Klasszikus

Karácsonyi oratórium a Müpában

2022.01.03. 10:05
Ajánlom
Bach Karácsonyi oratóriumának 4-6. kantátája szerepel január 6-án a Müpa műsorán, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György előadásában.

Bach monumentális Karácsonyi oratóriumát gyakran játsszák kétfelé osztva, ennek oka nem csupán a terjedelemben kereshető, hanem a mű felépítésében is: míg az első három kantáta a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, a másik három Vízkereszt ünnepét járja körül. Ez a tradicionális felosztás valósult meg a Müpa műsorán is,

míg decemberben az oratórium első részét lehetett meghallgatni külföldi előadókkal, január 6-án Vashegyi György és együttesei szólaltatják meg a darab második részét.

A negyedik kantáta a Megváltó születése utáni nyolcadik napon játszódik, amikor a gyermek Jézust a zsidó hagyomány szerint bemutatják a templomban. Érdekesség, hogy épp ehhez az eseményhez köthető egy másik Bach-darab is, mégpedig a roppant népszerű, Ich habe genug kezdetű kantáta, mely az agg Simeon szemszögéből mutatja be a történteket. Az idős férfi ígéretet kapott Istentől, hogy addig nem hal meg, amíg nem látta a Messiást, és mikor a gyermek a szeme elé kerül, felismeri, hogy beteljesedett, amire várakozott. Ezzel szemben

a Karácsonyi oratórium áriái és koráljai a Jézus nevébe vetett hitet szólaltatják meg.

Az ötödik kantáta sokkal eseménydúsabb, ebben megérkeznek a napkeleti bölcsek Heródes királyhoz, hogy megtudakolják, hol van a zsidók újszülött királya. A hatalmát féltő Heródes maga is tudakozódni kezd, majd a történteket közvetlenül folytató hatodik kantátában csellel megpróbálja rávenni a bölcseket, hogy visszaútjuk során számoljanak be neki, hol találták meg a gyermeket. Isten azonban álmukban inti a bölcseket, hogy ne teljesítsék az álnok király kérését, így miután átadják kincseiket a kisdednek, más úton térnek haza.

Az oratórium az ártó erők fölötti isteni győzelem hangjaival zárul.

A január 6-i koncerten Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg Bach transzcendens muzsikáját, közreműködik a Müpa idei Évad Művésze címével kitüntetett Baráth Emőke, valamint Balogh Eszter, Bernhard Berchtold és Najbauer Lóránt.

Karácsonyi oratórium II.
január 6. 19:30, Müpa

Km.: Baráth Emőke, Balogh Eszter, Bernhard Berchtold, Najbauer Lóránt
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Fejléckép: Vashegyi György (fotó/forrás: Posztós János / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.