Klasszikus

Karanténba került Myung-whun Chung világhírű dél-koreai karmester

2020.03.03. 08:30
Ajánlom
A dirigens önkéntesen izolálódik két hétre. Beszámolunk a koronavírusssal kapcsolatos legfrissebb fejleményekről a klasszikus zenei színtéren.

A firenzei Maggio Musicale színház bejelentése szerint Daniele Gatti veszi át Myung-whun Chung dél-koreai karmester munkáját a következő hetekben, miután az utóbbi dirigens két hétre karanténba vonult önkéntesen. Gatti egyébként azért szabad, mert a horvát hatóságok töröltek egy állami koncertet – szintén a koronavírustól való félelem miatt.

Myung-whun Chung üzenetben tudatta, hogy feleségével együtt február végén tértek vissza Japánból Európába, és mivel a távol-keleti országot kiemelten érintette a koronavírus, úgy tartották helyesnek, ha tizennégy napot izoláltan töltenek.

Eközben megfertőződött a londoni Guildhall művészeti főiskola egyik tanára is, és március 2-án az intézmény tudatta diákjaival és dolgozóival, hogy két hétre bezárnak.

Luzernben is aggódnak a koronavírus miatt. A helyi operaházban Richard Strauss Salome című operája van műsoron, de mivel a zenekar nemrégiben Olaszországban turnézott, a vezetőség úgy döntött, az előadást Valeriya Polunina zongorakíséretével játsszák.

Zürichben kevésbé tartanak a vírustól, legalábbis ez derül ki abból a hírből, miszerint a helyi operában 900 fő előtt megtartják az előadásokat. A kormány ugyanis megtiltotta az ezer fősnél nagyobb gyülekezést.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.