Klasszikus

Karácsonyi oratórium a Müpában

2022.01.03. 10:05
Ajánlom
Bach Karácsonyi oratóriumának 4-6. kantátája szerepel január 6-án a Müpa műsorán, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György előadásában.

Bach monumentális Karácsonyi oratóriumát gyakran játsszák kétfelé osztva, ennek oka nem csupán a terjedelemben kereshető, hanem a mű felépítésében is: míg az első három kantáta a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, a másik három Vízkereszt ünnepét járja körül. Ez a tradicionális felosztás valósult meg a Müpa műsorán is,

míg decemberben az oratórium első részét lehetett meghallgatni külföldi előadókkal, január 6-án Vashegyi György és együttesei szólaltatják meg a darab második részét.

A negyedik kantáta a Megváltó születése utáni nyolcadik napon játszódik, amikor a gyermek Jézust a zsidó hagyomány szerint bemutatják a templomban. Érdekesség, hogy épp ehhez az eseményhez köthető egy másik Bach-darab is, mégpedig a roppant népszerű, Ich habe genug kezdetű kantáta, mely az agg Simeon szemszögéből mutatja be a történteket. Az idős férfi ígéretet kapott Istentől, hogy addig nem hal meg, amíg nem látta a Messiást, és mikor a gyermek a szeme elé kerül, felismeri, hogy beteljesedett, amire várakozott. Ezzel szemben

a Karácsonyi oratórium áriái és koráljai a Jézus nevébe vetett hitet szólaltatják meg.

Az ötödik kantáta sokkal eseménydúsabb, ebben megérkeznek a napkeleti bölcsek Heródes királyhoz, hogy megtudakolják, hol van a zsidók újszülött királya. A hatalmát féltő Heródes maga is tudakozódni kezd, majd a történteket közvetlenül folytató hatodik kantátában csellel megpróbálja rávenni a bölcseket, hogy visszaútjuk során számoljanak be neki, hol találták meg a gyermeket. Isten azonban álmukban inti a bölcseket, hogy ne teljesítsék az álnok király kérését, így miután átadják kincseiket a kisdednek, más úton térnek haza.

Az oratórium az ártó erők fölötti isteni győzelem hangjaival zárul.

A január 6-i koncerten Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg Bach transzcendens muzsikáját, közreműködik a Müpa idei Évad Művésze címével kitüntetett Baráth Emőke, valamint Balogh Eszter, Bernhard Berchtold és Najbauer Lóránt.

Karácsonyi oratórium II.
január 6. 19:30, Müpa

Km.: Baráth Emőke, Balogh Eszter, Bernhard Berchtold, Najbauer Lóránt
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Fejléckép: Vashegyi György (fotó/forrás: Posztós János / Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Budapesten rendezik meg a Simándy Énekversenyt

Szegedről az Eiffel Műhelyházba költözik a nagy hagyományú Simándy József Énekverseny. A huszonötödik jubileumát ünneplő megmérettetésen június 3. és 8 között mérkőzhetnek meg a fiatal énekesek.
Klasszikus lapszemle

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Klasszikus gyász

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.