Klasszikus

Kárászy Szilvia – Femme fatale

2006.04.28. 00:00
Ajánlom
Zenerotika – hangra és fényre, így foglalható össze Kárászy Szilvia zongoraművész május 6-ai hangversenye a Művészetek Palotájában.

A művész új korszakának premierje lesz ez, amelynek alkalmával ritkán hallható hangszerek, egyedi, fület gyönyörködtető hangzásvilág, különleges látvány és érdekes művészegyéniségek várják az érdeklődőket. Az esten közreműködik a Honvéd Férfikar, Sas Péter, az Operaház gyermekkórusának szólistája, Vallai Péter színművész, Ágens, énekesnő, Gergye Krisztián táncos, Takács Erika (jelbeszéd), a Kiyo-Kito Taiko japándob csoport és a Tibeti Együttérzők.

Kárászy Szilvia nemcsak hagyományos koncertek sikeres zongoraművésze, hanem új utakat kereső, kísérletező alkat is. Az előadói munka mellett 1991 óta foglalkozik zeneszerzéssel, az újdonság és a hagyomány együttes erejéből merítő kompozícióit sikerrel mutatták be – többek között három alkalommal a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

A májusi előadás az emberi vágy, az Érosz, az alkotás és megvilágosodás alapkérdéseit járja körül az erotika, a szerelem és a zen filozófia szemszögéből. Mai világunk lenyomata ez a hangverseny, amely egy Kárászy által különös érzékenységgel felépített dramaturgiai szálon fut, és rólunk, az örök vágyakozókról, az alkotókról és befogadókról szól.

„Számomra a zene a legmimetikusabb és ily módon, átvitt értelemben a legerotikusabb művészeti ág, amely a leginkább képes érzékeltetni a vágy, a beteljesedés lelki-érzelmi folyamatait, a bevezetés–csúcspont–befejezés csodás, természetes ívét. Mindezt különböző módokon – Érosz és az emberi hang születésétől a gregoriánon át napjaink hangzásvilágáig, improvizálva és remekműveket megszólaltatva – itt és most, térben és időben együtt élhetjük át”. (Kárászy Szilvia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Vizuál

Az online térbe költözött a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is

Tárlatvezetések, virtuális kiállítások, útvonaltippek, oktatási segédanyagok, valamint a Textúra színházi program előadásai is elérhetők a járványügyi korlátozások miatt bezárt Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria honlapjain.
Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Jazz/World

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa

73 éves korában elhunyt Mihály Tamás, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, az Omega basszusgitárosa – tudatta Facebook oldalán a zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus Film

Különleges film nyújt bepillantást a Budapesti Filharmóniai Társaság életébe

Ünnepi hangverseny helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság.