Klasszikus

Karácsonyi koncertfilm, ami összehozza Európa népeit

2020.12.21. 10:10
Ajánlom
Különleges karácsonyi élményben lehet részünk december 27-én. Az m5 csatornán és a Képmás Magazin felületein debütál a Karácsonyi dalok Európáért című koncertfilm, amiben három nép vallásos énekei csendülnek fel. A film producere, Csányi János mesélt a különleges koprodukcióról.

Meséljen kicsit a kezdetekről! Hogyan jött az ötlet, hogy ennyi különböző hátterű és nemzetiségű emberrel készítsenek közös produkciót?

Meglepő, de meglehetősen egyszerű a történet, ugyanis a koncertfilm előzménye Angelika Korszynska-Górn lemeze, amit a Képmás Magazin adott ki Három nemzet karácsonya címen. Annyira izgalmas volt a téma, hogy érdemesnek gondoltuk a folytatásra.

Mitől érezte izgalmasnak?

Azt hiszem, ez a legfontosabb kérdés. Ebben a koncertfilmben ruszin, legyen és magyar vallásos népi énekek csendülne fel egy lengyel zenekar és lengyel zeneszerző mai feldolgozásában. Közben elhangzanak II. Szent János Pál pápa és Esterházy János gondolatai Közép-Európáért és Európáért. Kiemelten fontos Esterházy, akinek az életműve és munkássága a Kárpát-medencében élő népek békében éléséről és kölcsönös támogatásáról szólt. Érdemes tudni róla, hogy közéleti ember volt, aki vértanúhalált halt ezért az eszméért.

Úgy gondolta, hogy akiket a Jóisten egymás mellé teremtett a Kárpátok alján és a Duna-medencében, azoknak muszáj támogatásban és a legnagyobb együttműködésben élniük.

Ő ezért az eszméért áldozta fel az életét, és ettől válik igazán hitelessé. Nyolcvan évvel ezelőtt írta le a gondolatait, de most különösen fontossá váltak. Ha lesz valaha apostola Közép-Európának, egészen biztosan ő lesz az.

IMG_7261-1-095406.jpg

Karácsonyi dalok Európáért koncert (Fotó/Forrás: Karácsonyi dalok Európáért)

Miért érzi most különösen aktuálisnak ezt a témát?

Történelmi időket írunk. Ami ma Közép-Európában történik, az egy rendkívül fontos folyamat, és messze meghatározza a következő évtizedeket. Ennek vagyunk most a kellős közepén. Nagyon fontos, hogy mi lesz Európával, a kereszténységgel, azzal a kulturális és lelki hagyománnyal, amiből a kultúránk kinőtt. Komoly, egymást kiegészítő és egymásnak feszülő helyzetek jöttek létre a közép- és nyugat-európaiak között, és erről nagyon fontos beszélni. Talán pont erre a számvetésre való az év vége és karácsony alkalma, amire a koncertfilm készül.

Igencsak összetett témát választottak.

Igen, és pont ez érdekelt igazán, ezért találtam jó lehetőségnek. Azok a dalok, amik több száz éve szólnak az itt élő népek ajkáról, nagyon szépen állíthatók kontrasztba Esterházy rendkívül tartalmas és tiszta, mély gondolataival, amiket szintén az együttélés ihletett. János Pál pápa üzenete is ideillik. Első magyarországi látogatásakor megszólította a magyarokat − egy gyönyörű levelet írt nekünk az összetartozásról. Sok aktuális téma van most, de ez minden tekintetben érinti a mindennapjainkat.

Terveznek folytatást?

Már a forgatás során felmerült, hogy milyen szép lenne, ha hagyománnyá válhatna ez az egész. Itt most három nemzet dalai hangoznak el, de ennél sokkal több nép él körülöttünk és velünk. Emellett ritkán adódik olyan lehetőség, hogy keresztény, népi énekeket hallhatunk mai feldolgozásban, ezért is lenne fontos a folytatás. Úgy gondolom, ezek a zenék minden korosztályt megszólítanak: a szolidabb fiatalokat, a középkorosztályt és az idősebbeket is. Nagyrészben közismert énekekről van szó, amikből többféle olvasat átszűrődik. Úgy gondolom, bárkit megérinthet, aki nyitott rá.

Támogatott tartalom.

Karácsonyi dalok Európáért

Kapcsolódó

Karácsonyi dalok Európáért

Karácsonyi dalok Európáért címmel mutatnak be karácsonyi koncertfilmet Angelika Korszynska-Górny lengyel zeneszerző Három nemzet karácsonya című lemezéből december 27-én 13.40-kor az M5 csatornán és a Képmás Magazin felületein.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.