Klasszikus

Karácsonyi oratórium a Müpában

2022.01.03. 10:05
Ajánlom
Bach Karácsonyi oratóriumának 4-6. kantátája szerepel január 6-án a Müpa műsorán, a Purcell Kórus, az Orfeo Zenekar és Vashegyi György előadásában.

Bach monumentális Karácsonyi oratóriumát gyakran játsszák kétfelé osztva, ennek oka nem csupán a terjedelemben kereshető, hanem a mű felépítésében is: míg az első három kantáta a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, a másik három Vízkereszt ünnepét járja körül. Ez a tradicionális felosztás valósult meg a Müpa műsorán is,

míg decemberben az oratórium első részét lehetett meghallgatni külföldi előadókkal, január 6-án Vashegyi György és együttesei szólaltatják meg a darab második részét.

A negyedik kantáta a Megváltó születése utáni nyolcadik napon játszódik, amikor a gyermek Jézust a zsidó hagyomány szerint bemutatják a templomban. Érdekesség, hogy épp ehhez az eseményhez köthető egy másik Bach-darab is, mégpedig a roppant népszerű, Ich habe genug kezdetű kantáta, mely az agg Simeon szemszögéből mutatja be a történteket. Az idős férfi ígéretet kapott Istentől, hogy addig nem hal meg, amíg nem látta a Messiást, és mikor a gyermek a szeme elé kerül, felismeri, hogy beteljesedett, amire várakozott. Ezzel szemben

a Karácsonyi oratórium áriái és koráljai a Jézus nevébe vetett hitet szólaltatják meg.

Az ötödik kantáta sokkal eseménydúsabb, ebben megérkeznek a napkeleti bölcsek Heródes királyhoz, hogy megtudakolják, hol van a zsidók újszülött királya. A hatalmát féltő Heródes maga is tudakozódni kezd, majd a történteket közvetlenül folytató hatodik kantátában csellel megpróbálja rávenni a bölcseket, hogy visszaútjuk során számoljanak be neki, hol találták meg a gyermeket. Isten azonban álmukban inti a bölcseket, hogy ne teljesítsék az álnok király kérését, így miután átadják kincseiket a kisdednek, más úton térnek haza.

Az oratórium az ártó erők fölötti isteni győzelem hangjaival zárul.

A január 6-i koncerten Vashegyi György és együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar szólaltatja meg Bach transzcendens muzsikáját, közreműködik a Müpa idei Évad Művésze címével kitüntetett Baráth Emőke, valamint Balogh Eszter, Bernhard Berchtold és Najbauer Lóránt.

Karácsonyi oratórium II.
január 6. 19:30, Müpa

Km.: Baráth Emőke, Balogh Eszter, Bernhard Berchtold, Najbauer Lóránt
Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Fejléckép: Vashegyi György (fotó/forrás: Posztós János / Müpa)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Klasszikus hír

Február 10-ig lehet jelentkezni a Virtuózokba

2022-ben öt ország, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Szlovénia fiatal művészei mérkőzhetnek meg a nemzetközi sztárokból álló szuperzsűri és a televíziónézők előtt.
Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.