Klasszikus

Karácsonyi ráadáskoncertet is ad a Concerto Budapest a hagyományos adventi ajándékkoncertek mellett

2023.12.01. 13:45
Ajánlom
Koncertekkel ajándékozza meg a zeneszeretőket az adventi időszakban a Concerto Budapest. A kórházi kezelés idején családjukat nélkülözni kényszerülő gyerekekhez, felnőttekhez és a szeretetotthonokban lakó idős emberekhez idén is kamaraprodukciókkal látogatnak el a zenekar tagjai, hogy szépséget és örömöt ajándékozzanak előadásaikkal. Azok számára pedig, akik nem tudtak bejutni a zenekar karácsonyi koncertjére, ráadáskoncertet adnak december 22-én 11 órától a Zeneakadémián.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Idősotthonokban, közösségi házakban és kórházakban összesen tizenegy adventi jótékonysági koncertet adnak a Concerto Budapest művészei december 2. és 20. között. Keller András és a zenekar muzsikusai önkéntes felajánlásukkal az ünnepváró időszakot teszik örömtelibbé

a Mozart Planet-programok szellemében, melyeknek legfőbb célkitűzése, hogy klasszikus zenei élményhez juttasson minden töltődni vágyó embert.

A koncerteken különböző kamaraformációkban zenélnek a művészek: vonósnégyes, klarinétötös, fuvolanégyes, hegedűduó, hárfa-fuvola duó is megjelenik majd, s mellettük a zenekar ütősei is részt vesznek az adventi programsorozatban.

„A zene a legnagyobb adomány, az érzéseket nyelvi korlátok nélkül közvetíti, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik” – mondta a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója.

A szeretet ünnepétől és a hozzá vezető időszaktól elválaszthatatlan a zene, mely az emberek közötti korlátokon felülemelkedve egy jobb világ ígéretét hordozza,

sőt elemi erővel már jelenvalóvá is teszi a harmónia, a béke, a közösség, a kiengesztelődés és az egymásra találás színeit, érzéseit.”

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója is megszólalt az adventi koncertekkel kapcsolatban: „Büszke vagyok a Concerto Budapest muzsikusaira, akik a feszített zenekari munkamenet mellett, minden ellenszolgáltatás nélkül, önként jelentkezve koncerteznek az adventi programokon. A zenészek szívből játszanak, és az őket fogadó közösségek szeretete nekik is lelki feltöltődést nyújt, hiszen

ahogy Pablo Casals is vallotta, a zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára.

A jótékonysági kamarakoncertek az alábbi intézményekben csendülnek fel:

Csillaghegyi Közösségi Ház, Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet Gyermekszív Központja, Vakok Állami Intézete, Szent Lujza Szeretetotthon, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza – Öregek Szeretetotthona, Ódry Árpád Művészotthon, Budai Irgalmasrendi Kórház, Budapest Hospice Ház, Bethesda Gyermekkórház, IX. Kerületi Anyakönyvi Hivatal Házasságkötő Terem.

Barati_Kristof__Keller_Andras_c_Mudra_Laszlo2-141251.jpg

Baráti Kristóf és Keller András a Concerto Budapest koncertjén (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Keller András a Concerto Budapest telt házas karácsonyi koncertjére való egyre növekvő várólistát látva úgy döntött, hogy a zenekar december 22-én 11 órától

ráadáskoncertet ad a Zeneakadémián, hogy mindenki részesülhessen a karácsonyvárás örömében Csajkovszkij csodálatos muzsikáján keresztül.

A koncerten elhangzik Csajkovszkij Meditációja a Souvenir d’un lieu cherből, a D-dúr hegedűverseny Baráti Kristóf szólójával, a Hattyúk tava-szvit és a Diótörő-szvit. A délelőtti koncertre a jegyértékesítés december 6-án indul.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Concerto Budapest tavalyi adventi koncertje (forrás: Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus hír

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.
Klasszikus ajánló

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.