Klasszikus

Karácsonyi Mozart-est a Zeneakadémián

2002.12.23. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a salzburgi mester műveiből összeállított hangversennyel ünnepli a Karácsonyt: december 23-án igazi ünnepi hangulatú estén vehetnek részt a komolyzene rajongói a Zeneakadémián.

A együttes Kocsis Zoltán vezényletével és – idősebb pályatársai és a nemzetközi sajtó által az utóbbi idők egyik legtehetségesebb hegedűművészének titulált – Baráti Kristóf közreműködésével négy Mozart-művet játszik el karácsony előestéjén. A koncerten elsőként a c-moll szerenád csendül fel, mely szokatlan hangnemével, gyakran drámai, szenvedélyes, vívódásokkal teli, határozott egyéniségével elsöprő lendületet ad a hangversenynek. A szerenádot a kicsit könnyedebb G-dúr hegedűverseny követi, ahol különféle stilizált táncok, közöttük kifejezetten népies dallamok – például egy musette – változatos beépítése már nyugodtan nevezhető a zeneszerző egyik mesterművének.

A szünet után előbb az itáliai hangulatú D-dúr divertimentót, majd a kifejezetten Prágának komponált, szokatlan módon csupán három tételes D-dúr (Prágai) szimfóniát hallhatjuk, melyben a sötétség és a fájdalom, illetve a jellegzetes mozarti életöröm, a ragyogás, a pompa, a vidámság ellentéte tárul elénk egy letisztult, elmélyült, gyönyörűen kidolgozott alkotásban. Az előadást Baráti Kristóf 1690-es Matteo Gofriller-féle mesterhegedűje teszi még tündökletesebbé.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.