Klasszikus

Kárászy Szilvia – Femme fatale

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Zenerotika – hangra és fényre, így foglalható össze Kárászy Szilvia zongoraművész május 6-ai hangversenye a Művészetek Palotájában.

A művész új korszakának premierje lesz ez, amelynek alkalmával ritkán hallható hangszerek, egyedi, fület gyönyörködtető hangzásvilág, különleges látvány és érdekes művészegyéniségek várják az érdeklődőket. Az esten közreműködik a Honvéd Férfikar, Sas Péter, az Operaház gyermekkórusának szólistája, Vallai Péter színművész, Ágens, énekesnő, Gergye Krisztián táncos, Takács Erika (jelbeszéd), a Kiyo-Kito Taiko japándob csoport és a Tibeti Együttérzők.

Kárászy Szilvia nemcsak hagyományos koncertek sikeres zongoraművésze, hanem új utakat kereső, kísérletező alkat is. Az előadói munka mellett 1991 óta foglalkozik zeneszerzéssel, az újdonság és a hagyomány együttes erejéből merítő kompozícióit sikerrel mutatták be – többek között három alkalommal a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A májusi előadás az emberi vágy, az Érosz, az alkotás és megvilágosodás alapkérdéseit járja körül az erotika, a szerelem és a zen filozófia szemszögéből. Mai világunk lenyomata ez a hangverseny, amely egy Kárászy által különös érzékenységgel felépített dramaturgiai szálon fut, és rólunk, az örök vágyakozókról, az alkotókról és befogadókról szól.

„Számomra a zene a legmimetikusabb és ily módon, átvitt értelemben a legerotikusabb művészeti ág, amely a leginkább képes érzékeltetni a vágy, a beteljesedés lelki-érzelmi folyamatait, a bevezetés–csúcspont–befejezés csodás, természetes ívét. Mindezt különböző módokon – Érosz és az emberi hang születésétől a gregoriánon át napjaink hangzásvilágáig, improvizálva és remekműveket megszólaltatva – itt és most, térben és időben együtt élhetjük át”. (Kárászy Szilvia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.