányos helyzetű fiatalok a Zeneakadémia színpadán

Szeptember 23-án debütál az Óbudai Danubia Zenekar és Hámori Máté új kezdeményezése, a Közös Hang projekt, amelynek célja, hogy elősegítse a nehezebb sorsú zenét tanuló gyerekek integrációját.
Klasszikus gyász

68 éves korában elhunyt Ligeti András

A Kossuth-díjas karmester, hegedűművész súlyos betegség következtében, váratlanul hunyt el, tudatta családja.
Klasszikus interjú

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Rabulejtő átváltozások szóban, képen és hangban

A HERBSTGOLD Fesztivált 2017 óta rendezik meg minden év szeptemberében Kismartonban, az idén szeptember 15-től 26-ig. A Fesztivál mottója, Metamorfózisok, új művészeti vezetője, Julian Rachlin hegedűművész.