Klasszikus

Karcsú Dafina arcai

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
„Néhány fiatal ember próbálja, hogy utána megpróbálja. Szemben a széllel, az erős, nehéz széllel csinálni egy kis finom fuvallatot... De szép is lenne...” – mondta a Dafina együttesről Presser Gábor. A kelet-európai nép- és a modern elektronikus zenét ötvöző csapat március 4-én este fél nyolckor koncertezik a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében (XI., Fehérvári út 47.).

A koncert címe A Dafina két arca. Az együttes arra törekszik, hogy a kelet-európai, erdélyi és a balkáni tradicionális zenét két oldalról megközelítve alakítson ki egyedi hangzást. Ennek megfelelően egyrészt akusztikus megszólalású, modern, dzsesszelemekkel vegyített, másrészt mai, elektronikus zenét játszanak. Mindezzel azt szeretnék megmutatni, hogyan látja egy fiatal zenészgeneráció régiónk zenei örökségét.

A Dafina 2000-ben alakult, ifj. Födő Sándor vezetésével, aki egyben a dalok zeneszerzője is. A dalszövegek a kezdetek óta versek: az együttes nevét is egy bolgár népballada, a Karcsú Dafina címszereplőjétől „kölcsönözték”. Az elmúlt években feldolgozták már József Attila, Nagy László, Radnóti Miklós Szabó Lőrinc, Burns, Baudelaire költeményeit is.

Zenéjükre a kezdetekkor inkább az akusztikus hangzás volt jellemző, mára ehhez társult az elektronikus zene: a koncerteken az előre felvett alapot élő zenével (énekhang, basszusgitár, hegedű, harmonika, ütőhangszerek) egészítik ki. A sajátos stílus megteremtésében sokat segített, hogy a nyolcfős csapat tagjai eltérő zenei múlttal rendelkeznek: van, aki klasszikus zenét tanult, és olyan is akad, aki inkább a dzsessz- vagy a rockzene terén tevékenykedett korábban. Dalaik fontos eleme a dzsesszre jellemző improvizálás, a dinamizmus, a jellegzetes ritmusok. Dallamvilágukat magyar, erdélyi, török, balkáni népzenei hatások színesítik: a magyar népdalok közül feldolgozták például az Erdő felől dörög az ég vagy a Kicsiny madár címűt. Repertoárjukon szerepelnek gyimesi, csángó népdalok átiratai és persze saját dalok is.

Bár már több hazai fesztivált megjártak, lemezük megjelenésére azonban még várni kell néhány hónapot. Egy-két felvételük azonban felkeltette több külföldi (például amerikai, kanadai, norvég) világzenei rádió figyelmét, amelyek felvették repertoárjukra a dalokat. A mostani koncert fontos állomás a zenekar életében, hiszen felfogható „elő-lemezbemutató” koncertként is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.