Klasszikus

Karcsú Dafina arcai

2004.03.02. 00:00
Ajánlom
„Néhány fiatal ember próbálja, hogy utána megpróbálja. Szemben a széllel, az erős, nehéz széllel csinálni egy kis finom fuvallatot... De szép is lenne...” – mondta a Dafina együttesről Presser Gábor. A kelet-európai nép- és a modern elektronikus zenét ötvöző csapat március 4-én este fél nyolckor koncertezik a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében (XI., Fehérvári út 47.).

A koncert címe A Dafina két arca. Az együttes arra törekszik, hogy a kelet-európai, erdélyi és a balkáni tradicionális zenét két oldalról megközelítve alakítson ki egyedi hangzást. Ennek megfelelően egyrészt akusztikus megszólalású, modern, dzsesszelemekkel vegyített, másrészt mai, elektronikus zenét játszanak. Mindezzel azt szeretnék megmutatni, hogyan látja egy fiatal zenészgeneráció régiónk zenei örökségét.

A Dafina 2000-ben alakult, ifj. Födő Sándor vezetésével, aki egyben a dalok zeneszerzője is. A dalszövegek a kezdetek óta versek: az együttes nevét is egy bolgár népballada, a Karcsú Dafina címszereplőjétől „kölcsönözték”. Az elmúlt években feldolgozták már József Attila, Nagy László, Radnóti Miklós Szabó Lőrinc, Burns, Baudelaire költeményeit is.

Zenéjükre a kezdetekkor inkább az akusztikus hangzás volt jellemző, mára ehhez társult az elektronikus zene: a koncerteken az előre felvett alapot élő zenével (énekhang, basszusgitár, hegedű, harmonika, ütőhangszerek) egészítik ki. A sajátos stílus megteremtésében sokat segített, hogy a nyolcfős csapat tagjai eltérő zenei múlttal rendelkeznek: van, aki klasszikus zenét tanult, és olyan is akad, aki inkább a dzsessz- vagy a rockzene terén tevékenykedett korábban. Dalaik fontos eleme a dzsesszre jellemző improvizálás, a dinamizmus, a jellegzetes ritmusok. Dallamvilágukat magyar, erdélyi, török, balkáni népzenei hatások színesítik: a magyar népdalok közül feldolgozták például az Erdő felől dörög az ég vagy a Kicsiny madár címűt. Repertoárjukon szerepelnek gyimesi, csángó népdalok átiratai és persze saját dalok is.

Bár már több hazai fesztivált megjártak, lemezük megjelenésére azonban még várni kell néhány hónapot. Egy-két felvételük azonban felkeltette több külföldi (például amerikai, kanadai, norvég) világzenei rádió figyelmét, amelyek felvették repertoárjukra a dalokat. A mostani koncert fontos állomás a zenekar életében, hiszen felfogható „elő-lemezbemutató” koncertként is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Hát ezért érdemelt helyezést Ádám Zsuzsanna a Marton Éva-énekversenyen!

Nagy meglepetések nem voltak, de elsőrangú koncertélményben lehetett része azoknak, akik követték a Marton-énekverseny döntőjét szeptember 15-én este a Zeneakadémia nagytermében vagy a rádióban.
Klasszikus

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.
Zenés színház

Galeano Salas nyerte a III. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny nagydíját

Szeptember 16-án este zajlott a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny gálakoncertje, amelyen kihirdették a különdíjak és a verseny nagydíjának nyertesét. A Fidelio különdíját Ádám Zsuzsanna kapta.
Zenés színház

Új megoldást dolgozott ki a Met közönsége elvesztésének megállítására

Történetében először újfajta műsorrenddel várja közönséget a több mint százéves New York-i Metropolitan Opera a 2019-2020-as évadtól kezdődően.
Vizuál

A magyar rendező, akihez az angol király átjárt filmet nézni

Korda Sándor élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot. Sir Alexander Korda néven vált ismertté, a brit filmgyártás megteremtőjének tartják, ugyanis az első filmrendezőként emelték lovagi rangra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fotó

Így vált élménnyé a tömegközeledés a Budapesti Vonósokkal

Több tucatnyi fővárosi hallgatta a Budapesti Vonósok koncertjét az M4 metró Kálvin téri megállójában szeptember 17-én. Íme két fotó!
Klasszikus hír

Vásáry Tamást 85 szál rózsával köszöntötték a Zeneakadémián

Az ünnepi eseményen a 85 éves zongoraművész az idén 75 éves Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara évadnyitó koncertjét dirigálta.
Klasszikus ajánló

Ligetivel, Bartókkal és Dohnányival nyit a Nemzeti Filharmonikusok

A szeptember 25-i évadnyitó koncerten a Müpában a 20. századi magyar zene kiválóságainak egy-egy műve csendül fel. Elhangzik az erdélyi születésű Ligeti György Román concertoja, Bartók Béla I. zongoraversenye, és Dohányi Ernő II. szimfóniája.
Klasszikus ajánló

Debussy-est Gulyás Márta és a Szigeti Quartet közreműködésével

Az új évadban is folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Óbudai Társaskör Házimuzsika-sorozata.
Klasszikus könyvmoly

Szereted a klasszikus zenét? Akkor olvasd el ezeket a regényeket!

Az üveggyöngyjáték, Felhőatlasz, Doktor Faustus. Összegyűjtöttünk néhány alkotást a világirodalomból, amelyek zenéről, zenészekről szólnak.